Кабмін змінює умови розробки нафтогазових родовищ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін змінює умови розробки нафтогазових родовищ

Енергетика
264
Уряд вирішив змінити принципи співробітництва з компаніями з видобутку вуглеводнів на українських родовищах. Учора прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що надалі Україна не буде передавати для розробки значні площі нафтогазоносних родовищ. Новий підхід буде застосований при пошуку охочих отримати права на видобуток на Скіфській нафтогазовій площі в Чорному морі - вона буде розділена на 33 ділянки. Експерти відзначають, що в такому випадку пропозиція Кабміну може зацікавити хіба що українські компанії.
Учора Кабінет міністрів затвердив нові умови розробки Скіфської нафтогазової площі, повідомила під час прес-конференції прем'єр-міністр Юлія Тимошенко (докладніше див. нижче). Площа буде розділена на 33 ділянки, по кожній з яких планується провести окремий конкурс. "В усім світі шельф на вагу золота. А в нас було прийнято роздавати його величезними блоками. Тепер такого не буде", - заявила Тимошенко і пообіцяла, що відтепер всі нафтогазові родовища шельфу Чорного моря будуть виставлятися на продаж невеликими ділянками.
Примітно, що раніше уряд розірвав угоду про розробку Прикерченської ділянки Чорного моря з компанією Vanco Prykerchenska. Однією з основних причин цього стало саме невдоволення розміром переданої компанії ділянки.
Скіфська площа розташована на північному заході української частини шельфу Чорного моря. Її площа становить 3,5 тис. кв. км. Глибина моря в цьому районі - від 100 м до 2000 м. Прогнозовані запаси газу - 150 млрд кубометрів, нафти - 80 млн т.
Конкурс на розробку Скіфської нафтогазової площі шельфу Чорного моря Кабмін оголосив ще в грудні 2006 року. Тоді заявки на участь подали дві компанії - ДАО "Чорноморнафтогаз" та австрійська OMV Еxploration & Production Gmb. Пізніше про плани брати участь у розробці родовища заявила ще одна австрійська компанія - BlackSea Oil & Gas AG. Але в травні цього року підготовка до конкурсу була припинена. Одержати коментарі в OMV Еxploration & Production Gmb учора не вдалося.
Учасники ринку поставилися до ініціативи уряду негативно. "Кількість бюрократичної роботи в цьому випадку росте в рази, а результат залишається сумнівним, з огляду на те, що Чорноморський шельф не досліджений і будь-які оцінки запасів нафти та газу на ньому дуже умовні", - заявили в прес-службі BlackSea Oil & Gas AG. Практика продажу невеликих ділянок (менше 500 кв. км) прийнята лише в країнах Перської затоки, де на невеликій ділянці розташовано більше 20 великих родовищ нафти (більше 1 млрд т кожне), відзначає гендиректор Magyar GT Янош Петефі. "А ділянка Скіфського нафтогазового родовища є непідтвердженою. Інвестор може вкласти в нього сотні мільйонів доларів, а блок виявиться сухим. Якщо родовище значне по площі, ризик виправданий. У протилежному випадку розробка втрачає сенс", - погоджується директор компанії "Об'єднана газова група" Данило Шевельов.
На думку члена комітету Верховної ради з ПЕК Олега Зарубінського, прийняте Кабміном рішення вигідно насамперед держпідприємству "Чорноморнафтогаз". "Я не виключаю, що рішення пролобійовано тим же 'Нафтогазом', що розраховує розполохати всіх інвесторів, а сам одержати блок у розробку", - погоджується гендиректор газотрейдингової компанії "Олгаз-інвест" Юрій Коровін. А аналітик російської ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн нагадує, що аналогічним чином вчинив уряд Казахстану. У результаті низка родовищ збереглася за держкомпанією "Казмунайгаз". У прес-службі "Чорноморнафтогазу" від коментарів відмовилися.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас