Як вкладнику не прогоріти на коливаннях валютних курсів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як вкладнику не прогоріти на коливаннях валютних курсів

Валюта
3675
Тільки за останні два тижні євро в обмінних пунктах подешевшав на 35 копійок. А трохи раніше так само лихоманило долар. Як вкладнику банку не прогоріти на частих коливаннях валютних курсів.
Банківські експерти радять українським громадянам зберігати свої гроші відразу в декількох валютах. При цьому не менш 60% своїх заощаджень радять тримати в гривні. Інші - у доларах або ж євро. При цьому серед двох світових валют аналітики все-таки віддають перевагу американській, тому що прогнозують її зміцнення під кінець року до 5 гривень за долар.
В той же час банкіри пророкують: на світових ринках європейська валюта продовжить дешевшати відносно долара. Отже, і в Україні їй загрожує подальша девальвація.
- Ти в якій валюті гроші на депозиті зберігаєш?
- Найближчі півроку однозначно в євро.
- Чому саме в євро?
- Він буде дорожчати відносно долара, а виходить, і в Україні курс гривня/євро підвищиться. Так що можна буде заробити не тільки на відсотках з депозиту, але ще й на курсовій різниці.
Випадковим свідком цієї розмови кореспондент "ДЕЛА" став ще на початку року. Треба віддати належне - прогноз цього "фінансиста" був теоретично правильним і курс євро/долар за період із січня по липень на світових ринках дійсно виріс на 7,9%. Однак отримати аналогічний прибуток в Україні в нашого героя не вийшло. Справа в тому, що починаючи з березня Національний банк планомірно проводив політику із зміцнення гривні щодо долара. Це призвело до здешевлення всіх інших валют щодо гривні, оскільки їх вартість в Україні розраховується через співвідношення гривня/долар і курс інвалюти (наприклад, ієни або євро) до долара на міжнародних ринках. От і виходить, що закордоном євро зміцнився, а в Україні ринковий курс євровалюти ослабнув. Так що замість заробітку на курсовій різниці наш "фінансист" міг втратити на здешевленні євро щодо гривні за перші півроку близько 3%.
Події, що відбуваються на світовому валютному ринку в останні тижні, ще більш наочно продемонстрували важливість правильного вибору валюти депозиту. Так, за останній місяць євро подешевшав щодо долара на 7,3%. Вартість євро в українських банках опустилася нижче 7 гривень, "схуднувши" за місяць майже на 6,9%.
Журналіст газети "ДЕЛО" з'ясував в експертів, у якій валюті і на який термін найкраще відкривати депозити в цей час, щоб не прогоріти на коливанні валютних курсів.
Бути патріотом вигідно
Валютна "гойдалка" пари євро/долар на ринку FOREX не змінила думки багатьох експертів: найбільш привабливою валютою заощадження для українських громадян як і раніше залишається гривня. "Зараз максимальні ставки з вкладів в нацвалюті - 20%, у той час як долари можна вкласти від сили під 13%. Виходячи з того, що ми не очікуємо, зміцнення долара до кінця року більше ніж на 3%, я б все-таки рекомендував гривню", - говорить заступник голови правління банку "Контракт" Павло Крапивін.
Залишилися байдужими аналітики і до успіхів американської валюти на міжнародній арені. "Те, що на світових ринках долар зміцнюється, найближчим часом не дуже сильно відобразиться на курсі гривня/долар. Ми бачимо, що в останні два тижні вартість американської валюти в Україні залишалася стабільною (ціна покупки: 4,62-4,64 гривні за долар). Тому її привабливість як засіб накопичення поки не збільшилася", - розповідає аналітик компанії "Простобанк Консалтинг" Олександр Сєдих.
Такої ж думки і перший заступник голови правління Ощадбанку Росії Владислав Кравець. "За такої різниці процентних ставок між депозитами в гривні і долару (за даними "Простобанк Консалтинг", середнє значення на 12 серпня склало 5,5%.) наша валюта більш приваблива як засіб заощадження. Навіть якщо гривня подешевшає відносно долара, то вкладник нічого не програє. А 20% річних за депозитним внеском - це прекрасна прибутковість для інвестора-непрофесіонала", - говорить банкір.
Зелені нюанси
Не всі фінансисти настільки непохитно вірять в "сильну" гривню, відповідно, і рекомендації з оптимальної валюти заощадження в них інші. "Під кінець року долар може зміцнитися відносно гривні до рівня 5,0-5,05 (зростання 8,2-8,8%). Тому, розміщаючи гроші на гривневому депозиті терміном на один рік, необхідно, щоб процентні ставки з внеску в гривні перевищували доларові на 7-9%. Інакше депозит у доларах стає більше вигідним", - пояснює начальник управління корпоративних фінансів департаменту інвестиційного бізнесу УкрСиббанку Руслан Кільмухаметов.
Якщо ж відкривати зараз депозит терміном на шість місяців, то при сценарії зміцнення долара до позначки 5 гривень під кінець року вклад в "зеленій" валюті стає набагато прибутковіше, ніж у гривні. "Якщо вкладник зараз відкриє депозит у доларах, він виграє, оскільки курс долара через якийсь проміжок часу повернеться на колишній рівень 5,0-5,05", - говорить начальник відділу планування департаменту розробки продуктів роздрібного бізнесу VAB Банку Олег Балан.
Втім, сказати з 100%-ою впевненістю, що долар подорожчає, не береться ніхто - занадто велика в цьому питанні політична складова. Тому навіть затяті прихильники долара радять диверсифікувати ризики і зберігати кошти у декількох валютах. Найбільше часто називана пропорція 60-70% у гривні, 30-40% у доларах та євро.
Долар проти євро
Якщо ж вибирати між європейською та американською валютами, то більш привабливими засобами заощадження зараз виглядає долар. Справа в тому, що вартість євро в Україні прямо залежить від поведінки пари євро/долар на світових ринках, а більшість експертів вважають, що американська валюта й далі буде дорожчати. "Зараз ламається глобальний тренд щодо євро/долару. Зміцненню європейської валюти прийшов кінець. Основна причина - істотні ознаки уповільнення економічного зростання єврозони", - говорить аналітик "Форекс Клуб Україна" Олексій Палій.
За його прогнозами, вартість євро до кінця року впаде ще на 2,5-3% - до рівня 1,43-1,44 (18 серпня курс коливався біля оцінки 1,47). Погоджується з такою точкою зору й начальник управління інвестиційно-банківських послуг Укрсоцбанку Ерік Найман: "Є тенденція на зміцнення долара. У наступному році ми можемо побачити 1,36 долара за євро". Якщо найсміливіші прогнози експертів виправдаються, то під кінець року в Україні євро буде коштувати 6,3-6,5 гривні, що на 4-7% менше його сьогоднішній вартості.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас