Найризикованіші галузі - нерухомість і будівництво — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найризикованіші галузі - нерухомість і будівництво

Фондовий ринок
1141
Активи будівельного комплексу лідирують у рейтингу найризикованіших для інвестування галузей. Експерти впевнені, що за таких умов інвестори займуть вичікувальну позицію, причому на невизначений час
Компанія MPP Consulting готує новий рейтинг галузей, інвестиції в які в Україні є найризикованішими за підсумками липня-серпня 2008 року. Рейтинг буде опублікований наприкінці тижня. Однак, стали відомі подробиці цього дослідження. За інформацією MPP Consulting, до трійки найризикованіших галузей увійдуть нерухомість і будівництво, а також інвестиції в землю.
Наслідки кризи
Аналітики впевнені, що криза на ринку нерухомості все більше набирає оберти та вже починає зачіпати не тільки великих гравців, але й кінцевих споживачів. Спроба уряду "закрутити гайки" комерційним банкам спричинила іпотечну кризу. Як наслідок - серйозні випробування на міцність для будівельних компаній і виробників будматеріалів.
Нерухомість і будівництво вже не перший місяць потрапляють до десятки найризикованіших галузей. Експерти впевнені, що з урахуванням виняткової інертності ринку нерухомості варто очікувати, що приплив фінансування будівельного комплексу в цілому вичерпаний надовго.
"Слідом за нерухомістю і будівництвом сфера виробництва та дистрибуції будматеріалів змушує учасників ринку переглядати свої виробничі програми. За останній час виробники різко знизили рентабельність у спробі втримати ціни на колишньому рівні, але це не сприяє збереженню обсягів продажів минулого періоду. В окремих сегментах даного ринку спостерігається спад до 40%, що робить інвестиції в даний ринок занадто ризикованими", - пояснюють укладачі рейтингу MPP Consulting у своєму звіті.
Такий стан справ зачіпає всіх операторів ринку, особливо посилюючи ситуацію навколо держпідприємств. Показники роботи, приміром, холдингу "Київміськбуд", більш ніж красномовні. Семен Борисенко, голова наглядової ради компанії "КиївСпецБуд", депутат Київради (фракція БЮТ), акцентує увагу на тому, що балансовий прибуток "Київміськбуду" торік чомусь виявився в 3 рази меншим, ніж витрати на утримання холдингу.
Фундамент сьогоднішніх проблем "Київміськбуду" закладався ще на початку 1990-х, коли замість реальних активів (парку будівельної техніки та інших потужностей) статутний фонд компанії сформували із символічних міноритарних пакетів "живих" підприємств. Правда, при цьому контрольні пакети чомусь передали в приватні руки. В результаті цих пертурбацій "Київміськбуд" був спочатку позбавлений виробничого потенціалу, необхідного для ефективної конкуренції.
А статус держпідприємства, не зацікавлений в результатах роботи менеджмент, необхідність після останніх законодавчих новацій купувати земельні ділянки на загальних підставах, остаточно поставили колись успішну компанію в складне становище.
Як врятувати "Київміськбуд"
Лев Парцхаладзе, президент Української будівельної асоціації та депутат Київради (фракція Блоку Кличка), впевнений, що без наведення ладу "Київміськбуду" буде важко зберегти конкурентноздатність, а це негативно позначиться не тільки на столичному будівельному ринку, але й на ринку праці. "Крім того, що підприємство не приносить ніякого доходу місту та країні, якщо криза буде прогресувати, то його колектив залишиться на вулиці", - підкреслив Парцхаладзе.
Багато експертів впевнені, що врятувати столичного девелопера від краху може тільки швидкий продаж новому ефективному власникові. "Я впевнений, що тільки в тому випадку, якщо київська громада швидко продасть той пакет акцій, що все ще перебуває в її власності, можна буде одержати за "Київміськбуд" хоч якісь гроші. Компанію треба терміново продавати, щоб прийшов нормальний власник і провів там необхідні структурні зміни", - переконаний "бютівець" Семен Борисенко.
Цієї точки зору дотримується й Лев Парцхаладзе: "Моя думка - від таких активів треба позбуватися. Треба вчасно на конкурсній основі залучати більш ефективного приватного інвестора". Якщо такого роду заходи будуть проведені, то в "Київміськбуду" шансів успішно відновити конкурентноздатність більше, ніж в інших будівельних компаній.
Швидше за все, холдинг розплатиться за своїми зобов'язаннями і на відміну від безлічі своїх збанкрутілих колег по ринку вийде з кризи у відносно прийнятній формі - особливо, якщо вдасться знайти інвестора.
Хоча прихід до будівельного бізнесу ефективних власників в період охолодження інтересу до галузі здається досить непростим процесом. Аналітики MPP Consulting стверджують, що відтік інвестицій з даного бізнесу був очевидний ще в травні-червні, коли криза на ринку будівництва тільки починалася. Складним завданням стає вигідний продаж навіть успішних будівельних компаній, не кажучи вже про ті структури, які сьогодні переживають не кращі часи.
Як повідомив начальник внутрішнього контролю та аудиту одного великого будівельного холдингу, забудовники, які вийшли на IPO до початку кризи, сьогодні спостерігають серйозне падіння вартості акцій своїх компаній. "Ті будівельні компанії, які встигли вийти на IPO до кризи, втратили ще більше, ніж ті, які не встигли", - говорить він. Таким чином, вигідний продаж якихось будівельних активів досить сумнівний: рівень ризику істотно знижує їхню капіталізацію і може залучити тільки інвесторів, які додержуються принципу легендарного професійного інвестора зі США Уоррена Баффета: "Купуй, коли всі продають".
Семен Рибченко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас