Олігархів вимивають з Конча-Заспи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олігархів вимивають з Конча-Заспи

Нерухомість
1072
Пропозиціями купити ділянку прямо на Дніпрі рябить весь інтернет.
Острова ці - штучні. Часто їх створюють, незаконно намиваючи пісок.
Сотка такої землі коштує близько 5 тисяч доларів. Щоб зупинити небезпечний промисел, влада має намір ввести кримінальну відповідальність: тим, хто заробляє мільйони на штучних островах, буде світити від року до трьох років в'язниці.
Влада має намір ввести карну відповідальність за незаконний намив земельних ділянок, які згодом забудовують елітними котеджами.
Ліцензії на намив землі надають територіальні органи Міністерства регіонального розвитку й будівництва при узгодженні з Мінприроди та Держкомітетом водного господарства. Але остаточне слово - за Дніпровським басейним управлінням.
З початку 1990-х років це відомство видало всього лише біля сотні офіційних дозволів на намив територій. "Всі бажаючі проходили процедуру, одержували документи від відомств і служб", - розповідає заступник начальника Дніпровського басейного управління Ігор Стрілець.
Підставні фірми
Виявленням фактів незаконного гідронамиву землі займається управління земельних ресурсів у Київській області. "Ми тільки виявляємо, подальший розгляд веде прокуратура й суди, - розповідає начальник управління Руслан Байденко. - Розгляди тривають довго, а за цей час на території вже встигають з'явитися цілі котеджні містечка".
Схема незаконного намиву земельних ділянок така: спочатку компанія купує територію на березі ріки. Потім оформляє документи нібито на розчищення або поглиблення русла. Але замість цього бізнесмени дістають із дна пісок, щоб збільшити площу купленої ділянки.
"За такою схемою вже знищено близько 900 гектарів заплавних земель в акваторії Дніпра, - розповідає заступник директора Національного екологічного центра Олексій Василюк. - При цьому заперечити дії бізнесменів на законодавчому рівні практично неможливо. Чиновники стають на їхній бік, стверджуючи, що в такий спосіб рятують Дніпро від засмічення".
Найчастіше гідронамивом у Київській області займаються невідомі компанії. За словами Василюка, за багатьма з них стоять відомі політики й бізнесмени. "Наприклад, гідронамиви здійснюють компанії "Топаз" та "ОК Інвест", - говорить еколог. - А недавно російська компанія побудувала на намитій території в Конча-Заспі котеджне містечко ZaSpaGolf площею 420 гектарів". Цей факт "ДЕЛУ" вчора підтвердили в девелоперській компанії DeVision, що займалася будівництвом котеджного містечка.
Три роки в'язниці
Екологи та деякі чиновники очікують, що з введенням кримінальної відповідальності обсяги незаконного намиву територій зменшаться. "Штрафи - це неефективний спосіб боротьби. Для людини, яка заробила мільйони на такій нехитрій справі, штраф у розмірі нехай навіть 500 гривень - ніщо", - вважає Руслан Байденко.
Відповідно до проекту постанови Кабміну, за незаконний намив території будуть карати позбавленням волі на термін 1-3 роки. Також у кілька разів підвищаться штрафні санкції. Якщо зараз ділків карають всього на 132 гривні, то незабаром вона буде варіюватися від 3,4 до 8,5 тисячі гривень.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас