Політична акція — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Політична акція

Фондовий ринок
382
Не встигла фракція НУ-НС вийти з коаліції, а Прем'єр-міністр і Президент - обмінятися взаємними звинуваченнями, як фондовий ринок по-своєму відреагував на політичне сьогодення та вже готується до політичного майбутнього.
Гроші люблять тишу і стабільність. Тому тупіт парламентських фракцій, що розбігаються з коаліції, налякав інвесторів, особливо тих, які працювали на біржі. 3 вересня ринок пішов вниз і з того часу поліпшення не спостерігається. Невтішні прогнози експертів і щодо українських цінних паперів на зовнішніх ринках. Але там відіграють роль не політичні, а об'єктивні економічні фактори.
Перевибори страшні, але Росія страшніша?
Ситуацію з політичними кризами в Україні можна назвати перманентною, тому нечисленні гравці до них вже адаптувалися. Проте саме той факт, що учасників на ринку мало, приводить до того, що у випадку найменшої зовнішньої кризи йде гра на зниження.
Основними операторами в Україні виступають компанії з управління активами - місцеві гравці. Нерезиденти почали йти з ринку ще навесні, обваливши його в такий спосіб з початку року практично в два рази. "Коли немає серйозної грошової підтримки закордонних гравців, ринок дуже легко зрушити. І часом всі ці новини політичного характеру приводять до зниження", - пояснив інвестиційний управляючий Foyil Asset Management Ukraine Дмитро Мошкало.
За його словами, для зовнішніх інвесторів більш цікава ситуація не у внутрішній політиці України, а в її відносинах з північним сусідом. Український фондовий ринок почав просідати під час розвитку російсько-грузинського конфлікту. Тоді існував ризик, що Україна буде втягнена в геополітичне протистояння. Крім того, український фондовий ринок все ще сильно залежить від російського. Кавказька війна привела до різкого відтоку інвестиційного капіталу з Російської Федерації. За даними КУА "Інеко-Інвест", капіталізація акцій країни з початку серпня знизилися майже на 15%.
Зберігається тенденція до продовження падіння ще на 15-20%. На стільки ж прогнозується падіння українського фондового ринку до кінця року. У цей час ситуація як на російському так і українському фондовому ринку продовжує погіршуватися і за підсумками тільки сьогоднішніх торгів обвал російських та українських фондових індикаторів складе близько 5%.
Більш великий ризик на ринку цінних паперів поглинає всі дрібні, а тому з погляду закордонних інвесторів, для фондового ринку України більше користі принесе врегулювання відносин з північним сусідом, ніж внутрішньополітичний мир. Більше того, на думку Мошкала, створення нової коаліції, що зайняла б помірну позицію в оцінці російсько-грузинського конфлікту, підстьогнуло б фондовий ринок.
Перехід на внутрішні ринки
Зростаючі ризики негативно відбилися і на становищі суверенних паперів - тих, які держава розміщує на зовнішніх ринках як єврооблігації, щоб компенсувати дефіцит бюджету. "Інвестори обережніше ставляться до українських інвестиційних паперів. Насамперед, розширюються спреди та росте прибутковість паперів. Їхня ціна стає нижчою у зв'язку з тим, що країновий ризик підвищується", - пояснює ситуацію генеральний директор КУА "ІНЕКО-ІНВЕСТ" Олег Морква.
Це призвело до того, що Мінфіну стало просто невигідно виходити на зовнішні ринки із цінними паперами. Міністерство фінансів змінило інвестиційну стратегію. Наприкінці серпня на внутрішньому ринку вперше цього року були розміщені облігації внутрішнього державного запозичення (ОВДЗ) з короткостроковим терміном погашення - через сім і дев'ять місяців, з підвищенням ставки прибутковості. Ці заходи дозволили залучити більшу кількість покупців і торгувати цінні папери активніше. За підсумками двох останніх аукціонів статистика продажів ОВДЗ значно покращилася. В цілому з початку року до держбюджету надійшло 893,17 млн. грн., третину цієї суми принесли саме два останні аукціони.
Але подібні заходи поки не рятують державну скарбницю від дефіциту. Надходження від продажу цінних паперів становлять тільки 11,5% від запланованого на рік.
Не політикою єдиною
Погіршення позицій українських цінних паперів на внутрішньому та зовнішньому ринках пояснюється не тільки політичною нестабільністю, але й низкою об'єктивних економічних факторів.
На початку року ринок відчув деяке просідання акцій підприємств енергетичної галузі. У серпні ж наступили чорні дні для української металургії. Попит на цінні папери меткомбінатів істотно знизився. Це пояснюється тим, що розвинені економіки зараз перебувають у стані спаду, вітчизняні металурги змушені знижувати обсяг продажів на своїх традиційних ринках. Що приводить і до скорочення доходів. До того ж вітчизняна металургія відчуває в цей час істотний дефіцит сировини.
За заявою глави правління ВАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча" Володимира Бойка, у вересні українську металургійну галузь очікує спад у два рази. З огляду на той факт, що металургія є однією з провідних експортних галузей, криза в цій сфері приведе до того, що негативне сальдо торговельного балансу буде тільки збільшуватися. За прогнозами Моркви, під кінець року воно складе 10% ВВП. Це означає, що залучати закордонні кредити для нашої держави буде все складніше, а вартість їх буде ставати все вищою. І поки різниця між імпортом та експортом буде рости, ніяка коаліція українським цінним паперам не допоможе.
Олена Павленко
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас