Залежність Європи від російського газу збережеться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Залежність Європи від російського газу збережеться

Енергетика
202
Уряди США та Великобританії на цьому тижні висловили надію на те, що Євросоюз вживе заходів для скорочення своєї залежності від російського газу, пише газета Financial Times.
Віце-президент США Дік Чейні і прем'єр-міністр Великобританії Гордон Браун підкреслили важливість пошуку альтернативних шляхів постачання енергоносіїв у регіон, відзначивши свою стурбованість серпневим конфліктом у Південній Осетії.
Експерти газової галузі, однак, упевнені, що надії на істотне скорочення залежності Європи від постачання російського газу є даремними.
За словами аналітика дослідницької компанії Cambridge Energy Research Associates Саймона Блейклі, ступінь взаємозалежності РФ та Євросоюзу настільки значний, що істотна зміна ситуації в найближчі два десятиліття навряд чи можлива.
У цей час за рахунок російського газу Євросоюз задовольняє приблизно чверть своїх потреб, однак, цей показник, імовірно, буде рости і перевищить 30% у наступному десятилітті.
Попит на газ у Європі буде збільшуватися ще, принаймні, десять років, вважають експерти. Старі атомні та вугільні електростанції, термін служби яких підходить до завершення, будуть виводитися з ладу, і найшвидшим і найдешевшим способом їхньої заміни є газові електростанції.
Схема торгівлі квотами на викид парникових газів, що діє в Європі, також промовляє на користь більш чистих газових електростанцій.
Кілька країн Євросоюзу планують збільшити частку енергії, що надходить із поновлюваних джерел до 20% до 2020 року. Однак навіть якщо ці плани здійсняться, у чому сумніваються багато експертів, попит на газ залишиться високим, вважають експерти Cambridge Energy Research Associates.
Видобуток газу в Європі тим часом знижується. До 2020 року він, імовірно, складе лише половину рівня 2006 року, що становив 218 млрд кубометрів. Росія, що володіє найбільш значними у світі резервами газу, є очевидним джерелом задоволення потреб регіону в газі.
Низка країн намагається знайти альтернативи постачанням російського газу. Так, будуються нові термінали для імпорту зрідженого природного газу, що поставляється за допомогою танкерів. Однак значний попит з боку азіатських країн і відстрочка розвитку кількох великих газових родовищ створили дуже жорстку ситуацію на ринку і накрутили ціни на газ, відзначають фахівці.
За словами аналітика дослідницької компанії Wood Mackenzie Френка Харріса, "здатність Європи диверсифікувати джерела постачання газу, скоротивши залежність від Росії, є дуже обмеженою в коротко- і середньостроковій перспективі".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас