Штучний відбір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Штучний відбір

Фондовий ринок
618
Чи стануть українські банки надійнішими, якщо розпродадуть сміттєві цінні папери. Неліквідних цінних паперів на українському фондовому ринку накопичилося на $3-4 млрд.
Національний банк України опублікував постанову, відповідно до якої всі українські банки зобов’язані до березня 2009 року позбутися сміттєвих акцій та облігацій: або продати папери, або не враховувати їхню вартість у своєму капіталі.
За оцінками експертів, неліквідних, тобто сміттєвих, цінних паперів на українському фондовому ринку накопичилося на $3-4 млрд. З них у портфелях банків від $2 млрд до $2,5 млрд.
"За допомогою нововведення регулятор має намір підвищити надійність українських фінустанов", - пояснює Олександр Вальчишен, директор зі стратегічних досліджень ІК "Інвестиційний капітал Україна". Деякі аналітики вважають, що багато фінустанов використовують сміттєві папери для штучного роздування капіталу.
Сміттєвими акціями й облігаціями на фондовому ринку торгують дуже рідко. Раніше банки накачували капітал, скуповуючи задешево такі цінні папери. З часом папери дорожчали: зазвичай на українському фондовому ринку "сміття" зростає в ціні, якщо хтось із торгівців виставляє високі котирування на папір (торгувати при цьому сміттєвими акціями та облігаціями необов’язково). Котирування "сміття" підвищувалися - капітал банків збільшувався.
Розмір капіталу - один із ключових показників банку. Більшість нормативів, що регулюють банківську діяльність, пов’язані саме з цим показником: Нацбанк дозволяє фінустановам займатися основними видами банківської діяльності (кредитуванням, торгівлею валютою та цінними паперами тощо, а також залучати гроші за кордоном) залежно від розмірів капіталу. У випадку банкрутства банк погашає борги перед кредиторами і вкладниками за рахунок капіталу.
Нинішній крок НБУ не перший на шляху до підвищення надійності української банківської системи. У лютому 2008 року регулятор збільшив вимогу до мінімального розміру регулятивного капіталу (власні грошові кошти банку) від мінімум EUR1,5 млн до EUR10 млн.
На початку липня сумарний капітал банків становив $17,1 млрд. Найбільший капітал мають великі системні фінустанови з першої двадцятки - по $500-600 млн. На них припадає більш ніж половина загального капіталу українських банків - близько $10 млрд. У їхньому капіталі мало "сміттєвих" паперів, тоді як до капіталу дрібних і середніх включені ті самі $2-2,5 млрд акцій та облігацій.
Аналітики вважають, що чергова вимога НБУ до банків найбільше вдарить по найдрібніших фінустановах. В умовах дефіциту коштів на ринку їм доведеться терміново позбуватися непотрібних паперів, причому задешево, адже на фондовому ринку криза. Банкам, які не впораються із завданням, загрожують санкції НБУ аж до анулювання ліцензій на деякі види діяльності.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас