Експерт прогнозує пожвавлення столичного ринку житла з приходом осені — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт прогнозує пожвавлення столичного ринку житла з приходом осені

Нерухомість
604
У Києві вже відзначається збільшення ділової активності, що, у свою чергу, приведе до активізації ринку нерухомості з наступним зростанням цін на житло, повідомляється в прес-релізі ТОВ "Іпотечний супермаркет "Т.О.Ч.К.А." (Київ) з посиланням на його директора з роботи із партнерами компанії Дмитра Лобова.
"З 10 серпня ми спостерігаємо поступове збільшення ділової активності, що, безсумнівно, відіб'ється на ринку житла. Чутки про можливе здешевлення житла в столиці сильно перебільшені. Попереду сезон, і можна з усією відповідальністю заявити, що передумов для зниження цін у найближчі 1,5-2 місяці точно не буде", - відзначає Д.Лобов.
На його думку, найбільшому зростанню цін може бути підданий вторинний ринок, тому що велика частка клієнтів орієнтована на покупку "зараз на зараз".
"В умовах початку сезону, допускаю, що протягом півтора-двох місяців вартість найбільш ліквідних однокімнатних квартир може вирости на 5-10% у порівнянні з початком літа", - говорить він.
Після чого, на думку Д.Лобова, у листопаді-січні, можливо, піде "певний відкат" цін назад, але це вже буде визначатися ситуацією з ліквідністю в банках станом на кінець осені.
Експерт вважає, що стимулювати пожвавлення ринку столичного житла буде ціла низка факторів. Зокрема, відзначає він, чутки про соціальне житло і зниження цін на квадратні метри на ринку первинної нерухомості так і залишилися поки лише розмовами. Реальних змін цієї ситуації в доступному для огляду майбутньому не передбачається, а відкладений попит нескінченно накопичуватися не може.
Крім того, у вересні традиційно дорожчає оренда, що багато в чому пов'язано із сезонністю попиту на житло серед студентів та абітурієнтів. Разом з тим у міру збільшенню орендних ставок ті категорії громадян, які вийшли зі студентського віку, почнуть активніше шукати житло, що також створить додатковий попит на побудовані об'єкти.
"Літній спад кредитування та активність банків на фронті залучень дозволили тимчасово нормалізувати ситуацію з ліквідністю, і, хоча ресурс залишається дорогим, принаймні, він є. Наявність ресурсу забезпечить можливість зрушення ринку з мертвої точки. Зростаючий тренд активності ринку такий, що накопичених коштів може надовго не вистачити, і вже до середини-кінця жовтня фінустанови можуть знову виявитися змушені підвищувати ставки", - говориться в прес-релізі.
За даними ТОВ "Іпотечний супермаркет "Т.О.Ч.К.А.", динаміка зростання іпотечного ринку за результатами другого кварталу цього року склала всього 6,6%, що майже втричі менше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
"Збільшення кількості відмов, збільшення ставок і жорсткість вимог до позичальників всерйоз остудили інтерес українців до іпотеки: так із всіх нововиданих в II кварталі іпотечних кредитів, власне на житло припало лише 31% (у порівнянні з 37,5% торік)", - говориться в повідомленні.
Експерт також відзначає, що в середньостроковій перспективі не слід очікувати зниження ставок по іпотечних кредитах.
ТОВ "Іпотечний супермаркет Т.О.Ч.К.А" створено в 2007 році, воно є спеціалізованою брокерською компанією. Основним видом її діяльності є надання повного комплексу послуг, пов'язаних з одержанням і супроводом іпотечного кредиту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас