Чубайс: Політика Росії в газовій галузі вимагає переорієнтації на внутрішній ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чубайс: Політика Росії в газовій галузі вимагає переорієнтації на внутрішній ринок

Енергетика
118
Політика Росії в газовій галузі вимагає переорієнтації на внутрішній ринок, у противному випадку країну чекає серйозний дефіцит газу, вважає екс-глава ліквідованого РАО "ЄЕС Росії" Анатолій Чубайс.
"У Росії дефіцит газу вже сьогодні. У доступній для огляду перспективі попит на газ буде істотно зростати, дефіцит газу теж буде збільшуватись", - сказав А.Чубайс на презентації книги "Економічні записки", написаної ним разом із Єгором Гайдаром.
Темпи приросту потреби електроенергетики в газі відомі. Якщо попит інших споживачів зростатиме хоча б на 3,5% у рік, то до 2010 року обсяг дефіциту газу складе 33 млрд куб. м.
При цьому енергетика не зможе замінити дефіцитний газ мазутом: для цього треба було б мінімум 27 млн тонн мазуту щорічно, тоді як енергетика технологічно не може використовувати більше 15 млн тонн, сказав А.Чубайс.
"Більше гострим, ніж річний, є піковий зріз (потреб промисловості в газі – ред.)", - відзначив він.
А.Чубайс навів розрахунки, згідно яким, у випадку якщо в січні 2010 року температура буде такою же низкою, як у січні 2006 року, і енергокомпанії з 1 січня почнуть спалювати резервний мазут, то він скінчиться вже до 20 січня. Поставки мазуту обмежені низкою факторів, і нафтова промисловість не зможе забезпечити безперервну доставку його енергетикам. Ситуація може дійти до евакуації найбільших міст, відзначив А.Чубайс.
Необхідно змінювати політику відносно незалежних виробників газу. "Це абсурд, коли компанії можуть і хочуть добувати газ, але не можуть отримати доступ до труби", - сказав він. Рано або пізно доведеться добратися "до священної корови з назвою експорт газу", і переглянути її принципи.
За аналогією з "Північним потоком", "Південним потоком" повинен з'явитися "Російський потік", сказав А.Чубайс.
За його словами, уряд останнім часом зайнялося цією проблемою. "Вирішити проблему краще раніше, ніж пізніше", - резюмував А.Чубайс.
РАО "ЄЕС Росії", відповідно до плану електроенергетики РФ, було ліквідовано 1 липня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас