Бензин тягнеться до 6 грн. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бензин тягнеться до 6 грн.

Енергетика
975
Традиційний сезон цінового загострення ринок нафтопродуктів зустрів зниженням. Замість характерної для цього часу ескалації, експерти констатують, що найближчим часом ціни, не зупинившись на досягнутому, можуть і зовсім відкотитися до 6 грн./л на бензин А-95.
Незважаючи на стримані прогнози нафтових аналітиків на друге півріччя (середня ціна за барель нафти - $115-120), ситуація, що склалася на світовому ринку, дає передумови для споживчого оптимізму. Кінець тижня позначився майже 2%-вим зниженням роздрібної вартості бензину А-95 і дизпалива, у результаті чого середня ціна на автозаправках країни склала 6,24 грн./л і 6,71 грн./л відповідно. Але на цьому, упевнені експерти, зниження не зупиниться і навіть не зменшить узятий темп. Нагадаємо, що за місяць найбільш ходовий 95-й бензин і дизельне паливо "схудли" на майже 6% та 5,5%. Після того як, за даними Міністерства економіки, за вісім місяців цього року показали подорожчання на 23% і 32,3% відповідно.
Відповідно до розрахунків аналітиків науково-технічного центру "Психея", у вересні усе ще є економічні передумови для зниження оптових цін на нафтопродукти. Так, бензин А-76 може ще втратити 6,6%, А-92 - 7,3%, А-95 - 8,2% і дизельне паливо - 6,2%. При тому, що поточні оптові ціни на ринку, знизившись на 11-18%, тепер досягли наступних позначок: бензин А-76 - 6513 грн./т, А-92 - 6290 грн./т, А-95 - 6484 грн./т, дизпаливо - 7007 грн./т. Це, прогнозують експерти НТЦ "Психея", створює передумови для подальшого зниження роздрібних цін по всіх видах нафтопродуктів.
З ними згодні аналітики компанії UPECO. "Якщо ситуація на світовому ринку кардинально не зміниться, найближчим часом роздрібна вартість палива може втратити ще 20, а то й всі 30 коп. Таким чином, ціна, наприклад бензину А-95, повернеться до 6 грн./л. Тобто ми повернемося до цінової ситуації травня", - припускає виконавчий директор UPECO Сергій Куюн.
Експерти не виключають, що темпи зниження можуть трохи пригальмувати такі фактори, як сезонна активізація споживання, чергове підвищення тарифів на залізничні вантажоперевезення з 1 вересня, відхід через тиждень Лисичанського нафтопереробного заводу на ремонт та ін. Але, відзначають аналітики, ринок буде насичений. Тому що перелік країн-постачальників увесь час розширюється. Приміром, у серпні список "екзотичних" напрямків, таких як Мальта та Ізраїль, поповнила також Угорщина.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас