"Дочка" Газпрому підозрюється у фінансових порушеннях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Дочка" Газпрому підозрюється у фінансових порушеннях

259
Діяльність ВАТ "Газпром" і дочірніх підприємств компанії в Німеччині вкотре потрапила під удар німецької преси. Інформаційну війну проти голови Gazprom Germania Ханса-Йоахима Горніга почав журнал Spiegel, що днями у своїй публікації запідозрив його у фінансових порушеннях на суму більш ніж 1 млн євро.
У відповідь на звинувачення Горніг, що займав до 1989 року посаду міністра енергетики та вугільної промисловості НДР, заявив про необхідність ревізії з боку головного концерну - тобто Газпрому. У середу в російському холдингу не змогли підтвердити, чи буде проведена така перевірка. На думку експертів, спроба розкрутити черговий скандал за участю російського монополіста - не більш ніж пропагандистський хід, направлений на ослаблення позицій Росії в Німеччині.
За даними Spiegel та інших німецьких ЗМІ, дії 66-річного Ханса-Йоахима Горніга полягали в тому, що компанія ZMB Gmb - одна з компаній групи Gazprom Germania - уклала договір з Gasconsult Gmb, співвласниками якої нібито є сам Горніг і його син, на надання комунікаційних та PR-послуг. Вартість контракту оцінюється більш ніж в 1 млн євро. Але оскільки насправді ці роботи були виконані співробітниками Gazprom Germania, доля цих коштів ставиться в провину Горнігу. У зв'язку з цим згадується його зв'язок з фірмою GASA, що до 2004 року купувала російський газ в ZMB і поставляла його через Швейцарію в Болгарію.
Сам Горніг звинувачення на свою адресу відкидає. Більше того, в окремій заяві він сказав, що договори з Gasconsult укладені як з "зовнішньою третьою стороною" за "загальноприйнятними ринковими цінами". А завдання, які поручалися Gasconsult, не виконувалися співробітниками Gazprom Germania. Крім того, фінансова звітність Gazprom Germania аж до останнього звіту за 2007 рік проходила всі необхідні перевірки. Проте, щоб зняти всі можливі питання, саме Горніг доручив ревізійній комісії провести перевірку фактів, викладених у публікації.
Втім, у самому Газпромі в середу не вдалося одержати підтвердження, чи буде проведені така ревізія і терміни її проведення, повідомляє "Независимая газета".
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас