Росія лякає, але непереконливо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія лякає, але непереконливо

Фондовий ринок
242
На думку експертів, поведінка українського фондового ринку найближчим часом буде визначатися розвитком трьох ситуацій: конфлікту з Іраном, кризи американської економіки та наслідками російсько-грузинського протистояння. Причому останнє може обернутися для України торговельною блокадою.
Імовірний розпуск Верховної Ради або можливе переформатування коаліції загрожують не тільки коливанням індексу ПФТС, що може просісти ще на 10%, але й гальмуванням багатьох процесів на вітчизняному фондовому ринку. "Крім того, на тлі паніки і цілком реального просідання ринку знову буйними кольорами розквітнуть спекулятивні настрої", - говорить генеральний директор КУА "ПІО Глобал Україна" Андрій Радченко.
"Розпуск парламенту негативний для ринку акцій, однак він і так впав на очікуваннях, що парламент може бути розпущений, тобто ця ймовірність вже відіграна падінням ціни", - заспокоює директор з управління активами КУА Tiger Asset Management Юрій Ушков. За його словами, основним негативом може стати хаос в управлінні державою, що знову налякає іноземних інвесторів. "В цьому випадку складно виділити окремі сектори або конкретні підприємства: падіння буде спостерігатися за всіма паперами, представленими на біржі", - стверджує він.
В той же час, впевнений Дмитро Мошкало, інвестиційний управляючий Foil Securities, набагато більше відчутний вплив на фондовий ринок України будуть робити не внутрішні політичні новини, а світові. В першу чергу - ситуація з Іраном, реальний стан американської економіки, що стане відомо найближчим часом, і наслідки російсько-грузинського протистояння. "На тлі загострення відносин між Росією та Грузією і як наслідок - між Росією та "великою сімкою" Україна опинилася між двох вогнів, - розповідає начальник аналітичного відділу компанії "Донфінсервіс" Настасія Костенко. - На одній чаші ваг виявилося бажання інтегруватися в європейський простір, на іншій - тісні економічні зв'язки з Росією. І рішення підтримати Грузію було прийнято не на користь економічних інтересів".
Аналітики стверджують, що загострення відносин з Росією загрожує вітчизняним підприємствам великими проблемами, тому що більшість з них або експортують значну частину продукції в Росію або закуповують там сировину. "Торговельні обмеження Росією на імпорт українських товарів можуть негативно позначитися на нашій трубній промисловості, де 40% експорту йде в Росію, а також, хоча в меншому ступені, на деяких емітентах з машинобудівної галузі, - наприклад, корпорація "Богдан" і ЗАЗ",- уточнює керівник аналітичного відділу компанії "Мілленіум Капітал" Богдан Кочубей.
"Деякі сектори України вже значно постраждали від неоголошеної торговельної війни Росією: цукрова промисловість, кондитерська промисловість, харчовий сектор", - вважає Дмитро Мошкало. Втім, за його словами, оскільки ці галузі практично не представлені на біржі, на індексі ПФТС це не відіб'ється.
"Після проблем на Кавказі Росія однозначно не потрапляє до CОТ, а оскільки в "російському характері" на удар відповісти ударом, то відповідати будуть через Україну, - вважає експерт. - Якщо цей процес буде економічно обґрунтований, то постраждає тільки харчова промисловість, а якщо буде враховуватися політичний фактор, то постраждають й інші галузі, у першу чергу машинобудування". Зокрема, згодна Анастасія Костенко, почнеться рух вниз з паперів Сумського НПО ім. Фрунзе (велике замовлення від "Газпрому") і "Запоріжтрансформатора" (поставки для російської електроенергетики). Крім того, загострення російсько-українських відносин загрожує зниженням паперам "Мотор-Січ", від продукції якої не раз погрожувала відмовитися російська сторона. Через малу кількість покупців на ринку папери можуть подешевшати на 5-15%.
Втім, на думку аналітика ІК Concorde Capital Олександра Климчука, торговельної блокади України з боку Росії не буде, оскільки це не вигідно самій Росії. "Якщо РФ почне блокувати доступ українських товарів на внутрішній ринок, Україна відповість такими ж заходами", - вважає він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас