Великі виробники нафти ОПЕК не поспішають зі скороченням квот на видобуток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Великі виробники нафти ОПЕК не поспішають зі скороченням квот на видобуток

Енергетика
202
Перед міністрами країн-членів ОПЕК, засідання яких пройде у вівторок у Відні, буде поставати складне питання, чи хочуть вони за рахунок скорочення видобутку нафти втримати ціни вище $100 за барель, у той час як світова економіка перебуває в складній ситуації, пише The Wall Street Journal.
Представники Венесуели, Ірану і Лівії заявляють про те, що вони хотіли б, щоб ОПЕК почала зменшувати квоти для стримування падіння цін, що почалося в липні. Великі виробники, такі як Саудівська Аравія, Ірак і Нігерія або мовчать, або воліють зберегти теперішній стан речей.
Мало хто сумнівається в тому, що в ОПЕК є сили, щоб підтримати ціни. У той час як організація часто показує слабість, коли її закликають збільшити поставки, за останнє десятиліття вона сильно виросла в захисті своїх інтересів у випадку зниження цін. Питання в тому, чи мудро діяти так зараз, коли США і деякі європейські країни перебувають на порозі рецесії, відзначається в статті.
У центрі уваги, як завжди, буде Саудівська Аравія, як домінуючий член ОПЕК і найбільший експортер нафти у світі. Ця країна зазнала критики на тлі злету вартості нафти до рекордних рівнів та звинувачувалася Заходом у тому, що вона нічого не вживає для полегшення цієї ситуації.
Однак у червні Саудівська Аравія заявила про збільшення видобутку нафти на весь період до кінця року на 250 тис. барелів на добу для стримування зростання цін. Це викликало зменшення вартості з рекордних $147 за барель, зафіксованих у середині липня. Зараз ціни на 30% нижчі від цього піка, хоча вони як і раніше на 11% перевищують рівень на початок 2008 року і на 50% - показники середини минулого року.
Представники Саудівської Аравії заявляли про те, що хочуть бачити ціни нижче $100 за барель, а, на думку багатьох експертів, у країни не викличе заперечень і рівні в районі $80 за барель.
Офіційні особи Саудівської Аравії відмовилися обговорювати ймовірні рішення ОПЕК за підсумками засідання у вівторок.
Традиційно налаштовані на підвищення цін Іран і Венесуела заявляють, що хочуть зниження квот, оскільки поставки на світовому ринку надлишкові, а $100 за барель повинно стати новим базовим рівнем. Ці країни дуже сильно залежать від припливу нафтодоларів, оскільки на них тримається політична ситуація в них.
Однак Саудівська Аравія і більшість держав Перської затоки схоже не хочуть робити що-небудь у поспіху.
Попит на нафту істотно знизився цього року в США і Європі. Є також ознаки уповільнення темпів зростання попиту в Китаї. У цей час попит продовжує рости впевненими темпами в основному в країнах-виробниках. Підвищення споживання в Саудівській Аравії, Ірані, ОАЕ і Росії означає, що більше нафти залишається на внутрішніх ринках цих держав, а не йде на експорт.
Представники держав-членів ОПЕК проведуть наступне засідання для обговорення питань квот на видобуток 9 вересня у Відні.
На частку 13 країн, що входять в організацію, припадає близько 40% світових поставок нафти. В ОПЕК перебувають Алжир, Ангола, Еквадор, Індонезія, Іран, Ірак, Кувейт, Лівія, Нігерія, Катар, Саудівська Аравія, ОАЕ і Венесуела.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас