Німеччина може створити газовий стратегічний резерв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німеччина може створити газовий стратегічний резерв

Енергетика
213
Німеччина розглядає можливість створення стратегічного газового резерву з метою захистити себе на випадок перебоїв з постачанням, що є знаком стурбованості Берліна із приводу його залежності від енергоресурсів з Росії, пише Financial Times.
Незважаючи на те, що близько 40% природного газу надходить у Німеччину саме з Росії, Німеччина зараз не має національного газового резерву, призначеного на випадок різкого скорочення постачання, підкреслює FT. Однак подібні резервні сховища нафти в країні вже створені.
Компанії, що поставляють енергоресурси, наполягають, що наявність довгострокових контрактів знімає необхідність існування подібної системи, але влада країни в цьому вже не настільки впевнена.
"Конфлікт у Грузії показав, що відносно постачання газу ми також не можемо собі дозволити розвиток односторонньої залежності", - заявив недавно міністр економіки Німеччини Міхаель Глосс.
Як з'ясувала FT, під егідою міністерства фінансів буде створена спеціальна комісія, що оцінить усі за і проти, тому що прийняття такого рішення може викликати збільшення ціни на газ. Міністерство планує спочатку провести переговори із представниками енергетичних компаній, повідомила газета.
За оцінками фахівців, обслуговування газового сховища, що змогло б забезпечити безперебійні поставки газу в країні на 90 днів, може обійтися приблизно в 2 млрд євро ($2,9 млрд) на рік.
В 2002 році Німеччина почала ухвалювати рішення щодо закриття 17 АЕС. Тепер деякі аналітики називають цей крок необачним через залежність, що неминуче прийшла за цим, від експорту енергоресурсів.
Очевидно, однак, що постачання природного газу з Росії можуть збільшитися ще більше, після того як в 2011 році буде запущений у роботу трубопровід North Stream. Енергетичні компанії Німеччини при цьому прагнуть усіляко відсторонитися від агресивної риторики убік Росії і виступають проти цього проекту.
Наприклад, представники газового підрозділу німецького енергетичного концерну E.ON відзначають, що створення стратегічного резерву ляже важким вантажем на плечі споживачів, а головний виконавчий директор концерну запевняє, що Росія здійснювала надійні поставки газу в минулому і продовжить це й надалі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас