Парламент Сербії схвалив нафтогазову угоду з РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент Сербії схвалив нафтогазову угоду з РФ

Енергетика
147
Депутати скупщини (парламенту) Сербії у вівторок ратифікували нафтогазову угоду із РФ. Законопроект про сербсько-російське співробітництво в цій сфері схвалили 214 з 250 депутатів парламенту, 22 депутата висловилися проти. Таким чином, законопроект був прийнятий переважною більшістю голосів, передає Reuters.
Нафтогазову угоду з Росією сербський парламент планував ратифікувати ще в липні ц.р., однак тоді ратифікація не відбулася через тривале обговорення процедурних порушень і регламентних питань.
Росія і Сербія підписали 25 січня 2008 р. міжурядову угоду про співробітництво в нафтогазовій сфері на 30 років. Одночасно був підписаний протокол по основних умовах продажу 51% сербської державної Naftna Industrija Srbije (NIS) російській "Газпром нафті". Домовленості між сербським урядом і "Газпромом" передбачають пакетну угоду: продаж держпакета сербської нафтової компанії без тендера "Газпром нафті", реконструкцію та модернізацію NIS, прокладання через Сербію 400-кілометрової гілки газопроводу "Південний потік", що будують "Газпром" та італійська ENI. Крім того, передбачається, що "Газпром" добудує підземне сховище газу "Банатські Двір" на території Сербії.
За умовами російсько-сербської міжурядової угоди "Газпром нафта" повинна була заплатити за 51% акцій NIS 400 млн євро, а також інвестувати не менше 500 млн євро в реконструкцію та модернізацію підприємства. Пакет NIS у рамках цього документа повинен бути проданий до кінця 2008 р. "Газпром нафта" повідомляла, що розраховує закрити угоду до осені 2008 р. Однак 10 липня 2008р. віце-прем'єр, міністр економіки і регіонального розвитку Сербії Младжан Динкіч заявив, що має намір домагатися від "Газпрому" нової оферти за контрольний пакет акцій держкомпанії і перегляду ціни NIS у рамках угоди.
Додамо, що NIS є вертикально інтегрованою компанією. Обсяги видобутку NIS становлять 1 млн т на рік, переробка - 7 млн т нафти на рік. Компанія володіє власною мережею збуту.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас