Під Києвом активно торгують островами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Під Києвом активно торгують островами

Нерухомість
959
Небідних киян уже не здивуєш шикарними апартаментами в столиці за мільйони доларів. Ріелтори почали продавати цілі острови на Дніпрі! Як можна купити острів і наскільки це може бути законно.
В інтернеті ми знайшли чимало оголошень із текстом: "Продам острів під Києвом". В основному пропонують шматочки суши у воді від 1 до 40 гектарів. Наприклад, 3 га біля Кончі-Заспи за $ 12 млн, 70 га на Десні у Вишгородському районі за $ 14 млн, 10 га біля Козина за $13 млн. Втім, ріелтори говорять, що найбільш "ласі" острови в інтернеті не з'являються і давно продані. Ми вирішили спробувати "купити" один з островів і зателефонували за зазначеним номером. Відповів приємний жіночий голос. Жінка представилася Мілою. Вона розповіла, що острів, площею 60 соток, розташований на 6-му кілометрі дамби на Кончі-Заспі "у формі пелюстки - посередині дорога, а від неї йде відгалуження з боків". Міла запропонувала купити шматок - 15 або 25 соток по $ 40 тис. за сотку або острів за $12 млн. "Цілком брати вигідно, потім можете там набудувати вілл і продавати, - переконувала Міла. - У нас греки хотіли купити, теж такий бізнес зробити. Вони тут кілька місяців усе дізнавалися, турбувалися, щоб все законно було. Але зрештою злякалися - мовляв, у вас політична ситуація нестабільна...
- А наскільки все це законно? - цікавимося ми.
- Та ви навіть не хвилюйтеся! Ця земля належить дуже великим землевласникам у Кончі-Заспі. Зараз у них уже інші пріоритети - у центрі Києва будуть купувати землю, тому тут продають. Є документи, все законно.
- А це природний острів чи намили штучно?
- Я навіть не знаю... Думаю, що рукотворний. Та й яка вам різниця? - цікавиться Міла.
Ми вирішили поїхати подивитися на острівець
На дамбі в Кончі-Заспі їх штук 6. Там кипить робота - під палючим сонцем будівельники зводять вілли на невеликих намивних острівцях. "Тут будинки ростуть, як гриби. Найбільший шик - житло на острівці. Зараз будинок будуємо - спочатку насипали піском острів, потім зміцнили береги", - розповів будівельник Віктор.
Він запевняє, що не знає, кому будують. У бригаді ходять чутки, що "якійсь дамі із близького оточення Черновецького". У міськадміністрації інформацію не підтвердили. "Мені нічого про це невідомо, щодня я стикаюся з тим, що міські божевільні роблять якісь натяки, які насправді не мають ніякого відношення до реального світу", - розповів радник мера Казбек Бектурсунов.
Продаж островів називають незаконним
"Відповідно до Водного кодексу, землі водного фонду не підлягають продажу. Вони можуть бути тільки здані в оренду, і то, якщо острови не заповідні. Причому в оренду їх можуть здавати підприємцям, об'єднанням громадян або іноземних громадян винятково для сінокосіння, створення рекреаційної інфраструктури, туризму, науково-дослідних робіт", - розповів начальник головкому охорони навколишнього середовища міської адміністрації Володимир Трокоз. Тобто житлові будинки будувати там не можна. Проте Трокоз говорить, що про продаж островів йому нічого не відомо і з такими скаргами в його відомство ніхто не звертався. Мовляв, коли будуть звернення - тоді й подивимося, як реагувати на ситуацію.
Кияни ж турбуються, що в столиці стає усе менше мальовничих місць біля Дніпра, де прості городяни можуть безкоштовно відпочити."Пам'ятаю як років п'ять тому ми ще на дамбу із друзями приїжджали рибалити на вихідні. Яке це було місце! А тепер забудували, зіпсували всю красу..." - з тугою розповідає водій Віталій Щербенко.
Покупець може стати співучасником злочину
"Заборонено самому намивати острів. Але в нас настільки непродумане законодавство у водній сфері, що його не важко обійти. Що деякі і роблять", - розповів директор Еколого-культурного центру Володимир Борейко. За його словами, часто за документами власниками острова значаться туристичні компанії або садівничі організації. Дійсно, ми помітили на дамбі вивіски "Садівниче товариство" на п’ятиметрових парканах деяких вілл. На дзвінок на хвіртці ніхто не відповідав, тому ми так і не довідалися, що за садівники там живуть. "Вілли ж, - говорить Борейко, - записані як літні тимчасові дачі". Намив островів загрожує природі. Екологи говорять, що порушується русло Дніпра, що загрожує підтопленням берегів під час паводків. Крім того, іде риба, летять птахи, які гніздилися на берегах.
"Теоретично, намиви купити можна. Але юридично це ніколи не буде оформлено правильно і законно. Покупці в такому випадку дуже ризикують - якщо під час перевірки буде виявлено, що документи на власність намиву липові - покупець буде проходити як співучасник злочину", - розповів начальник Держуправління охорони навколишнього і природного середовища в Київській області Олександр Чабанов.
Перевіряти всі ці справи повинна прокуратура. Але там не роз'яснили, чи ведуться якісь розслідування по островах. Прес-секретар київської прокуратури Мирослава Мушка пообіцяла довідатися, але відповіді не було. "Всі ці острови існують до першої повені. Якщо буде на Дніпрі така повінь, як в 1979 році - намиті острівці будуть під водою", - розповів Анатолій Яцик, директор НДІ водогосподарчо-екологічних проблем.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас