Європейські індекси знизилися в середу, падіння Stoxx 600 стало максимальним за 2 тижні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські індекси знизилися в середу, падіння Stoxx 600 стало максимальним за 2 тижні

Фондовий ринок
70
Європейські фондові індекси знизилися в середу на побоюваннях, пов'язаних з тим, що уповільнення темпів економічного зростання у світі негативно позначиться на прибутках компаній споживчого сектора, а фінансові компанії продовжать фіксувати значні збитки, повідомило агентство Bloomberg.
Падіння Dow Jones Stoxx 600 за підсумками торгів виявилося максимальним з 19 серпня.
Роздрібні продажі в єврозоні зменшилися в липні на 0,4% щодо попереднього місяця, тоді як експерти очікували зростання цього показника. У річному вирахуванні роздрібні продажі впали на 2,8%, аналітики прогнозували зниження на 2,1%.
Вартість акцій Carrefour, другої за величиною у світі мережі магазинів роздрібних продажів, опустилася за підсумками торгів на 1,9%, Next - на 3,6%, Tesco - на 2,1%.
Папери Barclays впали в ціні на 3,7%. Згідно з прогнозом аналітиків Royal Bank of Scotland, британському банку необхідно буде залучити порядку 7,5 млрд фунтів ($13,3 млрд), щоб привести свій капітал до рівня конкуруючих інвестбанків. Експерти знизили рекомендації для акцій Barclays до "тримати" з "продавати".
"Ми, імовірно, знову побачимо збільшення капіталу деякими фінансовими фірмами, - вважає старший стратег фондового ринку Fortis Global Markets у Брюсселі Філіпп Гізел. - Я думаю, що ще занадто рано робити довготермінові інвестиції в акції представників цього сектора".
Підіндекс Dow Jones Stoxx 600, до розрахунку якого входять папери банків, з початку 2008 року впав на 30%, ставши лідером зниження серед 18 галузевих груп індикатора. За прогнозами експертів, цього року прибутки європейських банків скоротяться в середньому на 24%. Наприкінці минулого року очікувалося зменшення цього показника на 2,1%.
Вартість акцій HBOS опустилася на 2,2%, Natixis - на 4,1%.
Папери енергетичної компанії Theolia впали в ціні на 1,8%. Компанія зафіксувала чистий збиток у розмірі 25,3 млн євро за підсумками першого півріччя 2008 року на тлі збільшення витрат. Минулого року Theolia дістала прибуток в 6,2 млн євро.
Акції Vodafone подешевшали на 1,8%. Аналітики Credit Suisse знизили рекомендацію для паперів найбільшого у світі оператора мобільного зв'язку до "нейтрально" з "вище ринку". "Ми впевнені, що Vodafone не зовсім виправдає свій прогноз річного виторгу", - говориться в повідомленні експертів.
Ціна акцій Michelin & Cie. піднялася на 2,3%. Credit Suisse поліпшив рекомендацію для паперів європейського виробника автомобільних шин до "вище ринку" з "нижче ринку", відзначивши зниження вартості нафти.
Нафта подешевшала в середу четвертий торговельний день поспіль на заявах низки великих компаній, включаючи Royal Dutch Shell Plc і ConocoPhillips про відсутність серйозного збитку від урагану в Мексиканській затоці для морських нафтовидобувних платформ і НПЗ.
Індекс найбільших підприємств Європи Dow Jones Stoxx 50 знизився до закриття ринку в середу на 47,49 пункту (1,39%) - до 3368,97 пункту.
Британський FTSE опустився на 121 пункт (2,15%) - до 5499,7 пункту.
Французький індекс CAC 40 втратив 91,94 пункту (2,03%) і склав 4447,13 пункту.
Німецький DAX зменшився на 50,98 пункту (0,78%) - до 6467,49 пункту.
17 з 18 основних фондових індексів країн Західної Європи знизилися за підсумками торгів у середу. Виключенням став лише португальський індикатор.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас