"АероСвіт" оточили дніпропетровські — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"АероСвіт" оточили дніпропетровські

Кримінал
585
Збори акціонерів "Аеросвіту", призначені на вчора, були зірвані. Конфлікт із приводу землі авіакомпанії у Форосі, схоже, є не єдиною причиною наростаючого протистояння між акціонерами найбільшого авіаперевізника.
Представників акціонерів ЗАТ "Аеросвіт", що прибули учора в офіс компанії, очікував сюрприз. Незадовго до завершення реєстрації в компанію прибув державний виконавець із визначенням від 26 серпня 2008 р. Комсомольського районного суду Херсона про заборону проведення зборів акціонерів і наглядової ради. Визначення прийняте за позовом ТОВ "Бюро" (належить частка в ЗАТ у розмірі 4,8%) до якогось Ігоря Галки.
"Ми почали розбиратися, що це за рішення. Адже, відповідно до рішення пленуму Верховного суду, суди не вправі забороняти проведення зборів, - розповів заступник генерального директора з авіаційної безпеки авіакомпанії "Аеросвіт" Іван Герасимович. - У цей час з'являється група молодих хлопців спортивної зовнішності, які назвалися представниками ТОВ "Бюро", зламали двері, увірвалися в офіс і налякали всіх наших співробітників. З огляду на їхні дії, ми викликали наряд міліції". За словами Івана Герасимовича, молоді люди є вихідцями з міста Дніпропетровська та області. Більша частина їх ретирувалася до появи співробітників міліції.
Заступник гендиректора з авіабезпеки впевнений, що такі дії направлені на дестабілізацію роботи компанії в момент, коли вона намітила серйозну програму розвитку. "Видно, це не подобається комусь, і комусь хочеться це прибрати до рук",- відзначив він.
Серед звичних питань порядку денного, таких, як затвердження звітності і розподіл прибутку, акціонери збиралися проголосувати за обрання наглядової ради, звільнення і призначення гендиректора. За попередніми даними, нинішнього генерального директора Арона Майберга, якому приписують володіння голландською компанією Gilward Investments B.V. (належить близько 38% ЗАТ "Аеросвіт"), збиралися звільнити, а на його місце призначити одного із заступників.
Перший заступник голови Фонду держмайна (державі належить 22% акцій) Віктор Петров, що вийшов з будівлі "Аеросвіту" через дві години після початку, що так і не відбувся, зборів, був небагатослівний: "Ситуація вимагає аналізу причин, через які це трапилося. Тексту рішення суду ми не бачили, наприклад. Можу сказати, що Фонд держмайна в жодному разі не може схвалити такі дії". Представники ДКЦПФР відмовилися від коментарів. Так само, як і представники інших акціонерів, за винятком представників ТОВ "Бюро", які давали свідчення співробітникам міліції і які свою причетність до злому дверей і проведення безладів заперечують.
Роман Жуган, представник ТОВ "Бюро", погодився викласти свою версію того, що відбувається: "Ми прийшли, нас не пустили, інших міноритарних акціонерів також не пустили. Виникла бійка". Жуган також відзначив, що "доручення, видане Арону Майбергу, недійсне, оскільки воно видане на представлення інтересів не Gilward Investments B.V., а - усього ЗАТ "Аеросвіт". Причому Роман Жуган стверджує, що бачив це доручення, тому що воно використовувалося на багатьох зборах акціонерів. В авіакомпанії цю інформацію вчора не стали коментувати.
Як причину конфлікту Жуган назвав те, що керівництво авіакомпанії намагається розпродати її активи, що не влаштовує міноритарних акціонерів. Маються на увазі плани компанії одержати кредит у банку Віктора Пінчука (опосередковано володіє 25% "Аеросвіту") "Кредит-Дніпро" на $10 млн. під заставу ділянки землі у Форосі площею 36,8 га. Вартість ділянки в "Бюро" оцінюють в $147 млн. У самому "Аеросвіті" історію із кредитом називають приводом для розгойдування ситуації.
Офіційного підтвердження того, хто стоїть за діями ТОВ "Бюро", немає. Структура засновників компанії виводить на Сергія Скалька і на офшорну компанію. У кожному разі виходить, що ця компанія протистоїть групі акціонерів, що контролюють разом більше 85% акцій ЗАТ: Gilward Investments B.V. Арона Майберга, "Генавіаінвест" Віктора Пінчука та державі в особі ФДМУ.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас