Уряд США взяв під опіку Fannie та Freddie — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд США взяв під опіку Fannie та Freddie

Кредит&Депозит
375
Влада США ухвалила рішення взяти під тимчасове управління іпотечні компанії Fannie Mae та Freddie Mac і надати їм новий капітал, щоб забезпечити стабільність цих ключових для американської фінансової системи інститутів, повідомляє Інтерфакс.
Управління Fannie Mae та Freddie Mac, як було оголошено вчора, візьме на себе регулятор іпотечного ринку - Федеральне агентство з житлового кредитування. CEO двох компаній залишать свої посади, надалі долю Fannie Mae та Freddie Mac буде вирішувати Конгрес, що у свій час ініціював створення цих інститутів. Як заявив міністр фінансів США Г. Полсон, його відомство придбає привілейовані акції на $1 млрд у кожній з компанії. Влада має намір надати Fannie Mae та Freddie Mac додатковий капітал на $200 млрд.
Дві компанії мають боргові зобов'язання на $5 трлн. "Крах однієї з них викликав би величезні потрясіння на нашому фінансовому ринку і по усім світі", - відзначив Полсон, коментуючи причини прийнятого урядом рішення. У липні Мінфін США одержав від Конгресу право надавати двом іпотечним гігантам, капітал яких почав танути через кризу на житловому ринку США, кредити або кошти в капітал. Таким чином, тепер він скористався цим правом.
Протягом перших тижнів після одержання в липні нових прав відносно Fannie Mae та Freddie Mac Мінфін наполягав, що поки не має наміру застосовувати нові інструменти їхньої підтримки. Однак побоювання ринку відносно стабільності іпотечних гігантів, які гарантують близько половини всіх заставних у США, постійно росли.
Fannie Mae та Freddie Mac намагалися самостійно вирішити питання із залученням нового капіталу, однак ці спроби не увінчалися успіхом.
У п'ятницю на минулому тижні Мінфін США заявив, робота над планом порятунку Fannie Mae та Freddie Mac, що він вів разом з іншими держорганами, а також консультантом - банком Morgan Stanley, успішно просувається вперед. Це викликало на вечірніх торгах різке - на 20% - падіння акцій іпотечних гігантів.
На новині про рішення Мінфіну США відносно Fannie Mae та Freddie Mac початок цього торговельного тижня був ознаменований значним зростанням азіатських фондових індексів, максимальним за останні 8 міс. Так, японські акції виросли на 3%, гонконгські - на 4.5%.
Власники акцій тепер не зможуть розраховувати на дивіденди, а уливання багатомільярдного капіталу державою розмиє акціонерний капітал компаній. Торги акціями Fannie Mae та Fraddie Mac, однак, будуть тривати.
Рішення влади в цілому позитивно для ринку, тому що повинно розвіяти частину страхів інвесторів щодо банкрутства двох найбільших іпотечних гігантів. Так, спреди по облігаціях ринків, що розвиваються, знизилися.
За останні місяці Fannie Mae та Freddie Mac зафіксували збитки на $14 млрд і можуть зазнати нові втрати через дефолти по заставних, які перебувають у США на рекордному з 30-их років рівні. Капітал компаній виявився меншим від їхніх зобов'язань. Однак фактично введення тимчасового управління в Fannie та Freddie аналогічно процедурі їх банкрутства.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас