Віхи тижня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віхи тижня

Енергетика
811
Україна відсвяткувала День незалежності, погравши в'ялими мускулами Збройних Сил на радість президенту Ющенку. З "прекрасного далеко" повернулася на Батьківщину Юлія Тимошенко, незвично небагатослівна після нетривалої відпустки за свій рахунок. Віктор Янукович пустив у хід давно обкатані тези, присмачені твердженням, що Україна фактично втягнена в конфлікт на Кавказі.
Президентська команда почала новий політичний сезон достроково. Ще незрозуміло, наскільки ефективними будуть дії Банкової і як вони відіб'ються на рейтингу Віктора Ющенка, але прагнення навісити неприємні ярлики "зрадниці" на Юлію Тимошенко очевидні. Солістами-виконавцями виступають далеко не перші особи президентського секретаріату, і це лише підтверджує погодженість їх дій зі старшими товаришами.
Рівною мірою спроба розмазати рейтинг чинного прем'єра по політичному ландшафті дисонує із твердженнями про вірність європейським політичним принципам, якими нас періодично пригощає Віктор Андрійович. Втім, сьогодні не до чистоплюйства - на кону президентське крісло, і кожен вагомий політичний гравець готовий за фактом визнати істинність єзуїтського "мета виправдовує засоби".
Оперативна передача матеріалів до СБУ свідчить, що соратники Ющенка намагаються випередити своїх учорашніх союзників, а нині політичних опонентів з БЮТ. Головна загроза, з якою може зіштовхнутисяпрезидентська команда - нездатність донести багатоповерхові звинувачення на адресу Тимошенко до кінцевого споживача - "маленького українця", що продовжує в глибині душі вірити в цінності Майдану і єдність команди, що стояла на його трибуні.
Якщо це завдання не буде ефективно вирішено, лідер БЮТ вийде з халепи з оновленим та зміцненим рейтингом, величина якого ще перед стартом президентської гонки фактично зніме питання про її майбутнього переможця. І дарма Юрій Луценко, який втратив президентську прихильність, але не пробився через щільний паркан фаворитів ближче до прем'єра, закликає главу держави висловитися щодо розборок, які відбуваються на Печерських пагорбах.
Ющенку сьогодні не до виконання функцій арбітра, формально він залишається над сутичкою Віктора Балоги і Юлії Тимошенко. Гарант Конституції із захватом освоює амплуа "сильного президента великої країни". Промові, вимовленій 24 серпня перед військовим парадом, могли б позаздрити спічрайтери Уго Чавеса і Володимира Путіна. Схоже, Віктор Андрійович щиро увірував, що відшукав реактивний прискорювач для забезпечення своєї реальної участі в президентській гонці. Шкода, що його заклик до мораторію на політичне протистояння залишиться гласом волаючого в пустелі.
Непристойно довго тривало "кавказьке" мовчання Юлії Тимошенко, що завершилося появою прем'єра на засіданні РНБО і цілим каскадом домашніх заготівок на адресу запопадливих чиновників президентського секретаріату. Однак захищати своє добре ім'я в суді Юлія Володимирівна поки не збирається, хоча їй і приписують наявність когорти високопрофесійних юристів. Вона обрала як свідків своєї вірності інтересам держави сардинок та іншу рибну живність.
Переконливість вивертів Тимошенко або обґрунтованість аргументів Банкової продемонструють жовтневі рейтинги, а на той час багато хто очікує новий виток політичної кризи. Поки ж лідер БЮТ проводить планову мобілізацію технологічних сил і фінансових ресурсів, виставляє димову завісу від звинувачень на свою адресу і продовжує дистанціюватися від Ющенка. Важко не погодитися з Віктором Балогою у тому, що як єдиний кандидат від нинішньої коаліції леді Ю бачить винятково себе.
Парадоксально, але на руку Юлії Володимирівні може бути і невигадливість дій Віктора Януковича. Наприкінці серпня Віктор Федорович повернувся на авансцену великої політики, немов і не було півторамісячного мовчання, нетипового для лідера великої опозиційної партії. Янукович, як і призначено солідному політикові, видав кілька просочених нафталіном пропозицій, серед яких декілька заслуговують на підвищену увагу.
Приміром, формування нової коаліції Тимошенко не влаштовує. А от ідея лідера Партії регіонів про створення в парламенті спеціальної комісії для завершення політичної реформи і доопрацювання Конституції прем'єрові припаде до душі, адже навіть гіпотетична можливість союзу бютівців і "регіоналів" змушує Банкову панікувати, поспішати і допускати помилки.
Але поки Віктор Янукович куди більше стурбований російсько-українськими відносинами, що погіршилися. Їх стану і втягуванню України в конфлікт на Кавказі шеф-регіонал збирається присвятити перше ж засідання парламенту, що збереться після літніх канікул. Його прагнення сподобатися Кремлю напередодні чергової сутички за президентське крісло зрозуміле, але там, найімовірніше, свою підтримку цього разу будуть роздавати винятково дозовано. На неї розраховують і Петро Симоненко, який бичує альянс Ющенко-Саакашвілі з усією пролетарською ненавистю, і Володимир Литвин, який виявив, що Україна зайняла щодо конфлікту на Кавказі односторонню позицію. Та і Юлія Тимошенко зовсім не проти спробувати себе в ролі якщо не основної фаворитки Кремля, то об'єкта симпатій дуету Путін-Медведєв.
Тим часом Конституційний Суд приступив до розгляду подання про законність існування парламентської коаліції, у якій не нараховується більше половини від конституційного складу депутатського корпуса. Учасники процесу не виключають, що вердикт буде винесений досить оперативно, тому в основних політичних таборах готуються відреагувати на кожний з можливих варіантів. Хоча на Жилянській практично не залишилося суддів, які видавали у свій час Леоніду Кучмі дозвіл на третю участь у президентських виборах, гримаси правосуддя в нашій країні давно і добре всім відомі. Власне, як і те, що восени політична криза ймовірна незалежно від вердикту КС.
Євген Магда
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас