Рішення США щодо Fannie і Freddie підвищує попит на більш ризиковані активи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рішення США щодо Fannie і Freddie підвищує попит на більш ризиковані активи

Фондовий ринок
78
Рішення влади США взяти під тимчасове управління іпотечні компанії Fannie Mae і Freddie Mac повинне зняти частина напруги з фінансового ринку і може підвищити апетит інвесторів до ризику.
Влада забезпечить стабільність роботи іпотечних гігантів, вливши в них $200 млрд, що стане найбільшою в історії акцією держави з порятунку ринкових інститутів.
Гарна новина для ринку облігацій Fannie і Freddie
Негайним наслідком рішення напевно стане зростання вартості облігацій іпотечних компаній, власниками яких виступають багато міжнародних інститутів і центральних банків, у тому числі Банк Росії.
У понеділок в Азії злетіли нагору акції банків, які першими можуть виграти від росту цін на облігації Fannie і Freddie.
Фактично гарантом з паперів тепер прямо стає уряд США, що взяв під управління Fannie Mae і Freddie Mac. Влада також оголосила про готовність скуповувати з ринку ці папери, повідомляє агентство Bloomberg.
Дві компанії мають боргові зобов'язання на $5 трлн. "Крах однієї з них викликав би величезні потрясіння на нашім фінансовому ринку і в усьому світі", - відзначив Полсон, коментуючи причини прийнятого урядом рішення.
Дотепер формально папери іпотечних компаній не мали державних гарантій, хоча такі гарантії і малися на увазі учасниками ринку.
Прибутковість з облігацій іпотечних компаній останнім часом зросла до 20-літнього максимуму. Спред до держпаперів США досяг 1,93% у п'ятницю проти середніх за останні 5 років 1,14%.
"Втручання уряду буде означати, що інвестори знову знайдуть довіру до облігацій іпотечних інститутів, що призведе до зниження прибутковості", - вважає Девід Стівенс, що у минулому був одним з керівників Freddie.
На цьому тлі потерпілими виглядають власники акції двох компаній. Керуючий Westwood Capital Ден Алперт сказав MarketWatch, що їх папери зваляться в понеділок при відкритті торгів у США "подібно каменю".
Власники акцій тепер не зможуть розраховувати на дивіденди, а вливання багатомільярдного капіталу державою розмиє акціонерний капітал компаній. Торги акціями Fannie Mae і Fraddie Mac будуть тривати.
У неділю S&P знизило рейтинг привілейованих акцій компаній до викидного рівня.
Акції та сировина дорожчає
Заходи щодо порятунку Fannie і Freddie, знімаючи напруженість на ринку і підводячи риску під низкою проблем на кредитному ринку, повинні підвищити апетит інвесторів на більш ризиковані активи.
Першою жертвою стала ієна, курс якої впав у понеділок стосовно долара США на 1,5%. На тлі новин зі США інвестори, вважають учасники ринку, будуть купувати тепер більш дохідні активи (до їх числа ієна, з огляду на рівень процентних ставок Банку Японії, виразно не входить).
Прибутковість US Treasury зросла на рекордне за два місяці значення. З 10-літніх паперів прибутковість підскочила на 10 базових пункти до 3,81%.
Зростання фондових ринків Азії в ході торгів у понеділок стало максимальним за останні вісім місяців. Зведений індекс MSCI Asia Pacific, що враховує ситуацію на 14 ринках Азіатсько-Тихоокеанського регіону, виріс більш ніж на 4%. Вартість акцій японського банку Mizuho Financial і австралійського Macquarie зросла більш ніж на 10%.
Ф'ючерси на індекс S&P 500 злетіли на 3%.
За азіатськими ринками можуть піти й індекси інших країн, що розвиваються.
На азіатських торгах у понеділок почали рости ціни сировинних товарів, тому що інвестори уклали, що попит на них може зрости в умовах поліпшення перспектив світової економіки після рішення щодо Fannie Mae і Freddie Mac.
Ф'ючерси на нафту подорожчали в Нью-Йорку на 2,6% до $108,95.
Управління Fannie Mae і Freddie Mac, як було оголошено в неділю, візьме на себе регулятор іпотечного ринку - Федеральне агентство з житлового кредитування. CEO двох компаній покинуть свої посади, надалі долю Fannie Mae і Freddie Mac буде вирішувати Конгрес, що у свій час ініціював створення цих інститутів.
За останні місяці Fannie Mae і Freddie Mac зафіксували збитки на $14 млрд і можуть понести нові втрати через дефолти з заставних, які перебувають у США на рекордному з 30-их років рівні. Капітал компаній виявився менше їх зобов'язань. Фактично введення тимчасового управління в Fannie і Freddie аналогічно процедурі їх банкрутства.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас