Важкий лот — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Важкий лот

Фондовий ринок
761
Відповідно до рішення біржової ради ПФТС, з 1 вересня набувають чинності нові вимоги щодо розмірів мінімальних торговельних лотів. На "прохання" учасників ринку біржа вирішила трохи пом'якшити початкові умови торгівлі цінними паперами. Ще на початку червня радою біржі було ухвалено рішення про збільшення мінімальних лотів з паперів другого та першого рівня лістингу до 25 тис. грн. і 50 тис. грн. відповідно. В результаті, мінімальний лот для паперів котирувального списку I рівня складе 25 тис. грн., для II рівня - 15 тис. грн., а для позалістингових цінних паперів - 10 тис. грн.
Збільшення лімітів навряд чи призведе до зниження ліквідності ринку через побоювання торговців виставляти котирування, особливо в умовах різких коливань. На думку учасників ринку, збільшення лімітів направлене саме на підвищення його ліквідності, тому негативного результату не очікується. Крім того, навіть нові ліміти не відображають реальну ситуацію на ринку і на ПФТС. Наприклад, щодо акцій першого рівня лістингу ліміти зросли до 25 тис. грн., у той же час зараз з цих акцій мінімальний розмір лота в середньому становить близько 50 тис. грн. Щодо інших акцій - аналогічна ситуація.
На думку віце-президента та інвестиційного керуючого Foyil Asset Management Ukraine Дмитра Мошкало, біржова рада прийняла м'яке та ліберальне рішення.
"$5-6 тис. - це маленький обсяг навіть для роботи із приватним інвестором з погляду компанії. Крім того, навряд чи будь-яка з компаній буде приймати замовлення менше ніж на $5-6 тис., тому що це сполучено із серйозними накладними витратами. З погляду ринку: чим більші лоти, тим краще. Навіть мінімальний розмір лота $50 тис. був би прийнятним, тому що не можна вважати нормальною ситуацію, коли після угоди на $2-3 тис. необхідно проводити переоцінку всього портфеля", - говорить Мошкало. Тому суми не настільки критично збільшені біржею, щоб якось істотно вплинути на ліквідність ринку, і навряд чи будь-яким чином відіб'ються на торговельній активності.
Рішення біржі щодо мінімального розміру лотів не торкнеться тих нечисленних приватних інвесторів, які тільки долучаються до фондового ринку, купуючи невеликі пакети акцій. Адже, за словами учасників ринку, ПФТС - це ринок професійних учасників, а не приватних інвесторів, і працюють вони із брокерськими компаніями, які зі своїх рахунків продають невеликі лоти фізичним особам. Директор з розвитку роздрібної мережі та роботи із приватними клієнтами Dragon Capital Тарас Лукачук підтвердив, що компанія не буде переглядати мінімальні розміри лотів для своїх клієнтів.
"Інвесткомпанія виступає контрпартнером угоди, фактично продаючи акції фізособі зі свого портфеля цінних паперів, а тут можуть діяти тільки якісь обмеження, установлені самою компанією. У нас мінімальний розмір лота становить 10 тис. грн. в один папір. І незважаючи на зміну правил торгівлі на ПФТС, ми залишаємо наші лоти мінімальними, щоб забезпечити приватним інвесторам зручність роботи з акціями".
В'ячеслав Канишевський
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас