Скільки коштує зняти офіс у Києві — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки коштує зняти офіс у Києві

Нерухомість
890
До кінця року в столиці буде введено в експлуатацію близько 100 тисяч квадратних метрів нових офісів. Оператори ринку переконані - цього мало, для того щоб збити високі орендні ставки.
Наприклад, у бізнес-центрі "Фарго" (буде зданий наприкінці цього року), де квадратний метр оренди на сьогоднішній день пропонується за 53 долара, практично всі площі вже розподілені між орендарями.
"Введення нових бізнес-центрів восени цього року не зможе докорінно змінити ситуацію на ринку, оскільки попит на приміщення значно перевищує пропозицію. Крім того, власники деяких, не введених в експлуатацію проектів, вже підписали попередні договори з майбутніми орендарями. Це говорить про великий попит на таку нерухомість", - вважає Олександр Носаченко, управляючий директор компанії Colliers International (Україна).
Приміщень не вистачає
Знайти в центрі Києва вільний офіс у бізнес-центрах класу А досить складно. "Поки ринок перебуває в стадії росту, зберігається дефіцит офісних площ, тому ростуть ставки. Така ж ситуація спостерігається зараз у Москві. У Східній Європі ринки вже прийшли до стадії насичення - там орендні ставки нижче українських, а вакантність зберігається на рівні 10%", - говорить Ярослава Чапко, генеральний директор міжнародної консалтингової компанії Knight Frank LLC Ukraine. У Києві цей показник становить 1-3%. У таких бізнес-центрах у центральних районах Києва, як "Леонардо", "Айсберг" та "Мандарин Плаза", вільних площ практично немає (знайти можна поодинокі пропозиції). Трохи інша ситуація у віддалених від центра районах столиці. Там при бажанні можна знайти приміщення під офіс. Але й таких пропозицій мало. Так, наприклад, у великому бізнес-центрі "Форум" (28 тисяч квадратних метрів) залишаються вакантними приміщення загальною площею до 600 квадратних метрів.
"Кілька років тому багато фахівців говорили, що до 2008 року попит на офісну нерухомість спаде. Темпи будівництва офісних центрів набагато знизилися, а попит не тільки не спав, а навпаки, збільшився. Введення в експлуатацію нових офісних центрів цього року не покриє весь попит", - вважає Тетяна Соболєва, заступник генерального директора агентства з нерухомості "Тетяна".
Ставки ростуть
Ставки оренди з початку року зросли на 15-20%. Особливо подорожчали приміщення класу В - з 45 доларів до 55-60 доларів за квадратний метр на місяць. Середня вартість оренди квадратного метра в БЦ класу А становить 90 доларів (включаючи експлуатаційні витрати). За осінь, за словами Тетяни Соболєвої, ставки оренди можуть збільшитися ще на 10-15%. Аналогічне зростання прогнозує Руслан Хицюк, менеджер департаменту нерухомості Mirax Group (Україна): "Вартість оренди приміщень у бізнес-центрах помірковано, але стабільно росте. За перше півріччя приріст склав порядку 15%. До закінчення року прогнозується аналогічне зростання орендних ставок".
"Прибутковість функціонуючих об'єктів офісної нерухомості становить близько 10% у рік. Аналогічний показник девелоперських проектів розвитку офісних центрів - до 30%", - говорить Чапко. Найбільш великі девелопери - "Мандарин Плаза" та "Іса Прайм Девелопмент".
Коли ринок наїсться
За даними експертів, ринок може "проковтнути" до двох мільйонів квадратних метрів офісної нерухомості. На сьогодні девелоперами до 2013 року заявлено близько шести мільйонів квадратних метрів офісних площ. Експерти вважають, що якщо хоча б 40% проектів буде реалізовано, ринок досягне крапки насичення до зазначеного року.
За словами аналітиків ринку, варто очікувати і деяких змін у структурі попиту. "Затребуваними є центр міста й Поділ. Однак географія попиту поступово зміщається і у більше віддалені (від центра) райони - Петрівку, Дарницю, Харківський масив", - говорить Ярослава Чапко.
Бізнес-центр класу А - це новий будинок, побудований з використанням найсучасніших матеріалів, обладнання та обробки, спроектований як офісний комплекс з відкритим плануванням, що має найкраще розташування в центрі міста, гарні під'їзні колії і достатню кількість підземних паркувальних місць.
Офісні центри класу В - це новоспоруджені або якісно реконструйовані адміністративні будинки, найчастіше розташовані не в самому центрі міста, але й не на околиці.
880 тис. кв. м - така пропозиція офісних приміщень на кінець першого півріччя поточного року.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас