Польща взялась "розвалювати" російсько-німецький проект — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща взялась "розвалювати" російсько-німецький проект

Енергетика
509
Російсько-грузинський конфлікт вимагає перегляду плану будівництва газопроводу "Північний потік" по дну Балтійського моря для експорту російського газу в Європу. Як передає Рейтер, про це заявив прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск сьогодні в інтерв'ю німецькій газеті Neue Osnabruecker Zeitung.
На думку Д.Туска, європейським країнам не слід упадати в ще більшу залежність від постачання енергоносіїв з Росії, впроваджуючи в життя подібні проекти.
Д.Туск закликав європейські країни "шукати нових, альтернативних постачальників енергії". "Тоді Росія не зможе робити впливу", - сказав він.
Газопровід "Північний потік" повинен з'єднати балтійське узбережжя Росії під Виборгом з балтійським берегом Німеччини в районі Грайфсвальда, минаючи територію Польщі та інших транзитних держав для того, щоб виключити можливі політичні ризики і знизити вартість транспортування російського газу. У його будівництві беруть участь російська газова монополія "Газпром" і німецькі енергетичні концерни E.ON та BASF.
Польща, Литва та Естонія незадоволені тим, що опинилися осторонь від нового газотранспортного маршруту, перші поставки по якому повинні початися в 2011 році.
Деякі європейські країни висловили заклопотаність залежністю від постачання російських енергоносіїв у зв'язку з конфліктом між Москвою і Тбілісі.
Як сказав Д.Туск, країнам Євросоюзу "зовсім необхідно" спільно вирішувати питання з постачаннями енергії. Він виступив проти того, щоб окремі країни в односторонньому порядку уживали заходів у цьому напрямку.
" Європейцям настав час задуматися, як знайти принаймні часткову незалежність від російської нафти і газу", - сказав польський прем'єр-міністр.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас