Ринок акцій РФ відкрився в четвер зростанням цін слідом за світовими індексами та нафтою, що дорожчає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ відкрився в четвер зростанням цін слідом за світовими індексами та нафтою, що дорожчає

Фондовий ринок
203
Російський ринок акцій у четвер відкрився зростанням цін більшості blue chips слідом за підйомом світових фондових майданчиків і нафтою, що дорожчає, індекс РТС перевищив 1600 пунктів.
До 10:45 на біржах РТС і ФБ ММВБ ціни "фішок" зросли на 0,6-2,2%; індекс РТС піднявся до 1601,28 пункту (+0,77%), індекс ММВБ - до 1309,37 пункту (+0,52%).
Ф'ючерс на індекс РТС знижується до базового активу на 1,4 пункти, що говорить про нейтральний настрій спекулянтів.
Подорожчали акції "Газпрому" (РТС: GAZP) (+0,7% на ФБ ММВБ), "ЛУКОЙЛа" (РТС: LKOH) (+0,5%), "Норникеля" (РТС: GMKN) (+0,7%), "Роснефти" (РТС: ROSN) (+1%), "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (+0,8%), "Сургутнефтегаза" (РТС: SNGS) (+1%), "Татнефти" (РТС: TATN) (+1,4%), "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (+0,6%).
Гірше ринку виглядають акції банківського сектора: папери ВТБ (РТС: VTBR) подешевшали на 0,2%, Ощадбанку Росії (РТС: SBER) - на 0,1% через побоювання, що зберігаються, розростання збитків фінансових компаній на Заході.
Позитивна корекція ринку спровокована зростанням індексів в Європі та США напередодні, а також, підйомом світових цін на нафту, що зберігається на погрозі урагану в Мексиканській затоці. Однак зростання ринку стримується негативною динамікою американських фондових ф'ючерсів (контракт на індекс S&P 500 знижується на 0,4%) і відсутністю єдиної тенденції в русі азіатських індексів.
В четвер у США виходять переглянуті дані про зростання ВВП за II квартал, що, за прогнозами експертів, буде підвищений з +1,9% до +2,7%, що повинне підтримати оптимістичний настрой інвесторів.
Азіатські індекси в четвер рухаються різноспрямовано, акції видобувних компаній ростуть на гарній звітності Cnooc Ltd. і збільшенні вартості нафти.
Зростанню котирувань сировинних компаній також сприяє зниження побоювань, що можливий економічний спад скоротить попит на сировинні товари. Причиною цього оптимізму стала публікація даних зі США, які показали несподіване збільшення числа замовлень на товари тривалого користування в липні (замовлення виросли на 1,3%, тоді як експерти не очікували змін).
Вартість акцій BHP Billiton Ltd., найбільшої гірничорудної компанії світу, зросла на 2,6% слідом за зростанням цін на метали. Вартість міді на позитивній інформації про зростання числа замовлень у США підвищилася в попередній торговельний день на 0,8%, крім того, зросла вартість платини та палладія.
На нафтовому ринку в четвер ціни піднімаються четвертий день поспіль. Ціна ф'ючерсного контракту на нафту марки WTI на жовтень ранком у четвер взросла на $0,77 щодо рівня закриття торгів 27 серпня і становить $118,92 за барель, напередодні ціна піднялася на $1,88.
Тропічний шторм "Густав" рухається в напрямку Мексиканської затоки, де зосереджено більше 20% нафтовидобутку США. За прогнозами синоптиків, він може набути сили урагану та обрушитися на узбережжя Луізіани (США) у ніч на 1 вересня. Його міць порівнюється з найбільш руйнівними ураганами останніх років "Катриною" та "Ритою" (ураган "Катрина" наприкінці серпня 2005 року привів майже до повного припинення видобутку нафти в Мексиканській затоці).
Американські фондові індекси напередодні зросли в середньому на 0,8% завдяки гарній статистиці на тлі вкрай низької активності торгів, причому зростання продовжилося другий день поспіль.
Ціна акцій Fannie Mae й Freddie Mac зросла на 15% і 20% відповідно на очікуваннях одержання ними найбільших прибутків з 1998 року за рахунок нових інвестицій. Аналітики Citigroup заявили також, що дві найбільші іпотечні компанії США зможуть пережити можливі втрати до кінця цього року, і державі зовсім не обов'язково вживати заходів для їх порятунку.
Крім того, підвищення вартості нафти викликало подорожчання акцій підприємств цієї галузі, зокрема, Exxon Mobil й Chevron.
У той же час знизилися котирування акцій авіакомпаній після заяви експертів Citigroup про те, що попит на їх послуги може послабшати, а висока ціна нафти залишає істотні ризики для галузі.
Серед економічної статистики, що виходить у четвер, крім ВВП США уваги заслуговують дані про рівень безробіття в Німеччині в серпні (11:55) і дані про кількість американських громадян, що вперше звернулися по допомогу з безробіття минулого тижня (16:30).
На внутрішньому ринку очікуються публікації звіту банку "Возрождение" (РТС: VZRZ) за перше півріччя по МСФО, звіти "Вимпелкому" (РТС: VIMP) і "Вімм-Білль-Данну" (РТС: WBDF) за підсумками другого кварталу 2008 року по US GAAP.
У другому та третьому ешелонах на ФБ ММВБ вранці у четвер сильніше інших зросли акції "Мосенергозбуту" (РТС: MSSB) (+5,8%), банку "Возрождение" (+5,1%), "АвтоВАЗу" (РТС: AVAZ) (+4,5%), ОГК-6 (РТС: OGKF) (+3,6%), "Іркутскенерго" (РТС: IRGZ) (+3,5%), "Уралкалія" (+2,5%).
Подешевшали папери "МОЕСК" (-3,9%), ОГК-5 (РТС: OGKE) (-3,1%), "Сибіртелекому" (РТС: ENCO) (-2,4%), "Соллерса" (-2,1%).
Сумарний обсяг торгів на класичному ринку акцій РТС до 10:45 склав $1,7 млн, обсяг угод з акціями на ФБ ММВБ досяг 2,6 млрд рублів (лідер - "Газпром" - 0,7 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас