Торговельна дезорганізація — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Торговельна дезорганізація

Казна та Політика
506
У відповідь на заяви чиновників США про гальмування вступу Росії до Світової організації торгівлі (СОТ) російський уряд має намір розірвати низку вже підписаних угод у рамках цієї організації.
Такий крок автоматично відсуне вступ Росії до СОТ на невизначений термін, відзначають експерти. Фактична відмова від вступу до СОТ може призвести до нових обмежень із боку Росії на імпорт українських товарів.
Вчора стало відомо, що Росія планує розірвати низку угод з партнерами з СОТ. На засіданні президії уряду Російської Федерації перший віце-прем'єр Ігор Шувалов заявив, що "Росія має намір повідомити кілька своїх партнерів із СОТ про вихід з угод, що суперечать її інтересам", однак не уточнив, договори з якими країнами будуть розірвані.
"Ми маємо намір продовжити переговори щодо вступу (Росії) до СОТ, але збираємося вийти з низки угод і проінформувати про це наших партнерів", - передало висловлювання російського чиновника РІА "Новости". За словами Шувалова, Росія може повернутися до перегляду цих угод після вступу до СОТ. Як заявив прем'єр-міністр РФ Володимир Путін, Росію в першу чергу не влаштовують зроблені нею поступки щодо рівня держпідтримки сільського господарства. "Наша економіка, її окремі галузі і насамперед сільське господарство несуть досить велике навантаження, - сказав він. - Майже ніяких плюсів ми не бачимо і не відчуваємо, а навантаження несемо. Це не означає, що ми повинні відмовлятися від стратегічного руху до СОТ, але необхідно внести чіткість у взаємини з партнерами. Повинна тріумфувати елементарна справедливість".
Секретаріат СОТ в Женеві поки не сповіщений про позицію Росії. "До одержання офіційних повідомлень про вихід з переговорів Росія як і раніше залишається кандидатом у члени СОТ. Тим паче що російська делегація зараз перебуває в Женеві і продовжує здійснювати свою діяльність у робочому порядку", - відзначило джерело, близьке до секретаріату організації.
На думку директора економічних програм Центру ім. Разумкова Василя Юрчишина, такі заяви є відповіддю Росії на висловлювання вищих чиновників США про те, що конфлікт на Кавказі є істотною перешкодою для членства Росії до СОТ. Експерти відзначають, що перегляд російських угод фактично заморожує її вступ до цїєї організації. "Росія незадоволена положеннями двосторонніх протоколів із країнами Євросоюзу та особливо зі США, - говорить експерт Центру економічних і соціальних досліджень Світлана Таран. - Розрив двосторонніх протоколів із цими країнами відкладає вступ Росії до СОТ на невизначений термін".
Українські політики впевнені, що зміна планів приєднання Росії до світової організації негативно відіб'ється на українській економіці. Нагадаємо, щоб вступити до СОТ, країна-кандидат повинна керуватися засадами цієї організації, зокрема утримуватися від дискримінації імпорту з інших країн-членів СОТ.
Вступивши до СОТ, Росія не мала б права вводити обмеження на допуск українських товарів на свій внутрішній ринок. Однак 15 серпня Россільгоспнагляд заявив про заборону постачання у країну сухого молока українського виробництва, а також про тимчасове скорочення числа українських експортерів сиру - з 15 до 7 підприємств.
"Для України було б вигідно, якби Росія у двосторонніх економічних взаєминах з нами керувалася нормами СОТ", - відзначає голова комітету Верховної ради з питань податкової та митної політики Сергій Терьохін (БЮТ). За його словами, у новій ситуації Україна втрачає можливості домогтися низки тарифних знижок під час підготовки двостороннього протоколу про взаємний доступ на ринки товарів і послуг.
А перший заступник голови цього комітету Микола Круглов (Партія регіонів) очікує найближчим часом введення Росією нових обмежень на український імпорт. "Обмеження вже вводяться, і я не виключаю появи нових, особливо в секторах сільського господарства та обробної промисловості", - говорить він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас