Ціна олімпійської медалі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна олімпійської медалі

Валюта
1149
"Дело" підрахувало, у скільки обійшлася провідним спортивним країнам одна олімпійська медаль, завойована їх спортсменами.
У Китаї закінчилися найдорожчі в історії Олімпіад Літні Ігри. Як і передбачалося, збірна Піднебесної очолила загальний медальний залік, завоювавши за два тижні 100 медалей, половина з яких золоті.
Прогрес китайців дивує, але він цілком логічний. Адже на підготовку до найпрестижніших змагань чотириріччя вони кинули всі свої сили і витратили величезну кількість грошей. Офіційна сума витрат на Пекінську Олімпіаду склала рекордні 43 мільярди. І ця сума в півтора рази перевищує загальний бюджет п'яти попередніх Олімпійських ігор.
Китайці купили Олімпіаду
З офіційних джерел спортивних китайських функціонерів стало відомо, що тільки на підготовку своєї олімпійської команди було виділено 3 мільярди доларів. Та й стимул для перемоги в спортсменів був більш ніж серйозний - за "золото" кожному китайцеві обіцяють виплатити по мільйону.
Готувалися представники Китаю до своєї Олімпіади не так, як завжди. Керівництвом федерацій було ухвалене рішення запросити до збірної найбільш кваліфікованих тренерів і фахівців, які розробляли ексклюзивні програми підготовки та дієти практично для кожного атлета. А якщо це не приносило належного результату, то вживати й інших заходів.
Так, наприклад, австралійський тренер з плавання Кен Вуд зізнався в тому, що він продав китаянці Лю Цзиге, яка стала чемпіонкою Олімпіади-2008 на дистанції 200 метрів батерфляєм, план тренувань своєї колишньої підопічної Джесіки Шиппер. Совість його, звичайно, мучила, але Китай запропонував йому за це дуже велику суму грошей, від якої він не зміг відмовитися. На скільки потягнув цей план, на жаль, залишилося невідомим.
Американський мільярд
Як і передбачалося, за друге і третє місця вели боротьбу США та Росія. Американці виявилися моторнішими і за підсумками закриття Олімпіади розмістилися на другому місці, вигравши найбільшу кількість нагород - 110. Але "золота" при цьому в представників США набагато менше, ніж у китайців - лише 36 медалей. Загалом США витратили на підготовку своїх олімпійців мільярд доларів.
А от команда Росії підтяглася до трійки лідерів вже в останні дні Ігор, до цього третє місце міцно застовбила за собою збірна Великобританії. Але росіяни за три останніх дні Олімпіади зуміли зібрати кілька нагород найвищого ґатунку і випередити Великобританію. У підсумку в Росії 72 медалі. З них 23 золоті. На підготовку своїх атлетів до Олімпіади Росія виділила 550 мільйонів доларів.
Україна б'є рекорд
Незважаючи на те, що в Україні вклали в підготовку своїх спортсменів тільки 20 мільйонів доларів, все-таки наша команда зуміла встановити свій рекорд за кількістю завойованих нагород. Цього разу їх зібрано 27 штук, 7 з них найвищої якості. До речі, раніше, від олімпіади до олімпіади, ми ніяк не могли перестрибнути планку в 23 нагороди. В загальному медальному заліку в Пекіні ми посіли одинадцяте місце. На такий результат не розраховували навіть найбільші оптимісти.
За підсумками Пекінської Олімпіади "ДЕЛО" провело своє дослідження. Шляхом порівняння інвестицій кожної країни в підготовку спортсменів і кількості медалей, завойованих ними на Олімпіаді, можна встановити ціну олімпійських нагород для кожної збірної, яка ввійшла в першу десятку медального заліку.
В результаті Китай і у фінансовому питанні обійшов всіх конкурентів. Олімпійська нагорода спортсменів Піднебесної потягнула на 13,4 мільйони доларів. На другому місці за витратами виявилася Великобританія. Щоб одержати медаль на Олімпіаді, британцям довелося вкласти в підготовку 5,4 мільйони. Замкнули трійку лідерів США, ціна медалі яких становить 4,5 мільйони.
Україна у свою чергу витрачала на підготовку до Олімпіади суми, на порядок менші. У підсумку середня ціна медалі для нашої збірної склала 0,4 мільйони. Ще дешевше олімпійські нагороди обходяться деяким африканським країнам, Кубі, КНДР, В'єтнаму та Афганістану.
Для розрахунку вартості медалі нагородам різного гатунку був привласнений свій коефіцієнт: "золото" - 3, "срібло" - 2, "бронза" - 1. Далі кількість виграних медалей множилася на відповідний коефіцієнт. Потім сума, витрачена країною на підготовку атлетів, ділилася на отриману цифру.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас