Нові ціни на молоко: популізм або допомога фермеру? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові ціни на молоко: популізм або допомога фермеру?

Аграрний ринок
740
Юлія Тимошенко взялася за аграрний бізнес. Слідом за мінімальними цінами на фуражне зерно Кабінет Міністрів запропонував встановити ціновий мінімум для молока та м'яса.
На думку Прем'єр-міністра, це усуне монопольну змову переробних підприємств і підтримає тваринників. Більшість експертів аграрного ринку підтримують ідею, але бачать масу каменів спотикання на шляху до порятунку фермерства. Про плюси та мінуси цінового мінімуму дізнавалася інтернет-газета "СЕЙЧАС".
Юлія Тимошенко викрила чергову змову. На нараді з питань розвитку тваринництва вона звинуватила виробників молочної продукції в монопольній змові, що проявляється в надто низькій закупівельній ціні на молоко. Антимонопольний комітет залучити до боротьби повною мірою поки не можна - керівник відомства довгий час не призначається. Тому вирішили боротися іншими методами - встановити мінімальну ціну за літр молока, нижче якої переробник опуститися не зможе.
А чи була змова?
На ринку молока України склалася парадоксальна ситуація - поголів'я великої рогатої худоби й виробництво молока рік у рік знижуються. Проте ціна на сировину для переробних підприємств не росте. Зараз, у літній період, вона коливається в межах 1-2 грн. за літр. Саме цей факт спонукав Тимошенко запідозрити підприємців у навмисному та організованому заниженні вартості, а також перевірити діяльність всіх молокозаводів. "Так, як сьогодні ставляться до підприємств, які виробляють молоко, в тому числі й до фізичних осіб - неприпустимо", - вважає глава уряду.
Але в цьому випадку має місце скоріше не змова, а певні правила гри, встановлені на ринку, вважає керівник аналітичного відділу компанії "Про-консалтинг" Олександр Соколов. На ринку молочної сировини ціну диктує не виробник, а покупець. "Це досить жорстко. Через те, що ціна встановлюється переробником, населення ці умови або приймає, або ні. І можна говорити не стільки про змову, стільки про те, що кожний з переробників рівняється на конкурента", - роз'яснив аналітик.
Але подібні правила гри нітрохи не краще, ніж монополія, думає генеральний директор Асоціації фермерів та землевласників України Віталій Львов. Особливо страждає від нинішнього диктату цін дрібний фермер, розповів він: "Якщо не хочеш продавати за встановленою ціною - вези за 150 км. А це витрати на бензин - і хто ж його повезе?". Та й мінімальна закупівельна ціна повинна становити не менше, ніж 3 грн. за літр молока, вважає Львов.
За ціною не постоять
У переробника є свої виправдання існуючим цінам. За літр молока високої якості він платить 2 грн. У магазині цей продукт коштує вже 5-6 грн. Молокозавод повинен ще заплатити за зберігання й транспортування. Якщо збільшити витрати на сировину, є ризик того, що їх компенсують за рахунок кінцевого покупця. Така можливість є, але вона малоймовірна, думає аналітик ринків молока та м'яса компанії "Украгроконсалт" Ольга Мозгова. Вона пояснила це тим, що у випадку підвищення цін вітчизняні виробники відкриють ринок для іноземної продукції.
Не вірить у підвищення цін на молоко й Соколов. За його словами, ринок молочної продукції в Україні дуже насичений, і великі виробники не ризикнуть робити свою продукцію менш конкурентноздатною. Виключення можуть скласти регіональні дрібні виробники-монополісти.
Віталій Львов думає, що подальша цінова політика буде залежати від діяльності регіональних держкомісій з цін й того, наскільки вони будуть готові тримати ситуацію під контролем.
Який ціновий мінімум встановить уряд для молока, поки не відомо. Ідея перебуває в стадії обговорення.
Декларація захисту
Як будуть контролювати дотримання мінімальної ціни, не знають ні в парламенті, ні в уряді. Юлія Тимошенко обмежилася попереджуючою заявою: "Якщо молоко купують дешевше, ніж мінімальна ціна, необхідно включати всі важелі впливу".
"Якщо контролю за виконанням не буде, то й позитива не буде, а значить все виявиться черговою політичною декларацією", - поділився Микола Присяжнюк, голова парламентського Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин.
На думку Мозгової, мінімальну ціну необхідно встановити тільки для молока вищої якості. Все інше повинен регулювати ринок. І навіть це непросто, тому що в постанові доведеться прописати всі харчові характеристики продукту - скільки там білка, жиру та бактерій. Контролювати подібні закупівлі буде вкрай складно.
Всі експерти сходяться в думці, що одним тільки обмеженням мінімальної ціни на молоко тваринництво не відродиш. Ніякої довгострокової програми розвитку тваринництва в Україні немає, уряд тільки готується її представити. І на неї знадобляться чималі кошти. Одна з пропозицій - створення непродовольчих кооперативів по закупівлі молока - вимагає в наступному році 2 млрд. гривень. Якщо такі кошти найдуться в бюджеті, це дозволить поєднуватися окремим господарствам для спільної організації зберігання й продажу молока. Тоді фермери могли б встановлювати для молокозаводів цікаві для них ціни. У противному випадку всі ініціативи залишаться просто декларацією про наміри.
Олена Павленко
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас