Вугільний відріз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вугільний відріз

Енергетика
335
Підготовка до приватизації підприємств вугільної галузі набирає хід. Як стало відомо Коммерсанту-Украина, найбільший український добувач найбільш якісного енергетичного вугілля - держпідприємство "Ровенькиантрацит" - підписав угоду про спільну діяльність із маловідомою фірмою ТОВ "Проспецінвест".
Міністр вугільної промисловості Іван Полтавець договір поки не завізував, тому в Мінвуглепромі стверджують, що без його візи документ недійсний. Втім, юристи вважають угоду правочинною і без згоди міністра, що дає "Проспецінвесту" пріоритетне право на покупку "Ровенькиантрацита" у випадку його приватизації.
У розпорядженні Комерсанта опинився договір про спільну діяльність ДП "Ровенькиантрацит" і ТОВ "Проспецінвест", підписаний 8 серпня в. о. виконавчого директора "Ровенькиантрацита" Юрієм Зюковим і директором "Проспецінвеста" Юрієм Радченком. Відповідно до документа, ТОВ вносить у спільну діяльність обладнання (вугільні комбайни, конвеєри, секції) на суму 539 млн грн і 287 млн грн інвестицій та одержує натомість право на використання майна держпідприємства, у тому числі його вугільних запасів.
Держпідприємство "Ровенькиантрацит" - найбільший у СНД добувач антрациту (висококалорійного вугілля з 95-процентним вмістом вуглецю). Торік добуло 8,1 млн т вугілля (11% всього вуглевидобутку в Україні). Річний обсяг продажів становить $410 млн.
Управляти "Ровенькиантрацитом" буде комітет зі спільної діяльності, голову якого вибере інвестор. Комітет повинен затверджувати кандидатуру виконавчого директора "Ровенькиантрацита" і всі ключові питання господарської діяльності. Прибуток від спільної діяльності буде розподілятися в пропорції 60 на 40 на користь "Ровенькиантрацита". Втім, угодою передбачена можливість зміни пропорції розподілу прибутку. Пан Зюков учора був недоступний для коментарів.
У копії договору, наявній в розпорядженні Комерсанта, під підписами сторін відсутня віза міністра вугільної промисловості Івана Полтавця. На цій підставі прес-секретар Мінвуглепрому Олександр Горобець поставив під сумнів легітимність документа. "Якщо там немає візи міністра, це означає, що договір не набув чинності. Думаю, міністерство розбереться в тому, що це за документ, і дасть йому відповідну оцінку", - заявив Горобець.
Втім, партнер юридичної фірми Astapov Lawyers Ігор Черезов упевнений, що віза міністра в цьому випадку не обов'язкова. "Відповідно до Господарського кодексу, держпідприємство є господарюючим суб'єктом і підпису його керівника досить для укладання договору. У кодексі, як й у законі 'Про господарську діяльність', не говориться, що на договорах повинна бути віза міністра", - погоджується юрист юридичної компанії "Песков і партнери" Геннадій Песков.
На думку учасників ринку, в укладанні такої угоди немає економічного сенсу. Директор компанії CoalImpex (експортно-імпортні операції на ринку вугілля) Василь Кононов відзначає, що "'Ровенькиантрацит' - найбільша і найбагатша шахта України, і в неї досить коштів для придбання нового обладнання". А заступник гендиректора ММК ім. Ілліча Сергій Матвієнков говорить, що, навіть якщо "Ровенькиантрацит" і відчував необхідність в інвестиціях, інвестор повинен був обиратися під час відкритого конкурсу, що не проводився.
Партнер юридичної фірми "Правові партнери" Андрій Доманський підкреслює, що нинішня угода дає ТОВ "Проспецінвест" пріоритетне право на придбання майна ДП "Ровенькиантрацит" у випадку приватизації. "Відповідно до законів 'Про інвестиційну діяльність' і 'Про приватизацію державного майна', будь-який інвестор, що уклав угода про спільне управління майном, одержує пріоритетне право викупу цього майна у випадку приватизації", - погоджується з ним пан Песков.
А директор Міжнародного інституту приватизації власності та інвестицій Олександр Рябченко нагадує, що договори про спільну діяльність неодноразово використовувалися для одержання у власність державного майна. Саме в такий спосіб було відчужено майно нафтохімічного підприємства "Оріана", що ввійшло до складу ЗАТ "Лукор".
Одержати коментарі, а також інформацію про нового партнера "Ровенькиантрацита" учора не вдалося. Офісний телефон ТОВ "Проспецінвест" не відповідав. Втім, як уже повідомляв Ъ (див. номер від 14 липня), раніше Мінвуглепром схвалив інвестиції в розмірі $150 млн у ДП "Ровенькиантрацит" і ДП "Свердловантрацит" найбільшого в СНД добувача антрацитів - російської компанії ЗАТ "Сибірський антрацит" і висловився за те, щоб у майбутньому надати інвесторові пріоритетне право на покупку цілісного майнового комплексу цих підприємств.
Учора в "Сибірському антрациті" підтвердили інтерес до "Ровенькиантрациту", однак відмовилися коментувати ставлення до укладеної з ТОВ "Проспецінвест" угоди.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас