Багатії не збираються відмовлятися від особистих островів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Багатії не збираються відмовлятися від особистих островів

Нерухомість
392
Мати особистий острів у приватній власності - давня звичка заокеанських багатіїв: Джонні Депп, Білл Гейтс і т.д. Не відстають від них і російські мільярдери - Роман Абрамович, Олег Дерипаска або Віктор Вексельберг. Проте, все нові і нові росіяни продовжують скуповувати острови, які, до слова, в 2007р. подорожчали на 25-30% відносно 2006р.
"Позаторік, за деякими відомостями, російський громадянин купив один з найдорожчих островів (на планеті), - ділиться директор департаменту закордонної нерухомості Kirsanova Realty Світлана Скотнікова. - 22 особи прислуги. Розташований він на північ від Ібіци, з якою зв'язаний піщаним перешийком".
Очевидно, що мова йде про десятки мільйонів доларів, які громадянин Росії заплатив, щоб бути подалі від рідних берегів. До слова, найдорожча пропозиція на сьогодні - Buck Island (Британські Віргінські острови) - саме 50 млн доларів.
Втім, на ринку островів є й більш "демократичні" ціни: від 40 тисяч доларів виставляє свої острови Канада, але зрозуміло, що через суворий клімат канадські острови не користуються попитом. Середземномор'я та Карибський басейн - улюблені місця російських олігархів. Ціни тут коливаються від 1,5 млн.
"За 1,5-2 млн доларів в Егейському морі сьогодні можна придбати незабудовані острови на відстані години їзди від Афін, - говорить представник компанії Euro-resident у Греції Олександр Іосіфідіс. - Ціна залежить, по-перше, від відстані до аеропорту, і по-друге, від того, чи існує водопостачання на самому острові та електроенергія". Вартість панамських островів порівнянна із ціною московської квартири: від 450 тисяч євро. "Але основна маса між 2,5 і 50 млн доларів", - прикидає в.о. керівника відділу закордонної нерухомості компанії Knight Frank Олена Юргенова. За 3,5 млн можна, наприклад, стати сусідом Леонардо Ді Капріо, купивши один з острів недалеко від столиці Белізу.
Продавці островів нагадують, що Багами, так само як і Британські Віргінські острови - це ще й офшорні зони. Таким чином, проживаючи там на ПМП, можна істотно оптимізувати податкові виплати. "І такі покупки більшою мірою оформлюються на юридичну особу, - зізнається С.Скотникова. - Оподатковувана база юридичної особи трохи менша, ніж фізичної. З фізичної особи потім буде дуже складно це й перепродувати (доведеться платити податок на прибуток) і т.д.". Витрати на оформлення угоди та усілякі експертизи (археологічні, геологічні і т.п.) - сущі копійки. Комісія ріелтера - 1-10%, послуги юриста - 1,5-2% від вартості острова.
"Археологічна експертиза - велика проблема, багато хто на цьому попав, - переживає Іосіфідіс. - При покупці не перевірили археологію - у результаті гроші були заплачені і повернути їх потім важко - роками... Почнуться археологічні розкопки...". Але росіян не те, що можливі археологічні розкопки - навіть візові проблеми не зупиняють. Літати на острови Карибського басейну зручно через Маямі. Олегу Дерипасці в 2006р. візова влада США анулювала візу... і він був змушений чекати 2 роки, поки видадуть нову! "Ваші зобов'язання перед державою повинні бути прописані гранично ретельно, - рекомендує адвокат московської колегії адвокатів "Довіра" Олена Гамаченко. - Можуть попросити працевлаштувати все місцеве населення, побудувати завод, улаштувати туди місцевих жителів, які ніколи в житті не працювали".
Втім, іноді російських власників островів турбують питання національного престижу Росії. Так, син губернатора Санкт-Петербурга Валентини Матвієнко (Сергій) відмовився від паю у володінні естонським островом. Це був жест проти скандального демонтажу пам'ятника Воїнові-визволителеві в Талліні. Однак у контексті недавніх загострень у відносинах РФ із Заходом, не було чутно, щоб російські мільярдери стали відмовлятися від своїх карибських островів або від квартир у Лондоні (в 2005-2007р. житло в британській столиці придбали 150 тисяч росіян, за даними Paul's Yard Realty).
За матеріалами:
Newsland
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас