Рейтинг мільярдерів з короною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рейтинг мільярдерів з короною

Валюта
430
Перше місце в рейтингу зайняв 80-річний король Таїланду Пуміпон Адульядет. Він має найдовший королівський стаж зі всіх нині живих. А його багатство оцінюється в 35 мільярдів доларів.
Ця цифра майже в сім разів більша від тієї, котра була зазначена в рейтингу минулого року. Але це не означає, що король настільки стрімко розбагатів. Такий стрибок пояснюється просто - інформація про володіння таїландського правителя стала більш відкритою. Стало відомо, що йому належить 3493 акри в Банкоку, а також частки в компаніях Siam Cement та Siam Commercial Bank.
Нафтові мільярди
Далі йдуть представники близькосхідних країн, статки яких ростуть завдяки нафтовим запасам. Друге місце в рейтингу, як і торік, зайняв шейх емірату Абу-Дабі Халіфа Бен Зайед аль-Нахьян з капіталом 23 мільярди доларів.
Він - президент ОАЕ, країни, в якій зосереджена десята частина всіх світових запасів нафти. Крім нафти, шейх багатіє на нерухомості. З 2005 року її вартість зросла у два рази. Цього року 7,5 мільярда доларів шейх проінвестував в Citibank. 800 мільйонів доларів витратив на купівлю будинку Chrysler Building у Нью-Йорку.
Король Саудівської Аравії Абдулла ібн Абдель Азіз - на третьому місці. Його особистий капітал оцінюється в 21 мільярд доларів. Саудівська Аравія тепер заробляє приблизно мільярд на день на експорті нафти. А король із задоволенням витрачає на аравійських коней і кінний клуб в Ер-Ріяді, засновником якого є.
Четверте місце належить султанові Брунею Хаджу Хассаналу Болкіаху. Правда, статки монарха, який успадкував багатство 600-річної династії та управляє ним вже 40 років, трохи зменшилися в порівнянні з минулим роком і склали 20 мільярдів доларів. Через виснаження запасів нафти в країні султан змушений був скоротити її видобуток.
Замикає першу п'ятірку рейтингу шейх Дубая Мухаммед бен Рашид аль-Мактум (18 мільярдів доларів). Він володіє контрольним пакетом акцій Dubai Holding, що мають частки в HSBC Holdings і Sony, а також в New York's Essex House Hotel. Фанатичний любитель коней має величезну ферму в Кентуккі, а недавно купив кінний завод в Австралії за 460 мільйонів доларів.
Європа відстає
Найбагатший європейський монарх займає лише шостий рядок рейтингу. Ним став 63-річний спадкоємний принц Ліхтенштейну Ганс-Адам II (5 мільярдів доларів). Серед активів правителя маленького альпійського князівства - сімейний банк LGT і 20 тисяч гектарів землі в Австрії, а також кілька палаців XVII сторіччя у Відні та 400-річна колекція творів мистецтва.
Емір Катару шейх Хамад бен Халіфа аль-Тані зі статками 2 мільярди доларів став сьомим у списку. 56-річний шейх править країною, яка завдяки нафті має найвищий дохід на душу населення.
На восьмому місці - король Марокко Мохаммед VI (1,5 мільярда доларів). Правда, цього року королівське багатство зменшилося на півмільярда. Причиною стала серйозна посуха, що перервала економічне зростання країни.
Статки принца Монако Альберта II, який займає дев'ятий рядок рейтингу (1,4 мільярди доларів), включають нерухоме майно, твори мистецтва, стародавні автомобілі, а також частку в казино Монте-Карло.
Замикає десятку найбагатших правителів султан Оману Кабус бін Саїд (1,1 мільярда доларів). Він прийняв трон в 29 років, після того як в 1970 році був скинутий його батько, який тримав принца під домашнім арештом протягом шести років. Крім нафти, гроші йому приносить туризм. Зі своїх доходів розлучений султан жертвує мільйони на відновлення мечетей і чимало витрачає на 500-фунтову яхту.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас