Інвестори притримують капітали — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори притримують капітали

Казна та Політика
905
Минулого тижня Держкомстат оприлюднив дані щодо темпів припливу прямих іноземних інвестицій. На перший погляд, вони вселяють оптимізм - за шість місяців поточного року нерезиденти вклали в Україну $6,918 млрд, що практично в 2,7 рази більше, ніж у першому півріччі 2007 р.
Однак аналітики констатують, що потік іноземного капіталу починає слабшати. Фінансова криза на світових ринках, неблагополучна макроекономічна ситуація в Україні і високі політичні ризики можуть серйозно зменшити ентузіазм інвесторів.
Інвестори гальмують
За даними статистичного відомства, у нинішньому році вкладення іноземних інвесторів стабільно приростали: у квітні-червні вони досягли $3,553 млрд, тоді як за перший квартал склали $3,244 млрд. Рейтинг найбільш щедрих інвесторів традиційно очолив Кіпр, що наростив вкладення в Україну на $2361,1 млн. У п'ятірку лідерів також потрапили Німеччина ("плюс" $838,9 млн), Італія ($740,2 млн), Російська Федерація ($645,3 млн) і Нідерланди ($618,3 млн).
Не став несподіванкою і розподіл іноземних вкладень. Найбільший обсяг уливань одержали фінансовий сектор (42%), операції з нерухомістю (35%), будівництво (29%) і виробництво коксу та продуктів нафтопереробки (23%), тобто найбільш перспективні з погляду окупності інвестицій.
Експерти ж звернули увагу на іншу тенденцію - поступове уповільнення приросту іноземних уливань. "Збільшення прямих іноземних інвестицій за перший квартал 2008 р. (відносно четвертого кварталу 2007 р.) склало 11,5%, за другий (у порівнянні з першим кварталом) - 10,8%", - констатував аналітик інвестиційної групи "Сократ" Михайло Сальников. Ще більш помітним виявилося падіння темпів зростання прямих іноземних інвестицій у річному вирахуванні. "Якщо в першому кварталі річний показник зростання ПІІ становив 144%, то за підсумками другого кварталу - 78% (до відповідного періоду 2007 р.)", - відзначає Вікторія Безверха, аналітик компанії "Мілленіум Капітал". Ситуація ускладнюється ще й тим, що в середині року нерезиденти активізувалися у відкликанні капіталів. Якщо за перші три місяці інвестори вивели із країни $239,4 млн, то у квітні-червні ця цифра досягла $513 млн.
Зниження темпів припливу капіталів нерезидентів експерти пов'язують із невгаваючою глобальною фінансовою кризою. "У цих умовах іноземні інвестори більш обережно підходять до вибору активів. Частина їх взагалі змушена утримуватися від інвестицій або для підтримки власної ліквідності, або для того, щоб ліквідувати наслідки раніше зроблених невдалих інвестицій. У результаті приплив капіталу в Україну відкладається", - пояснює Сальников. Крім того, зараз й українські власники не готові продавати свої активи.
Станом на 19 серпня акції вітчизняних підприємств втратили в ціні 46,4%. "Ціни на акції українських компаній у другому кварталі впали в півтора-два рази, що зробило невигідним їх продаж і скоротило пропозицію інвестиційних об'єктів. Яскравий приклад тому - "Захід-інкомбанк", власники якого зажадали від іноземних інвесторів $300 млн, у той час як, за оцінками експертів, вартість цієї фінустанови вдвічі нижча. У той же час ще в першому кварталі банк "Форум" був успішно проданий німецькому Commerzbank (ціна угоди склала $600 млн), що склало 20% від припливу інвестицій у першому кварталі 2008 р.", - розповідає Безверха.
Ще один камінь спотикання, що стримує щедрість нерезидентів, - хиткість економічної ситуації в країні. Незважаючи на старання уряду і Нацбанку, зростання споживчих цін за сім місяців уже досягло 14,9%. Аналітики вважають, що й у другому півріччі даний фактор буде досить відчутно впливати на настрої інвесторів. "Іноземні інвестори (як портфельні, так і стратегічні) відзначають збільшення макроекономічних ризиків у нашій країні. Крім того, на тлі недавніх подій у Грузії можливість конфлікту України з Росією також не додає їм упевненості.
Через ці причини у найближчі півроку, може, рік ми навряд чи побачимо велику кількість нових угод купівлі вітчизняних активів, які раніше займали значну частку в припливі прямих іноземних інвестицій", - вважає аналітик ІК Dragon Capital Олена Білан. Додатковими факторами ризику для інвесторів можуть також стати президентська кампанія, що стартує в наступному році, і нестабільність кредитного та валютного ринків.
Підприємства сіли на дієту
Середина поточного року ознаменувалася інертністю не тільки іноземних, але й "внутрішніх" інвесторів. За даними Держкомстату, зростання інвестицій в основний капітал підприємств (довгостроково функціонуючі матеріальні цінності, фінансові вкладення, незавершені капітальні вкладення та нематеріальні активи) у першому півріччі в порівнянні з аналогічним періодом 2007 р. склало усього 8,2%, тоді як у першому півріччі 2007 р. цей показник перевищив 32%.
Скупість інвесторів експерти схильні виправдовувати все тією ж економічною нестабільністю в Україні. Висока інфляція змушує власників збільшувати витрати на зарплати, що скорочує можливість подальшого розвитку бізнесу. Ще одна причина - гострий дефіцит і дорожнеча позикових коштів як на зовнішніх ринках, так й усередині країни. З одного боку, антиінфляційні заходи, початі Нацбанком та урядом, привели до ресурсного голоду в банківській системі і фактичного згортання кредитування підприємств. З іншого боку - криза на світових ринках серйозно ускладнила їм доступ до зовнішніх запозичень. "Складний процес залучення кредитів на зовнішніх ринках і невигідні умови по них змушують інвесторів більш ретельно відбирати об'єкти інвестування, зокрема відмовлятися від вкладень у менш дохідні галузі. А декілька високоприбуткових галузей уже є насиченими. Металургія та машинобудування залучили значний обсяг інвестицій у попередні роки", - упевнена заступник голови правління Першого Інвестиційного Банку Еліна Полонська.
Втім, надто згущувати фарби також не треба. Експерти відзначають, що, незважаючи на скупчення зовнішніх і внутрішніх негативних факторів, наша країна залишається досить привабливим об'єктом для вкладень іноземних капіталів. "Інтерес інвесторів до України вищий, ніж до наших сусідів, і, незважаючи на глобальну економічну кризу, цей інтерес зріс у порівнянні з попереднім роком.
Так, у першому кварталі 2008 р. приріст прямих іноземних інвестицій відносно ВВП склав 8,2%, у другому - 7,2%, тоді як за весь 2007 р. - усього 5,8%. Притому що, наприклад, у Польщі приплив ПІІ в 2007 р. склав близько 4,1%, у Росії - 4%", - запевняє Сальников.
Проте в найближчій перспективі Україні навряд чи варто розраховувати на рекордні темпи залучення інвестицій. За прогнозами аналітиків, щоквартальне збільшення обсягів іноземних інвестицій у країну цього року буде перебувати в рамках 8-10%. Однак в 2009 р. потік капіталу може серйозно ослабнути. "З огляду на високу інертність прямих інвестицій, у другому півріччі вони усе ще будуть рости, хоча й невисокими темпами. Відповідно до нашого прогнозу за результатами року обсяг ПІІ складе $11,2 млрд. Але в наступному році цілком можна чекати зниження припливу інвестицій", - прогнозує Олена Білан.
Костянтин Соприкін
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас