Коли потрібний ріелтор — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коли потрібний ріелтор

Нерухомість
915
Продаючи або купуючи будь-яку нерухомість, земельну ділянку, завжди доводиться вирішувати для себе питання: чи робити це самостійно, чи користуватися послугами кваліфікованих фахівців, ріелторів. Серед плюсів першого варіанта: значна економія коштів, другого - впевненість у надійності угоди та вільний час.
Один за всіх або всі за одного?
Займаючись купівлею або продажем нерухомості поодинці, необхідно бути готовим до того, що документи доведеться оформлювати самостійно, як і перевіряти справжність паперів партнера. Крім того, необхідно бути обережним, щоб не натрапити на шахрая. На думку виконавчого директора компанії "Realty+" Ігоря Сидоренка, самостійно займатися операціями з нерухомістю є сенс лише в тому випадку, якщо ви купуєте/продаєте об'єкт родичам або знайомим і повністю впевнені в їхній чесності. "Зараз на ринку стільки випадків квартирного шахрайства, що навіть якщо бути суперуважним, від проблеми ніхто не застрахований", - говорить Ігор Сидоренко.
Якщо ви все-таки обрали цей шлях, доведеться самому розміщувати оголошення про продаж у профільних виданнях, або проводити тривалу роботу з пошуку підходящих вам варіантів у цих же виданнях або інтернеті. Необхідно буде правильно провести оцінку нерухомості (а для цього попередньо промоніторити ціни на ринку), оформити договір про одержання завдатку, перевірити документи, що підтверджують право власності на нерухомість (якщо ви - покупець), а також підготувати всі необхідні папери для укладання угоди та її нотаріального засвідчення.
Вдаючись до допомоги посередників, людина переплачує порядку 5% від суми угоди (саме стільки в Києві коштують послуги ріелторів), одержуючи за це комплекс послуг і бонусів. У першу чергу це вільний від пошуку підходящих варіантів час.
Крім того, за словами Ігоря Сидоренка, іноді ріелторські компанії мають більш широку базу, ніж можна відшукати в пресі або інтернеті. Адже агентства постійно моніторять ринок і широко використовують особисті зв'язки. Після того, як варіант, що влаштовує клієнта, знайдений, ріелтор перевіряє квартиру на наявність необхідних довідок з ЖЕКа, БТІ та іншої супровідної документації. Він знайомиться з паперами, що підтверджують власність нерухомості, наявність прописаних у ній неповнолітніх і.т.д.
Ріелтор самостійно юридично грамотно оформлює угоду, веде всі папери, одержує всі довідки. В його обов'язки також входить й оцінка нерухомості. Гарний ріелтор консультує свого клієнта в питаннях законодавства. Він стає своєрідним консультантом, який готовий вирішити будь-яке виникле питання, якщо те лежить у площині нерухомості.
Ігор Сидоренко розповідає, що великі компанії при пошуку нового офісу завжди звертаються по допомогу до ріелтора, тим самим, убезпечивши себе від можливих неприємностей. Їм простіше переплатити небагато, але одержати якісний результат відразу. Фізичні особи більш підозрілі до квартирних посередників. Їм потрібно більше часу, щоб зважитися звернутися до спеціалізованої фірми. "Часто людина спочатку починає сама купувати квартиру і навіть знаходить прийнятний варіант. Коли доходить до етапу перевірки на право власності, на "проблемність" приміщення, а також до оформлення угоди юридично, людина вже йде до ріелтора, оскільки сама вирішити всі ці питання не може", - говорить Ігор Сидоренко. У цьому випадку клієнт брокера тільки програє, переплативши. Адже комісійні ріелторської фірми не зменшаться тому, що вже не потрібно шукати підходящі варіанти, влаштовувати перегляд, і так далі. "У цьому випадку клієнт платить ріелтору за повний спектр послуг, а одержує лише частину, витрачаючи свій час", - вважає Ігор Сидоренко.
Не всі ріелтори однаково корисні
Ріелтор від ріелтора різниться. Оскільки ВНЗ, які готують даних фахівців, не існує, люди, які сьогодні працюють на даному ринку, можуть бути такими ж «фахівцями» як й їхні клієнти. Брокером може стати будь-яка людина з будь-якою освітою. "Більше того, іноді саме ріелтори самі виступають у ролі шахраїв. В моїй практиці було кілька випадків, коли такі "фахівці" оформлювали незаконну угоду, брали гроші і ховалися в невідомому напрямку", - розповідає юрисконсульт юридичної фірми "Соловйов і партнери" Олег Рябченко. Він також говорить, що перш ніж укладати договір з будь-яким фахівцем з нерухомості, необхідно в першу чергу впевнитися, що він не шарлатан. Для цього варто перевірити посвідчення ріелтора і свідоцтво про реєстрацію фірми. До речі, якщо вас не запрошують в офіс, а наполягають на зустрічі на нейтральній території - наприклад, у кав’ярні - це повинно насторожити.
Гарний знак, якщо ріелтор має страховий поліс професійної відповідальності. Ігор Сидоренко радить звертатися до лідерів ринку ріелторських послуг. Він пояснює, що якщо компанія багато років працює на ринку, то дорожить своєю репутацією, і не буде укладати "сумнівні" угоди. Крім того, у солідної фірми завжди є власна служба безпеки, що займається перевіркою квартир. Додатковий бонус у ваших очах повинен заробити ріелтор, який перебуває в членстві в профільній організації. "Акули" даного бізнесу завжди беруть більш високі комісійні, ніж їх менш відомі колеги. Але ж в них і спектр послуг ширший, і коефіцієнт надійності вищий.
За сімома печатками
При оформленні договору з ріелтором про надання послуг необхідно бути гранично уважним. У першу чергу, необхідно закріпити права та обов'язки сторін і відповідальність за невиконання зобов'язань. Наприклад, необхідно обумовити чіткий термін, в який ріелтор надасть вам варіанти квартир. Олег Рябченко говорить, що деякі брокери пропонують клієнтам типові договори, в яких терміни не зазначені, а виходить, ріелтор може і рік, і два шукати / продавати квартиру. Якщо ж клієнт не зможе так довго чекати, ріелтор відразу вкаже йому на штрафні санкції, передбачені тим же типовим договором: розриваєш угоду - плати неустойку. Заздалегідь необхідно обумовити і суму витрат на рекламу вашої нерухомості, якщо ви - продавець. Адже розміщаючи рекламу вашої квартири і місяць, і два, агентство може скільки завгодно довго "тягти" з вас гроші.
"Часто ріелтори переконують клієнта, що ціна, яку він просить - завищена. Домовляються з власником про більш низьку вартість, потім продають квартиру, навпаки, завищуючи спочатку оговорену ціну. У підсумку заробіток посередника становить вже не 5, а 15, 20 і більше відсотків", - говорить Олег Рябченко. Цінове питання бажано також окреслити в договорі.
Іноді, навіть якщо всі формальності дотримані, "правильний" договір з ріелтором укладений, починають виникати проблеми. Наприклад, клієнтові намагаються продати не ту квартиру, що він дивився, або ж виникають додаткові нюанси з термінами продажу. Або ж зненацька з'являються спадкоємці на дану житлоплощу і так далі. Гарний брокер всі проблеми залагодить сам, а клієнта відгородить від "головного болю". Якщо ж це не так, Олег Рябченко радить відразу звертатися до юриста, що допоможе відновити справедливість. "Якщо вам здається, що ріелтор неякісно виконує свої обов'язки, непрофесійний і так далі, сміливо йдіть до адвоката і через суд повертайте свої гроші", - говорить Олег Рябченко.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас