Forbes: Найбільші п'яниці Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Forbes: Найбільші п'яниці Європи

886
В 2006 році Європа випила 79 мільярдів літрів алкоголю, що становить 101,25 літра на людину. В США на людину довелося 98,7 літра, у той час, коли в Азіатському Тихоокеанському регіоні ця цифра склала 22,1 літра, за даними дослідження консалтингової компанії Міжнародні вина та спиртне, пише Forbes.com.
Немає нічого дивного в тому, що Європа - батьківщина найбільших п'яниць. Починаючи шотландським віскі й закінчуючи французьким вином, континент славиться довгими й стародавніми алкогольними традиціями. Як би там не було, наш рейтинг найбільш питущих європейських націй представив низку шокуючих фактів.
Хорватія - балканська країна, на березі Адріатичного моря, - посіла перше місце в рейтингу. Британія ж, побоюючись поширення алкоголізму, прийняла низку законопроектів і опинилася на 15 місці. Франція та Швеція не потрапили навіть у двадцятку.
Ми класифікували країни за обсягом вживання алкоголю на одну людину, за офіційними обмеженнями поширення алкоголю, хворобами на ґрунті алкоголізму, за способами прийняття напоїв. Приміром, на торжествах або громадських місцях, що особливо небезпечно.
Рейтинг кожної країни визначався за сумарним підрахунком балів за кожну з розглянутих категорій.
Незважаючи на те, що Хорватія посіла лише п'яте місце за обсягом вживання алкоголю на одну людину, їй дісталася перша позиція рейтингу завдяки критичному рівню споживання випивки в суспільстві й високому рівні смертності від цирозу печінки.
На першому місці за кількістю алкоголю на душу населення - Чеська республіка. В Угорщині ж найвищий рівень смертності від цирозу печінки.
Але Європа не тільки наймогутніший споживач спиртного. Виробництво гарячливих напоїв відіграє важливу роль в економіці. Європа - батьківщина найбільших світових алкогольних компаній, таких як виробник віскі Jameson whiskey maker Pernod Ricard, а також Diageo, виробник брендів Smirnoff й Guinness. За даними Інституту алкогольних досліджень Європейської комісії (Institute of Alcohol Studies for the European Commission (IAS), Європа виробляє чверть всього спиртного у світі. Дана галузь забезпечує роботою близько 750,000 чоловік, і це тільки на виробництві.
Але вживання алкоголю приносить і збиток. Тотальна вартість випивки в Європейському союзі, включаючи витрати на охорону здоров'я й зниження продуктивності праці, була оцінена в 125 мільярдів євро (197,3 мільярди євро) в 2003 році, що становить 1,3% ВВП (за даними дослідження).
Всі 15 найбільш питущих націй проживають у Центральній або Східній Європі. Убогість і суворий клімат, особливо в Росії, нарівні з алкогольною традицією роблять свою справу. "Там, де дуже холодно, не мудро, щоб пити протягом цілого дня", - говорить Вал Смітт, президент Міжнародних вин і спиртних напоїв, що проводив підрахунок кількості спиртного на душу населення.
Та, "зокрема, в аграрних областях, де фермери часто готовлять свої напої з будь-якого овочу - від картоплі до цукрового буряка, роблячи алкоголь доступним і дуже дешевим", - говорить Смітт. Це також робить важко вимірним споживання на душу населення, тому офіційні дані звичайно значно нижче фактичного споживання.
Після розгульної гульби середини 1990-х, Західна Європа істотно зменшила апетити. Статок, що зростає, освіта й професіоналізація робочої сили змінили стиль випивання алкоголю, згідно Бену Баумбергу (Ben Baumberg), відповідальному за політику й дослідження в IAS, що ініціювали звіт Європейської комісії.
Найбільші п'яниці Європи
Пляшка вина за ланчем стає менш звичайною річчю в таких винолюбивих країнах, як Італія та Франція.
Методологія
Щоб визначити країни Європи, які найбільше випивають, ми оцінювали 33 країни за 4 критеріями: споживання, регулювання, ризикованість пияцтва, вплив на здоров'я. Перші за балами 15 країн потрапили до нашого рейтингу.
Споживання
Європейські країни оцінювалися від 1 до 33 балів зі споживання алкоголю на душу населення за 2006 рік, за даними організації Міжнародне Вино та Алкоголь (International Wine and Spirits).
Регулювання
Використовуючи інформацію Всесвітньої організації охорони здоров'я (World Health Organization) для бази даних Контролю за алкоголем в Європі (Europe's alcohol control), ми оцінили всі країни за шкалою від 1 (найменш обмежень) до 9 (найбільше обмежень). Вона заснована на законах, що зачіпають споживання алкоголю, включаючи обмеження за віком на продажі й відвідування барів.
Ризикованість пияцтва
Ми використали дані Всесвітньої організації охорони здоров'я з ризикованості п'яної поведінки, що включає розгульні гульби й пияцтво в громадських місцях. Кожна країна оцінювалася за шкалою від 1 до 4.
Вплив на здоров'я
Ми використали дані Глобальної Інформаційної системи Всесвітньої організації охорони здоров'я з Алкоголю та Здоров'ю (World Health Organization's Global Information System on Alcohol and Health), щоб зробити рейтинг країн від 1 до 33, заснований на показнику смертності від цирозу печінки та інших хвороб печінки, викликаних алкоголізмом, з розрахунком на 100 000 населення.
Зважування
Чотири показники були рівносильними. Споживання на душу населення використовувалося для досягнення остаточного результату .
Молдова, Албанія та Кіпр були виключені зі списку, оскільки по них не були доступні повні дані.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас