Венесуела націоналізує бензозаправки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Венесуела націоналізує бензозаправки

Енергетика
213
Національна асамблея Венесуели затвердила в першому читанні закон про націоналізацію бензозаправних мереж. Після прийняття закону в другому читанні контроль над розподілом палива перейде до державної нафтової компанії Venezuela SA. Очікується, що остаточно закон буде прийнятий уже на цьому тижні, передає Associated Press. Станції газового заправлення націоналізуватися поки не будуть.
Іноземні власники бензозаправних мереж: British Petroleum, Exxon Mobil Corp., Chevron Corp. та ін. - одержать 60 днів на переговори з урядом щодо питання суми викупу. У випадку якщо протягом цього терміну угода досягнута не буде, держава експропріює заправні станції.
Президент Венесуели Уго Чавес заявив, що після затвердження закону в Національній асамблеї, у Венесуелі не залишиться приватних бензоколонок.
"Іноземні заправні мережі працювали у Венесуелі за звичною для багатьох інших приватних секторів схемою - присвоювати національне багатство, не проронивши ні краплі поту", - заявив Чавес.
Втім, у Венесуелі знайшлися політики, що не побоялися озвучити сумніви в доцільності націоналізації бензозаправного бізнесу. Депутат Національної асамблеї та колишній прихильник, а нині опонент президента Луїс Таскон заявив, що в результаті націоналізації сектора в країні можуть виникнути перебої з бензином. На його думку, уряд просто не готовий взяти під свій контроль продаж бензину.
Відзначимо, що зовсім недавно уряд Венесуели провів націоналізацію підприємство з виробництва цементу. Вона зачепила заводи, що належали мексиканській Cemex, французькій Holcim і швейцарській Lafarge. Указ про націоналізацію трьох великих цементних компаній був підписаний У.Чавесом у червні ц.р. Відповідно до документа, у руки держави переходить приблизно 60% акцій названих цементних компаній. Причому переговори із французькою Lafarge і швейцарською Holcim пройшли вдало, і вони погодилися стати міноритарними партнерами венесуельського уряду, а от підприємства Cemex, що так і не зуміла домовитися з урядом, перейшли державі не без втручання національної гвардії.
Нагадаємо, на початку серпня ц.р. повідомлялося, що президент Венесуели оголосив про свій намір націоналізувати іспанський Bank of Venezuela.
1 травня ц.р. Чавес підписав указ про націоналізацію металургійної компанії Sidor, пригрозивши експропріювати частку компанії Ternium в Sidor, що складає 60%, без виплати компенсації за неї. За словами Чавеса, Ternium попросив за частку в компанії "позахмарну" суму 4 млрд дол., тоді як венесуельський уряд оцінив пакет не більш ніж в 800 млн дол.
У січні 2007 р. Чавес підписав декрет про націоналізацію нафтових родовищ у басейні ріки Оріноко. Відповідно до документа, іноземні компанії до 1 травня повинні були продати національній нафтовій компанії Petroleos de Venezuela SA (PDVSA) частку в розмірі не менше 60% у проектах з видобутку нафти. Із цими умовами погодилися BP PLC, ExxonMobil Corp., Chevron Corp., Total SA, Statoil ASA та ConocoPhillips.
Пізніше стало відомо, що ExxonMobil Corp. і ConocoPhillips не будуть укладати договори з Венесуелою щодо розвідки та видобутку нафти в країні.
Венесуельська влада почала націоналізацію ключових галузей економіки з метою побудувати в країні "соціалізм XXI століття".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас