Зупинена переробка нафти на двох НПЗ групи "Приват" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зупинена переробка нафти на двох НПЗ групи "Приват"

Енергетика
571
Надвірнянський (ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття") і Дрогобицький (ВАТ "Галичина") нафтопереробні заводи, що належать групі "Приват", учора заявили про припинення з вересня переробки нафти. Гендиректор "Галичини" Олександр Лазорко повідомив, що завод зупинився на ремонт, що може протривати більше місяця.
Ще однією причиною для зупинки підприємства, за його словами, стали претензії Держспоживстандарту, що заявив, що паливо "Галичини" не відповідає стандартам вмісту сірки. А в прес-службі "Нафтохіміка Прикарпаття" обмежилися повідомленням, що переробка припинилася з "технічних причин".
Високопоставлене джерело в групі "Приват" розповіло, що зупинка підприємств пов'язана зі спробами уряду відновити адміністративний тиск на ринку нафтопродуктів.
"Антимонопольний комітет продовжує політику адміністративного залякування операторів ринку. Нам простіше зупинити заводи і продавати на своїх АЗС імпортовані нафтопродукти, - відзначив співрозмовник. - Тим більше що імпортери - це безліч дрібних компаній, надавити на які неможливо - наступного дня після порушення проти них розслідування фірма закривається і з'являються дві нові". У прес-службі АМКУ коментувати звинувачення нафтовиків відмовилися. Нагадаємо, у серпні перший віце-прем'єр Олександр Турчинов зажадав від нафтотрейдерів знизити ціни на паливо на 12-15%, мотивуючи це тим, що останнім часом світові ціни знизилися на 20%. В апараті прем'єр-міністра тоді уточнили, що, якщо ціни на паливо не знизяться протягом тижня, АМКУ повинен буде перевірити, чи немає на ринку нафтопродуктів монопольної змови. Через тиждень АМКУ порушив справу за ознаками антиконкурентних погоджених дій на ринку дизпалива відносно компаній "Укртатнафта", ЛИНИК, "ТНК-ВР Коммерс", "Нафтохімік Прикарпаття", "Галичина", "Оптима-Трейд", "Галнафтогаз" і "Лукойл-Одеський НПЗ". Учасники ринку тоді назвали підозри АМКУ необґрунтованими.
Обсяг ринку нафтопродуктів в Україні торік склав $11,2 млрд у роздрібних цінах. Україна споживає близько 16 млн т нафтопродуктів на рік, з них по 5 млн т бензину і дизпалива, 6 млн т мазуту. За даними Мінекономіки, у країні сьогодні працює більше 5,5 тис. АЗС, що належать 431 компанії.
Генеральний директор мережі АЗС "Донецькойлсервіс" Віктор Мартиросян прогнозує, що припинення роботи двох НПЗ може зупинити падіння цін на паливо і навіть привести до їх збільшення на 5-7%.
"Поновлення роботи 'Галичини' у серпні було одним з факторів зниження цін на бензин і дизпаливо. І хоча підприємства займали не настільки значну частку ринку, поява їхнього палива стала сигналом для зниження цін іншими операторами, - погоджується гендиректор мережі АЗС "Галич-петроль" Богдан Радько. - Тепер своїми невмілими діями Антимонопольний комітет та уряд, по суті, знову спровокують ринок до зростання". За даними Мінпаливенерго, продукція двох західноукраїнських НПЗ у серпні займала 4,5-5,1% ринку нафтопродуктів.
Олег Гавриш
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас