Росія та Узбекистан домовилися про формулу ціни на узбецький газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія та Узбекистан домовилися про формулу ціни на узбецький газ

Енергетика
231
Росія та Узбекистан домовилися про формулу ціни на узбецький газ, який купує РФ, повідомив глава уряду РФ Володимир Путін за підсумками переговорів у Ташкенті із президентом Узбекистану Ісламом Карімовим.
Путін назвав цю подію "надзвичайно важливою", відзначивши, що буде застосовуватися "європейська формула утворення ціни".
Як повідомлялося, у березні ц.р. керівники газових компаній НК "Казмунайгаз" - Узакбай Карабалін, НХК "Узбекнафтогаз" - Нурмухаммад Ахмедов і "Туркменгаз" - Ягшигельди Какаєв на зустрічі із головою "Газпрому" Олексієм Міллером обговорили перспективи співробітництва середньоазіатських країн і РФ у газовій галузі. Тоді Казахстан, Туркменія та Узбекистан заявили про намір з 2009 р. продавати природний газ за європейськими цінами. Зокрема, керівники середньоазіатських компаній указали, що, "виходячи з інтересів національних економік, з огляду на міжнародні зобов'язання щодо забезпечення надійних і безперебійних поставок енергоносіїв, з 2009 р. продаж природного газу буде здійснюватися за європейськими цінами".
Раніше "Газпром" повідомляв, що закуповує газ в 2008 р. у всіх країнах Середньої та Центральної Азії на порівнянних умовах. Найбільші обсяги (близько 50 млрд куб. м щорічно) газовий холдинг купує в Туркменії і перенаправляє в Україну. У першому півріччі 2008р. "Газпром" закуповує туркменський газ по 130 дол. за 1 тис. куб. м, у другому півріччі - по 150 дол. Наприкінці 2007 р. "Газпром" домовився про нові умови купівлі природного газу в 2008 р. в Узбекистану, але ціну сторони не назвали (в 2007 р. холдинг купував узбецький газ по 100 дол. за 1 тис. куб. м).
Середня ціна на газ для Європи, за оцінками "Газпрому", до середини 2008 р., складе 354 дол. за 1 тис. куб. м, за прогнозами експертів Morgan Stanley, цей показник складе 360 дол.
Збільшення закупівельних цін на середньоазіатську сировину до європейського рівня може позначитися на цінах газу, у першу чергу для України, що в 2008 р. одержує середньоазіатський газ через "Газпром" по 179,5 дол. за 1 тис. куб. м. Варто відзначити, що прем'єр-міністр Юлія Тимошенко раніше заявила, що про перехід на ринкові ціни на середньоазіатський газ в 2009 р. говорити поки рано. "Переговорний процес на 2008 р. поки не закінчений, тому говорити про більш віддалені перспективи поки передчасно", - відзначила вона.
Росія та Узбекистан домовилися також про будівництво додаткової гілки газопроводу, що піде паралельно трубопроводам Середня Азія - Центр 1 і Середня Азія - Центр 2.
За словами І.Карімова, даний проект потрібно обговорити з усіма зацікавленими організаціями, уточнивши деталі його реалізації. При цьому І.Карімов підкреслив, що раніше "певні кола" намагалися просунути власні проекти в даному напрямку, однак Узбекистан цінує союзницькі відносини зі своїми партнерами, у тому числі з Росією, і в результаті зробив вибір на користь російсько-узбецького варіанту будівництва газопроводу.
Нагадаємо, 31 березня ц.р. заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв заявляв, що "Газпром" розраховує погодити формулу ціни на покупку газу в Середній і Центральній Азії до кінця 2008 р. За його словами, "Газпром" домовився з азіатськими країнами про створення робочих груп з узгодження формули ціни на покупку газу, роботи "будуть проходити інтенсивно".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас