Ющенко наполягає на невідкладному розгляді урядом фінансового стану "Нафтогазу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко наполягає на невідкладному розгляді урядом фінансового стану "Нафтогазу"

Енергетика
190
Уряд повинен невідкладно розглянути фінансовий стан НАК "Нафтогаз України" для повного збалансування фінансових потоків компанії вже в IV кварталі 2008 року.
Це відзначив Президент України Віктор Ющенко в листі до прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, повідомляє прес-служба глави держави.
Зокрема, мова йде про збалансування фінансових потоків НАК шляхом додаткового фінансування з державного бюджету і забезпечення надання компанії державних гарантій для здійснення додаткових запозичень із метою проведення своєчасних розрахунків за імпортований природний газ.
Глава держави нагадав, що 9 квітня 2008 року уряд прийняв постанову "Про затвердження фінансового плану та основних показників руху коштів НАК "Нафтогаз України" як окремої юридичної особи і внесення змін у деякі постанови Кабінету Міністрів України". Цим документом передбачалося погашення ще в першому кварталі заборгованості за природний газ, спожитий в 2006-2007 роках, створення ресурсу газу в підземних сховищах в обсязі понад 14 млрд. кубометри і погашення заборгованості по кредитах у сумі 3,9 млрд. грн.
Положеннями цієї ж постанови, відзначив Президент, було передбачено: підвищення на 25% цін на газ для населення протягом травня-грудня; щомісячне підвищення (із червня 2008 року) на 3,5% цін на газ для підприємств ПЕК; фінансування за рахунок держбюджету компенсації різниці в тарифах НАК "Нафтогаз України" від реалізації природного газу; одержання компанією дивідендів від "Укргазенерго" та "Укрнафти" за 2006-2007 роки; залучення кредитів для рефінансування заборгованості минулих років і для фінансування закачування природного газу в підземні газосховища; повернення "Нафтогазу України" ринку постачання природного газу для промисловості і включення в ціну газу додаткових витрат компанії.
Дані заходи забезпечували б насамперед бездефіцитну діяльність НАК і збалансованість її фінансових потоків, відзначив у листі до керівника уряду Президент.
У той же час, констатував глава держави, "майже жодне із цих положень не було виконано, у результаті чого прогноз дефіциту коштів НАК "Нафтогаз України" до кінця 2008 року буде становити 8,9 млрд. грн., а з урахуванням необхідності поповнення статутного фонду ДАО "Чорноморнафтогаз" - 9,5 млрд. грн.".
Наявність цього дефіциту, відзначив Президент, ставить під загрозу забезпечення створення ресурсу природного газу, достатнього для гарантування надійного забезпечення потреб вітчизняних споживачів в опалювальний сезон 2008-2009 років.
Крім того, не менше 1 млрд. грн. цього року повинно бути додатково направлено на виконання зобов'язань НАК по кредитах, нагадав В.Ющенко. "Отже, Національній акціонерній компанії "Нафтогаз України" знову загрожує дефолт за своїми обов'язками", - сказав він.
"На жаль, ставлення уряду до ситуації, що склалася на ринку природного газу, не дає можливості повно і вчасно відреагувати на ці загрози, що негативно впливає на рівень енергетичної безпеки держави", - відзначається в листі глави держави.
Президент звернув увагу на фактично зігнороване Кабміном рішення РНБО "Про заходи щодо стабілізації фінансового стану НАК "Нафтогаз України" і ситуації на ринку природного газу", введене в дію Указом від 14 лютого 2008 року.
Відзначимо, ”Нафтогаз України” зазнає збитків від перепродажу підприємствам теплоенергетики імпортного газу, що змушений поставляти за цінами, затвердженими урядом ще в 2006 році.
Наприкінці серпня перший заступник голови Секретаріату Президента Олександр Шлапак заявив, що НАК "Нафтогаз України" з держбюджету-2008 необхідно повернути близько 3 млрд. грн. "Це ті кошти, які у свій час в 2006-2007 році були вилучені в НАК "Нафтогаз України" як різниця цін на газ, що поставляється для теплопостачання (населення - ред.)". О.Шлапак додав, що глава держави наполягає на тому, що кошти повинні бути використані для придбання 15 млрд. кубометрів газу, який необхідно закачати в газосховища для створення запасу палива на зимовий період.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас