Експерти: ОПЕК навряд чи змінить у вівторок квоти на видобуток нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: ОПЕК навряд чи змінить у вівторок квоти на видобуток нафти

Енергетика
153
Більшість експертів не очікують зміни квот на видобуток нафти за підсумками засідання міністрів країн-членів ОПЕК, що пройде у вівторок у Відні.
Країни-члени організації не слідуватимуть закликам Венесуели та Ірану скоротити обсяг видобутку нафти, вважають 29 з 32 опитаних Bloomberg аналітиків ринку енергоресурсів.
Венесуела та Іран, що займають друге і третє місця за обсягами видобутку нафти серед 13 країн картелю, вважають необхідним скорочення видобутку країнами ОПЕК для того, щоб утримати вартість нафти від падіння нижче $100 за барель.
Міністр нафти Ірану Голям Хоссейн Нозарі вважає, що існує проблема перепоставок на нафтовий ринок, у зв'язку із чим ОПЕК необхідний перегляд виробництва. "Ми вивчимо ринок, а потім приймемо рішення", - заявив він журналістам після прибуття у Відень.
Міністр нафтової промисловості Нігерії Одеїн Аджумогобіа у відповідь на питання про те, чи очікує він якоїсь зміни квот у вівторок, сказав: "Нічого істотного".
Міністр енергетики та видобутку Еквадору Гало Чирибога вважає, що ОПЕК необхідно зберегти квоти на видобуток нафти на поточному рівні, оскільки поставки палива адекватні. Він вважає нормальною вартість нафти між $110 і $120 за барель.
"Наша позиція - залишити все без зміни, - сказав він. - Ми впевнені в тому, що ринок добре забезпечений поставками".
На думку Майка Уітнера з лондонського відділення Societe Generale, більшість членів ОПЕК "не хочуть викликати різкого злету цін повідомленням про скорочення" квот на видобуток. Організація "швидше за все, не хоче побачити нового стрибка до $150", додав він.
Як пише The Wall Street Journal, перед міністрами країн-членів ОПЕК буде поставати складне питання, чи хочуть вони за рахунок скорочення видобутку нафти втримати ціни вище $100 за барель, у той час як світова економіка перебуває в складній ситуації.
Представники Венесуели, Ірану і Лівії заявляють про те, що вони хотіли б, щоб ОПЕК почала зменшувати квоти для стримування падіння цін, що почалося в липні. Великі виробники, такі як Саудівська Аравія, Ірак і Нігерія або мовчать, або воліють зберегти даний стан речей.
Деякі сумніваються в тому, що в ОПЕК є сили, щоб підтримати ціни. У той час як організація часто показує слабість, коли її закликають збільшити поставки, за останнє десятиліття вона сильно виросла в захисті своїх інтересів у випадку зниження цін. Питання в тому, чи мудро діяти так зараз, коли США і деякі європейські країни перебувають на порозі рецесії, відзначається в статті.
У центрі уваги, як завжди, буде Саудівська Аравія, як домінуючий член ОПЕК і найбільший експортер нафти у світі. Ця країна зазнала критики на тлі злету вартості нафти до рекордних рівнів та звинувачувалася Заходом у тому, що вона нічого не вживає для полегшення цієї ситуації.
Однак у червні Саудівська Аравія заявила про збільшення видобутку нафти на весь період до кінця року на 250 тис. барелів на добу для стримування зростання цін. Це викликало зменшення вартості з рекордних $147 за барель, зафіксованих у середині липня. Зараз ціни на 30% нижчі від цього піка, хоча вони як і раніше на 11% перевищують рівень на початок 2008 року і на 50% - показники середини минулого року.
Представники Саудівської Аравії заявляли про те, що хочуть бачити ціни нижче $100 за барель, а, на думку багатьох експертів, у країни не викличе заперечень і рівні в районі $80 за барель.
Традиційно налаштовані на підвищення цін Іран і Венесуела заявляють, що хочуть зниження квот, оскільки поставки на світовому ринку надлишкові, а $100 за барель повинно стати новим базовим рівнем. Ці країни дуже сильно залежать від припливу нафтодоларів, оскільки на них тримається політична ситуація в них.
Однак Саудівська Аравія і більшість держав Перської затоки схоже не хочуть робити що-небудь у поспіху.
Попит на нафту істотно знизився цього року в США і Європі. Є також ознаки уповільнення темпів зростання попиту в Китаї. У цей час попит продовжує рости впевненими темпами в основному в країнах-виробниках. Підвищення споживання в Саудівській Аравії, Ірані, ОАЕ і Росії означає, що більше нафти залишається на внутрішніх ринках цих держав, а не йде на експорт.
На частку 13 країн, що входять в організацію, припадає близько 40% світових поставок нафти. В ОПЕК перебувають Алжир, Ангола, Еквадор, Індонезія, Іран, Ірак, Кувейт, Лівія, Нігерія, Катар, Саудівська Аравія, ОАЕ і Венесуела.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас