Український товар на експорт: навіщо розпарована лижа Австрії та дві пари чобіт - Кіпру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український товар на експорт: навіщо розпарована лижа Австрії та дві пари чобіт - Кіпру

Казна та Політика
1509
У першому півріччі 2008 року обсяги імпорту ($45 425,8 млн.) вже традиційно перевищили обсяги експорту ($38 223,9 млн.). За даним Держкомстату України, 45,1% від загального обсягу експорту країни склали поставки недорогоцінних металів і виробів з них. Але, як кажуть, не металом єдиним жива Україна. У всьому розмаїтті менш значимих (у загальних обсягах), але ніяк не менш цікавих для закордонного покупця українських товарах спробувала розібратися інтернет-газета "СЕЙЧАС".
Які потрібні товари Україна ввозить з-за кордону і якими "ощасливлює" закордонних партнерів з 207 країн світу? Куди пішли мільйон пар українських гумових чобіт? За якими цінами до України ввозяться тонни імпортного м'яса та ковбаси? На ці та інші питання відповідає безстороння статистика.
Мільйон гумових чобіт та одна лижа
Здавалося б, чи багатьом потрібний такий товар, як "вологонепроникне взуття з підошвою та верхом з гуми або пластмаси, що не прикріплюються до підошви і не з'єднується з нею ні нитковим, ні шпильковим, ні цвяховим, ні гвинтовим, ні будь-яким іншим подібним чином", а, попросту кажучи, гумові чоботи? Виявляється, потрібний, так ще як! Тільки за півроку Україна відправила за кордон більше мільйона пар чудових гумових виробів, у той час як імпортувала тільки 210 511 пар.
Виявилося, що найбільше українські гумові чоботи чекають в Афганістані (туди пішло - ні багато ні мало - 600 500 пар), Таджикистані (300 000) і Польщі (139 580). Крім того, 784 пари розійшлися Бєларуссю, 310 - Молдовою, 108 - Росією, 20 - Туркменістаном. До Австралії та Нової Зеландії пішло по 97 пар, до Великобританії та на Кіпр - по дві (!) пари. Зовсім не мають потреби в українських чоботах Австрія, Італія, Нідерланди, Німеччина, Словаччина, Китай, Таїланд. Більше того: вони готові поділитися власними гумовими чоботями з Україною.
Взагалі, ознайомившись зі статистичними даними, починаєш розуміти, що взуття сьогодні роблять всі кому не лінь, причому все, що вийшло, везуть до України. Найрізноманітніше взуття приходить до нас не тільки, наприклад, з Польщі або Угорщини, але й з Бангладешу, Камбоджі, Кувейту, Макао, Намібії, Пакистану, Тунісу.
А от у чому Україна і сама майстер - так це у виготовленні лиж. 351 673 пари і ще одна лижа були зроблені саме для експорту в інші країни - в Австрію (317 100,5 пари - тобто саме в Австрію пішла розпарована лижа) і в Росію.
Перуки та брови
За перші шість місяців поточного року в Україну було завезено понад 36 830 кг перук, накладних борід, брів, вій та шиньйонів. Найбільш великими імпортерами "волосяних товарів" виявилися Китай (23 662 кг), Чехія (6 137 кг), Іспанія (5 029 кг) і Німеччина (730 кг).
Треба сказати, що в Україні налагоджене і власне виробництво перук-брів-вій, але, зрозуміло, не в такому обсязі, як у Китаї. Тому й експортні цифри скромніше. Всього з України було вивезено майже 475 кг товару, з яких 417 кг пішли в Казахстан.
М'ясо за 3,45 грн./кг і ковбаса за 7,54 грн./кг
За шість місяців поточного року українці з'їли 5 923 673,2 кг імпортної ковбаси на суму $9 306,6 тис., у той час як з України було вивезено 60 172,3 кг вітчизняні ковбаси на суму $357,5 тис. Легко порахувати, що такий експорт-імпорт вигідний українським бізнесменам у всіх відносинах: якщо продавали ми свою ковбасу за ціною 28,52 грн./кг, то купували імпортну за 7,54 грн./кг. Щоправда, залишається загадкою, куди поділася ця чудово дешева ковбаса іскільки за неї переплачував (і продовжує переплачувати) пересічний покупець.
Аналогічна ситуація спостерігається з замороженим м'ясом: за перші півроку з України було вивезено 10 334 190,4 кг м'яса на загальну суму $37 188,1, а завезено 6 066 823,3 кг на суму $5 529. Левина частка так званого "м'яса" - 5 465 099,7 кг на суму $3 923,4 прибула з Бразилії та Аргентини. І середня ціна бразильсько-аргентинського м'яса ніяк не виходить більше, ніж 3,50 грн./кг. Вочевидь невідповідність: непридатне м'ясо за непридатними цінами ввозять до України тоннами, однак м'ясопродукти від цього не дешевшають. На питання - куди воно подінеться - одержуємо не дуже приємну відповідь: на прилавки наших магазинів, просто у вигляді консервів та ковбас, і зовсім за іншою ціною.
Імпортне - виходить, китайське
Основним постачальником будь-якого товару широкого вжитку до України є Китай. Будь то лампочки або люстри, туфлі або чоботи, перуки або бороди, ковзани або рибальські вудки, мітли або пензлики, кулькові ручки або ґудзики, запальнички або курильні трубки, спальні мішки або парасольки - практично весь імпортний товар прибув до нас з Піднебесної. Причому мова йде не про якісь "жалюгідні" 50-60% - масштаби дійсно вражають! З 111 тис. імпортних спальних мішків 102 589 було привезено з Китаю, з 18,1 млн. кг ламп та освітлювального обладнання 14,9 млн. кг виявилися китайськими, з 55,1 млн. запальничок - 54,3 млн. також зроблені китайцями.
Або взяти, наприклад, такий коштовний товар тваринного походження, як "шкурки та інші частини птахів, вкриті пір'ям або пухом". Всього шкурок укупі з пухом і пір'ям до нас завезли 2566 кг. З яких 2565 кг - зрозуміла справа - з Китаю, і один "скромний" кілограм - з Польщі. Загалом, низку китайських товарів можна продовжувати нескінченно.
Незважаючи на останнє китайське попередження самих китайців про те, що їх товари шкідливі для здоров'я, голосні скандали з приводу китайських дитячих іграшок і заяви медиків з приводу їх токсичності, левину частку від загального експорту іграшок як і раніше становлять китайські ляльки, конструктори, велосипеди, самокати, головоломки, настільні та відеоігри. Українцям потрібно буквально все - у тому числі й китайські гральні карти: з 180 402 кг карт 166 389 кг виявилися китайського виробництва.
Напередодні Олімпіади в Пекіні китайці не поскупилися навіть на спортивний інвентар: з 9 158 579,9 кг обладнання для занять фізкультурою, гімнастикою, легкою атлетикою та іншими видами спорту майже 80% було завезено саме з Китаю. Так що можна з усією впевненістю стверджувати: своїм 11 місцем у загальному заліку українці зобов'язані не тільки власній самовідданості і волі до перемоги, але, у тому числі, і 7 тис. тоннам китайського інвентарю.
Наталя Мічковська
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас