Другий зайвий — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Другий зайвий

Фондовий ринок
689
Наприкінці 2007 року закордонні фахівці зі злиттів і поглинань прогнозували бум на світовому ринку M&A. За логікою, через світову фінансову кризу мали би послабитися позиції багатьох компаній і банків, а сильні гравці - поглинути слабких. У США так і відбулося: в останні півроку європейські та азійські корпорації активно скуповують американські компанії.
За оцінками дослідницької компанії Thomson Reuters, у першому півріччі 2008-го у північноамериканському регіоні на угоди M&A припало 33% покупок з участю іноземних фірм. У 2007-му тільки 19% від усіх поглинених американських компаній купили іноземці, решту ж - місцеві конкуренти.
Українські аналітики також прогнозували активізацію вітчизняного ринку M&A у 2008 році. У більшості компаній зараз проблеми з фінансуванням, оскільки позичити великий капітал за кордоном нелегко. Іноземні покупці наших компаній могли б надати українцям гроші для подальшого розвитку. Але разом зі світовою фінансовою кризою більше M&A-угод в Україні не стало.
На початку 2008-го портфельні та стратегічні інвестори почали переоцінювати ризиковість своїх вкладень. Інвестиції в країни Східної Європи, також і в Україну, завжди вважалися ризиковими, однак високодохідними. Приймаючи ризик інвестицій у нашу країну, закордонні компанії сподівалися на надприбуток від вкладень.
З настанням світової фінансової кризи портфельні інвестори вийшли з ризикових інструментів. У результаті український фондовий ринок обвалився. Стратегічні інвестори перестали вкладати в розвиток своїх компаній в Україні, хоча ще рік тому мали намір зайняти панівні позиції на багатьох ринках у нашій країні.
Наприклад, наприкінці липня австрійський Erste Bank відмовився розширювати свою «доньку» в Україні. Офіційні причини - політична нестабільність, висока інфляція і брак реформ у фінансовій сфері.
Утім, українські бізнесмени не поспішають і продавати свої компанії. Великі вітчизняні корпорації відклали IPO (яким вони збиралися оцінити свій бізнес, щоб продати його якнайдорожче). Бізнесмени середньої руки, які не прагнуть до публічності, суб’єктивно оцінюють свої активи - причому, як правило, вище від їхньої ринкової вартості.
Ще рік тому іноземці були готові купувати українські компанії та банки дорого: за, скажімо, дрібні фінустанови віддавали 5-6 капіталів. Проте в умовах безгрішшя на світовому ринку західний бізнес не готовий переплачувати за українські компанії.
Бум поглинань чекає хіба що на будівельний ринок, вважають аналітики. Одна з останніх угод M&A у будівельному секторі - покупка девелоперської компанії Ucapital Partners, що придбала портфель офісних будівель у Києві.
Костянтин Дружерученко
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас