Де заховані капітали високих технологій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Де заховані капітали високих технологій

Фондовий ринок
770
За результатами торгів на біржі NASDAQ, найдорожчою компанією, яка працює на світовому ринку високих технологій, є Microsoft. Дітище Білла Гейтса сьогодні оцінюють в 256 мільярдів доларів.
Це незважаючи на всі дурні пророцтва для корпорації і різку критику її останніх продуктів. Зокрема, багато дорікань довелося вислухати керівництву щодо такого продукту, як Windows Vista. Проте потенційні інвестори показали, що такі проблеми ніяк не роблять Microsoft менш привабливою для інвестицій.
Другою за дорожнечею активів на світовому ринку високих технологій є IBM. Її капіталізація становить 170 мільярдів доларів. Одна з найдорожчих IT-компаній сучасності була заснована 15 червня 1911 року. Називалася вона тоді C-T-R. Поширене прізвисько компанії - Big Blue, що можна перекласти з англійської як "великий синій" або "блакитний гігант". За таку довгу історію в "гіганта" були численні приводи зникнути з обличчя землі.
Найсерйознішою кризою, яку довелося пережити компанії, стала Велика депресія 1930-х в Америці. Вижити вдалося тільки завдяки багатомільйонним замовленням від уряду США. Сьогодні інвестори не сумніваються в перспективах Big Blue.
Apple обігнав Google
Третім місцем Google поступився Apple, перемістившись на четверте, з капіталізацією 157,56 мільярда доларів. Відразу після того як виробник комп'ютерів узявся і за освоєння іншої техніки, спостерігачі почали говорити про те, що згодом Apple стане більшим від Google. Насамперед успішне майбутнє пророкували неймовірно популярному iPhone, що нині продається вже в 22 країнах. І от прогнози виправдалися: "яблуко" обігнало "шукача".
Тільки лише за перший місяць продажів компанія реалізувала 3 мільйони iPhone. У січні 2008 року Стів Джобс повідомив, що продажі телефону на той момент становили 6 мільйонів одиниць. Таким чином, компанія має всі шанси на те, щоб перевиконати план і продати під кінець року більше 10 мільйонів апаратів обох поколінь.
Тим часом добре йдуть і продажі комп'ютерів. Так, у період із квітня по червень 2008 року компанії вдалося реалізувати 943 тисячі настільних комп'ютерів і більше півтора мільйона ноутбуків. Збільшення попиту на комп'ютери Apple утричі перевищує зростання попиту на комп'ютери в цілому. Сьогодні ця компанія коштує 159,37 мільярда доларів.
Що ж стосується Google, то її мобільна платформа поки не знайшла комерційної реалізації, і що з неї вийде, поки не зрозуміло. Крім того, Google не має настільки різнобічних доходів, які має компанія Apple. І, нарешті, далеко не останню роль відіграє армія фанатів "яблучної" продукції, їх лояльність до компанії. Так, у квітні поточного року користувачі зізналися, що ця компанія зробила на них найбільший вплив серед всіх інших світових брендів.
Проте в цей час Google є лідером у своєму секторі. Пошуковик займає більше 60% світового ринку, а виходить, шість із десяти людей, що перебувають у Мережі, звертаються до його сторінки в пошуках інформації в Інтернеті.
Система реєструє щодня близько 50 мільйонів пошукових запитів та індексує більше 8 мільярдів веб-сторінок. Google може знаходити інформацію на 117 мовах. Інтерфейс компанії містить досить складну мову запитів, що дозволяє обмежити область пошуку окремими доменами, мовами, типами файлів і т.д.
Телефонний ривок
П'яту позицію в рейтинги найдорожчих IТ-компаній зайняла Intel. Її заснували Роберт Нойс і Гордон Мур в 1968 році, після того як пішли з компанії Fairchild Semiconductor. Після довгих міркувань засновники назвали своє дітище Intel - від слів інтегральна електроніка. Бізнес-план компанії був роздрукований на друкарській машинці і займав лише одну сторінку. Надавши його фінансистові, який раніше допоміг створити Fairchild, Intel одержала стартовий кредит 2,5 мільйони доларів. Сьогодні її ринкова ціна становить 136 мільярдів доларів.
На шостому місці опинилася Hewlett-Packard. HP була заснована 1 січня 1939 року як компанія з виробництва тестувального і вимірювального обладнання. Засновники компанії - Білл Хьюлетт і Дейв Паккард. Їх прізвищими і скористалися для назви спільного бізнесу. І якби Білл не виграв при кидку монетки, компанія б зараз називалася Packard-Hewlett.
Одним з перших клієнтів фірми стала студія Уолта Діснея, яка придбала вісім приладів для тестування системи стереофонічного звуку, що використовувалася при роботі над фільмом "Фантазія". За кожен такий прилад студія заплатила 71,5 долара. А в 1966-му HP випустила перший у світі персональний комп'ютер, що й визначило її подальший розвиток. Сьогодні її капіталізація становить майже 112 мільярдів доларів.
Останньою в сімці фіналістів стала Nokia. В 1992 році це була маловідома фінська компанія з виробництва телефонів. Тоді одна її акція оцінювалася в десяту частину євро. Зараз такий папір коштує 17,8 євро. Той, хто придбав у жовтні 1992 року акції Nokia на суму ледь більше 5,6 тисячі євро, зараз - мільйонер. Капіталізація одного з найвідоміших виробників мобільних телефонів становить 98 мільярдів доларів.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас