Гарних новин не був: Огляд фондового ринку (01 - 05 вересня) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гарних новин не був: Огляд фондового ринку (01 - 05 вересня)

Фондовий ринок
163
Перший тиждень вересня на фондовому ринку почався насторожено і закінчився струсом для всіх його учасників - 5 вересня о 12.45 ПФТС призупинила торги.
"На нашу думку, це виправданий крок з боку керівництва ПФТС: з ранку на ринку відчувалися панічні настрої - біржі Америки, Європи та Росії закрилися з мінусом. Сьогодні зовнішні новини і ситуація на міжнародних фондових площадках впливає на український ринок набагато більше, ніж внутрішні новини", - відзначив Сергій Осауленко, начальник служби управління активами ПІО ГЛОБАЛ Україна.
Причин, які підсилили на цьому тижні негативний тренд, на думку Сергія Осауленко, декілька.
"Тривала іпотечна криза визначає сьогодні настрої у всій фінансовій системі США. Нерезиденти виводять капітал з України - негатив на їх ринках підірвав довіру до вітчизняного фондового ринку, хоча інтерес до нього ще залишається. Крім того, у Європі не виправдалися очікування щодо зростання ВВП, що також не додало оптимізму", - відзначив начальник служби управління активами.
"Другий фактор - відгомони серпневого конфлікту між Росією та Грузією, у якому, як відомо, Україна підтримала грузинську сторону. Це може спричинити погіршення торгово-економічних відносин між Україною і Росією. За даними Міністерства економіки України, за перше півріччя 2008 року обсяг торгівлі товарами з Росією в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зросло на 32,6% - близько $18 млрд., у тому числі, експорт українських товарів у Росію за цей період збільшився на 33,5% до $8 млрд., а імпорт із Росії збільшився на 32% - до $10, 26 млрд. Питома вага Російської Федерації в загальному обсязі українського експорту становить 24,2%, імпорту - 24,2%", - говорить Сергій Осауленко.
На його думку, внутрішньополітичні конфлікти - розвал коаліції, заяви президента про встановлення диктатури уряду і так далі також вплинули на український фондовий ринок, але не так сильно, як зовнішні новини. Ринок звик до подібних "подій" із часів "помаранчевої революції", і, якби не було потужного негативного фактору ззовні, то цей фактор не зміг би зробити такий сильний тиск на фондовий ринок.
"Що стосується прогнозів на наступний тиждень, то багато чого буде залежати від того, як завершать роботу світові площадки і біржі Росії. Український фондовий ринок сьогодні багато в чому повторює рух бірж Європи і США - не варто забувати про те, що 80% коштів на українській біржі - гроші нерезидентів. Якщо на світових площадках ситуація не нормалізується, а факторів для цього поки немає, то в понеділок спадний тренд швидше за все збережеться ", - вважає Сергій Осауленко.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас