З якою платіжною карткою не страшно за кордон їздити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З якою платіжною карткою не страшно за кордон їздити

Фінтех і Картки
4545
Фінансисти радять брати в поїздку за кордон картки рівня не нижче Visa Classic або MasterCard Mass. Такий пластик дає більше можливостей для оплати послуг. Приміром, із кредиткою меншого рівня забронювати готель або прокат автомобіля не вийде. "MasterCard Maestro або Visa Electron не підходять при операціях, де картка фактично не представлена.
Причому не має значення, у якій країні вона випущена", - розповідає директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем "ЕМА" Олександр Карпов. Справа в тому, що готелі і деякі торговельні точки вимагають передавторизацію (безвідкличну банківську гарантію або поручительство щодо оплати даної послуги або покупки в майбутньому) по платіжній картці, що неможливо з Maestro або з Electron.
За кордоном можна користуватися як кредитною, так і дебетовою карткою. Адже торговцеві не важливо, чиї гроші він одержить - клієнта чи банку. Єдиним винятком буде пластик, на якому зазначено, що такий вид картки може використовуватися тільки усередині країни (valid only in Ukraine). Правда, зараз такі картки - явище рідкісне. За словами Олександра Карпова, 95% всіх карток, випущених нашими банками, можуть використовуватися за кордоном.
За готівку знімуть не менше 3-4 доларів
При оплаті карткою товарів і послуг ніяких комісій, крім конвертаційної, з покупця не стягується. Причому, за словами експертів, різниці між двома платіжними системами - Visa і MasterCard - практично немає. "Можна зіткнутися з тим, що до оплати приймається тільки картка однієї із платіжних систем. Але таке трапляється дуже рідко", - запевняє Олександр Карпов.
Якщо ж виникла потреба в готівці, а виходить, і в банкоматі, то потрібно бути готовим до додаткових витрат - комісії за зняття. Вона встановлюється банком-емітентом, у нашому випадку - українським банком, що випустив платіжну картку. Розмір комісії за зняття в більшості українських банків коливається на рівні 1-1,5%, але не менше 3-4 доларів за одну операцію.
Однак деякі українські банки, що входять у міжнародні фінансові групи, при користуванні своїми банкоматами за кордоном пропонують спеціальні тарифи. Приміром, комісія за зняття готівки у мережі Global Alliance, що нараховує більше 32 тисяч банкоматів по усім світі, по картці Укрсиббанку (входить у групу BNP Paribas) складе 0,9%.
Спеціальний тариф за зняття готівки - 0,75% - є й у мережі банків, що входять в угорську групу OTP. А от Укрсоцбанк обіцяє своїм клієнтам не брати ні копійки в мережі банкоматів групи UniCredit по усім світі (більше 16 тисяч банкоматів).
Обмін обійдеться в 1% від суми
Друга частина витрат - комісія за конвертацію, причому стосується вона як зняття готівки з банкомата, так і безготівкових розрахунків. Приміром, в одній з європейських країн клієнт розраховується своєю гривневою карткою Master Card Mass. Тоді банк-емітент зніме з поточного рахунку в гривнях суму, еквівалентну сумі покупки в євро, і комісію. "Як правило, комісія за конвертацію становить 1%", - розповідає голова правління компанії "Український процесинговий центр" Антон Романчук.
Втрата на курсах у більшості випадків буде незначна. Так, при оплаті гривневою карткою Visa товарів в американських доларах (або карткою MasterCard у євро) конвертація проходить за курсом, установленим українським банком-емітентом картки на дату обміну.
А от якщо потрібно проплатити товар, скажімо, у китайських юанях, то спочатку потрібну суму конвертують із гривні в американський долар (для Visa) або євро (MasterCard) за курсом банку-емітента, а потім з долара або євро - у китайські юані (за курсом платіжної системи).
Але, як стверджують фахівці, на обмінних курсах скоріше "надує" банк, карткою якого оплачується товар, ніж міжнародна платіжна система. "Все залежить не від платіжної системи, а від банку-емітента картки. Є банки, більш коректні до клієнта, а є більш жадібні відносно комісії", - розповідає Карпов.
У будь-якому разі перед подорожжю необхідно зв'язатися з обслуговуючим банком і, крім наявності та розміру комісій, з'ясувати ще кілька моментів, щоб не зіпсувати собі настрій під час поїздки.
По-перше, чи встановлює банк-емітент ліміти на трансакції. "Такі заходи вживають для боротьби із шахрайством", - пояснює Романчук.
Крім того, у кожного банку є певний перелік країн, які вважаються високоризиковими - Таїланд, Туніс, Польща, країни Африки та інші. Список цих країн часто оновлюється залежно від ситуації в кожній країні. Обмеження по цих країнах можуть бути ще жорсткіші. Хоча, при бажанні власника картки, ці ліміти можна зняти.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас