Фінансистів покарали за обіцянки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансистів покарали за обіцянки

1051
Українська асоціація інвестиційного бізнесу (УАІБ) вперше покарала компанію з управління активами (КУА) за порушення, пов'язані з розміщенням реклами. В офіційному виданні Державної комісії з коштовних паперів і фондового ринку асоціація винесла "попередження з публічним повідомленням" компанії "Біайем".
Фінансисти провинилися в тому, що в рекламній продукції, розташовуваної на радіо й у метро, пропонували інвесторам гарантований доход - 24% у доларах й 30% у гривні. А відповідно до законодавства та етичного кодексу УАІБ, гарантувати прибутковість інвестицій управляючі компанії не можуть.
Рекламу не встигли зняти
"Раніше були випадки, коли дирекція УАІБ звертала увагу деяких компаній на некоректно подану рекламу й вони її змінювали, відповідно, у Дисциплінарного комітету не було приводів порушувати справи. У цій ситуації реклама була запущена дуже масштабно, і в "Біайем" не було можливості швидко неї зняти", - пояснила виконуюча обов'язки генерального директора УАІБ Ольга Трипільська.
За її словами, після розміщення реклами цієї компанії, де гарантувалася прибутковість, до УАІБ надійшло багато звернень з боку інших КУА, а також потенційних клієнтів.
В компанії "Біайем" стверджують, що всю рекламу, яка не відповідає вимогам законодавства, вже зняли. У той же час прокоментувати рішення УАІБ представники управляючої компанії відмовилися.
"Біайем" понесла одне з " найм'якіших" покарань. У Кодексі дисциплінарного впливу УАІБ передбачені й інші санкції за порушення при розміщенні реклами.
"Це може бути попередження, попередження з публічним повідомленням, тимчасове припинення членства в асоціації, виключення з членів асоціації з правом повторного вступу й без права повторного вступу. При цьому якщо компанія виключається з асоціації, через якийсь час анулюється її ліцензія", - пояснила Ольга Трипільська.
Візит до компанії "Біайем"
Покаранню УАІБ передувала публікація в "ДЕЛЕ". У ній розповідалося про візит кореспондента газети до офісу "Біайем". Тоді представники компанії надали документи для ознайомлення - договір, устав і ліцензію Держкомісії з цінних паперів і фондовому ринку.
Однак замість договору на покупку паперів інвестфонда був договір позики. У ньому прописувалася сума кредиту, строк, процентна ставка й гарантії повернення грошей клієнта - позичальник зобов'язувався застрахувати ризик неповернення. Правда, указати назву страхової компанії й показати страховий договір в "Біайем" не захотіли.
В УАІБ заявляють, що управляючі компанії не мають права одержувати кредити від населення. Однак в асоціації не змогли одержати підтвердження того, що "Біайем" запозичила гроші в такий спосіб. "На рахунках компанії таких грошей не було", - стверджує Трипільська.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас