Метро - під заставу, "Київводоканал" - на аукціон: як Київрада подбала про жителів столиці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Метро - під заставу, "Київводоканал" - на аукціон: як Київрада подбала про жителів столиці

444
Скандування киян "Черновецькому - ганьба!" під стінами столичної мерії традиційно не заважає Київраді мирно засідати. З ініціативи Блоку Леоніда Черновецького та фракції Партії регіонів депутати влаштували грандіозний розпродаж комунальної власності, віддали під заставу частину метрополітену, проголосували за 50 земельних питань і відмовилися підкорятися Прем'єр-міністру Юлії Тимошенко, залишивши дійсним положення про пайові внески забудовників. БЮТ при цьому не опирався, намагався протистояти лише Блок Кличка. Безрезультатно.
Порядок денний першої сесії Київради після літніх канікул обіцяв гарячий деньок. Планувалося розглянути понад100 питань, серед яких дражливі: щодо метрополітену, "Київводоканалу", "Київгазу" та "Хлібу Києва". Також ходили чутки про скорочення районів Києва з 10 до 5, а Блок Віталія Кличка попереджав, що влада столиці має намір віддати під забудову заповідні землі Центрального ботанічного саду та лісової зони в Дніпровському районі Києва.
До початку сесії звичного пожвавлення і депутатського сміху в кулуарах Київради не було. В останню хвилину стрункими колонами до сесійної зали зайшов БЮТ, за ним слідом Блок Кличка. З коментарями до преси вийшов секретар Київради Олесь Довгий: "Ми повинні розглянути питання про продаж пакетів акцій "Київхлібу", "Київмлину", "Київгазу", "Київводоканалу" та "Київспецтрансу". Але хочу запевнити, що якщо ми вирішимо продавати ці підприємства, то наші аукціони будуть прозоріше "Криворіжсталі". Заяви деяких депутатів, - натякаючи на Дмитра Андрієвського з Блоку Кличка, розійшовся Довгий, - можна зрівняти з написами на заборах. Хто повірить словам деяких депутатів, може сміливо вірити й таким написам".
Не втримався Довгий і від критики на адресу Тимошенко. "Прем'єр заявила, що знизила вартість житла на 50%, скасувавши пайові внески. Але на сьогоднішній день частка пайової участі в будівництві житла становить 3-7% від вартості 1 кв. м. Цим рішенням вартість житла не знизиться ні на відсоток, а столиця понесе втрати в розмірі 1,5 млрд. гривень", - продовжив секретар. І скористався своїм виключним правом внести пропозицію не скасовувати пайову участь забудовників, всупереч постанові Кабміну.
Легко й спритно
Насамперед на сесії депутати затвердили порядок денний. Довгий, як і обіцяв, вніс з голосу пропозицію не підкорятися Кабміну, а також передати комунальне майно Подільського району у власність міста. "Якщо в горе-голови не вистачає розуму і він дозволяє грабувати район, ми зупинимо цей процес". За словами секретаря, районна влада хотіла скликати стихійну сесію і "роздерибанити все майно Подолу".
"Якщо там є злочин, давайте створимо комісію і будемо розбиратися. А передавати майно та обвинувачувати людей ми не маємо права", - парирував бютовець Олег Медведєв. Але Довгий не звернув уваги на зауваження депутата і вніс питання до порядку денного, а пізніше й було прийнято "правильне" рішення.
Інші питання сесії також лускались, як горішки. Без суєти 96 депутатів віддали під заставу 299 вагонів КП "Київметрополітену" для одержання кредиту в 70 млн. грн. "Такі гроші потрібні для того, щоб вчасно виплачувати за роботу і для заміни запчастин і комплектуючих вагонів", - пояснював Довгий.
З таким же успіхом депутати спочатку проголосували за те, щоб видати ВАТ "АК "Київводоканал" 93 млн. грн. за різницю між фактичною вартістю послуг з централізованого водопостачання і водовідводу та їх собівартістю. А наступним кроком дозволили пустити підприємство з молотка. Така ж доля спіткала "Київводоканал", "Київгаз" та "Хліб Києва". Останньому підприємству на попередній сесії депутати також компенсували втрати і дозволили підняти вартість хліба.
"Аналіз декількох останніх сесій показав нову технологію Черновецького, яка не обіцяє нічого гарного", - першою справою заявив бютовець Олександр Бригинець, вийшовши на перерву. Схема така: тижні за два до сесії в ЗМІ зненацька починається істерія навколо якоїсь проблеми міста. Спочатку киян залякують відключенням електроенергії, пізніше - зникненням хліба, зараз загрожують відключенням води. "Як порятунок пропонується єдиний вихід - виділити кілька мільйонів бюджетних грошей будь-якій приватної компанії для компенсації її збитків. А після погашення боргів підприємство виставляється на аукціон", - підкреслив депутат.
Дорога земелька
Після збудження сесія міськради почалася з конфузу. "Що за незнайома людина сидить на місці Віталія Кличка? Ви хто? Чому в залі?" - суворо запитував секретар. "Я Деминський", - виправдувався депутат. "Ой, пробачте, я Вас не впізнав, ми з Вами просто не знайомі", - став вибачатися Олесь Станіславович.
Друга частина другої сесії VI скликання пройшла під знаком роздачі земель. Саме в цей час у ЗМІ з'явилася інформація про те, що Верховний суд України почав остаточно і безповоротно узаконювати скандальну землероздачу торішньої жовтневої сесії Київради. Нагадаємо, безкоштовно були роздані сотні столичних гектарів, які дісталися створеним напередодні житловим кооперативам.
В оренду і для продажу було виділено близько 50 земельних ділянок. Питання голосувалися на раз-два-три. Зачитувалася лише адреса, а часом і просто номер указу, і депутати натискали кнопки "за". "Правоохоронці повинні зайнятися виділеними сьогодні чотирма гектарами землі Ботанічного саду і лісового фонду в Дніпровському районі, - після закінченні сесії заявив Андрієвський. - А це 42 ділянки заповідної землі, ринкова вартість якої становить сьогодні 70 млн. грн.".
Щоб підсолодити неприємну ситуацію, депутати все-таки відмовили двом претендентам на землевідвід. Перший потерпілий - ТОВ "Фірма "Дорис", якому скасували рішення Київради від 06.10.2005 для виділення землі на вулиці Лук’янівській, 77, у Шевченківському районі для будівництва житлового комплексу з паркингом. Другий потерпілий - Інститут педагогіки Академії педагогічних наук України, що не одержав землю для будівництва житлового будинку з офісними приміщеннями та парками у провулку Костя Гордієнко, 6, у Печерськом районі.
На цій ноті засідання Київради закінчилося, депутати жваво покинули сесійний зал. Однак ця сесія стала показовою. Коли після дострокових виборів до Київради Довгий заявив, що в новій каденції між депутатами буде панувати мир і філософія толерантності, всі подумали, що вибори зробили свою справу і земельні питання будуть вирішуватися з меншими апетитами і більше відкрито. Однак ні. Змінилося лише одне - опозиційний БЮТ перестав блокувати виділення землі, а тихо й мирно спостерігає за її роздачею.
Ганна Мамонова
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас