Експерт: Уряду і секретаріату президента варто припинити спекуляції навколо Одеса-Броди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Уряду і секретаріату президента варто припинити спекуляції навколо Одеса-Броди

Енергетика
133
Координатор виконання меморандуму Україна-ЄС щодо співробітництва в енергетиці Олександр Тодійчук закликає уряд і секретаріат президента України припинити спекуляції навколо магістрального нафтопроводу (МН) Одеса-Броди.
"Ситуація навколо проекту Одеса-Броди вкрай критична. Уряд і секретаріат президента повинні негайно припинити використовувати проект як знаряддя політичної боротьби", - цитує експерта прес-служба Київського міжнародного енергетичного клубу Q-club, президентом якого є О.Тодійчук.
"Політики вкотре завдають непоправної шкоди проекту Одеса-Броди, зробивши його об'єктом передвиборних політичних змагань", - відзначив він.
Уряду та секретаріату президента у своїх заявах щодо нафтопроводу варто базуватися винятково на технічних та економічних характеристиках проекту, вважає експерт.
Зволікання із запуском МН Одеса-Броди в аверсному (проектному) режимі, на думку О.Тодійчука, підштовхне Чехію, Словаччину, Польщу та Австрію до пошуку альтернативних маршрутів доставки каспійської нафти в обхід України.
"Привабливість України як транзитера нафти критично знизиться в очах Казахстану та Азербайджану, які зацікавлені у виводі своєї нафти на нові ринки", - додав він.
Експерт вважає, що МН Одеса-Броди може бути запущений в аверсному режимі вже найближчим часом.
МН Одеса-Броди спочатку будувався для транспортування каспійської нафти з узбережжя Чорного моря в Європу. Перша черга нафтопроводу довжиною 674 км і потужністю 9 млн тонн на рік, що з'єднав морський нафтовий термінал (МНТ) "Південний" (Одеська обл.) і систему МН "Дружба" у районі Бродів (Львівська обл.), був введений в експлуатацію в 2001 році.
Дана трубопровідна система до 2004 року не використовувалася через відсутність відповідних домовленостей між власниками каспійської нафти і нафтопереробними заводами в Україні і Європі.
"Укртранснафта" в 2004 році домовилася із ТНК-ВР про тимчасове реверсне використання МН Одеса-Броди для транспортування нафти із системи "Дружба" на МНТ "Південний". Комерційне прокачування нафти по трубопроводу почалося в тому ж році.
Тим часом "Укртранснафта" і польська компанія Przedsiebiorstwo Eksploatacji Rurociagow Naftowych (PERN) Przyjazn S.A. в 2004 році також створили підприємство Sarmatia Sp. z o.o. (Польща) для будівництва магістрального нафтопроводу Броди - Плоцьк довжиною близько 490 км.
Азербайджан, Грузія, Україна, Польща і Литва в жовтні 2007 року уклали угоду про будівництво МН Броди - Плоцьк - Гданьськ (Польща). Кількість учасників Sarmatia у січні 2008 року зросла із двох до п'яти: до проекту приєдналися нафтові компанії Азербайджану, Грузії і Литви.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас