Ризик - прибуткова справа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ризик - прибуткова справа

Фондовий ринок
1492
Фінансова криза й зниження темпів зростання ринку нерухомості спровокували перетік венчурних інвестицій з будівельної в більше ризикову, але перспективну аграрну галузь. Експерти прогнозують, що протягом трьох років вітчизняні фонди вкладуть у сільське господарство близько 40 млрд грн.
Попит визначив напрямок венчурних інвестицій
Значимість і масштабність венчурних інвестицій в Україні підкреслює загальний результат діяльності інститутів спільного інвестування (ІСІ). Дані єдиного державного реєстру ІСІ за II квартал підтверджують вибухове зростання обсягу венчурних інвестицій, що почалося ще в 2007 році.
За останні три місяці кількість ІСІ збільшилася на 83 фонди, з яких 57 - венчурні (всього зареєстровано 1086 інвестфондів). Незважаючи на ризикованість (venture (англ.) - "ризиковане починання") цих вкладень, венчурні фонди становлять 89,76% загального ринку ІСІ. Згідно з недавно оприлюдненими даними Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ), за минулий рік вартість всіх інвестфондів виросла на 137% - до 40,780 млрд грн, сукупна вартість чистих активів українських венчурних фондів збільшилася на 131,12% - до 36,452 млрд грн.
Венчурні фонди залишаються найбільш непрозорими гравцями ІСІ- 38,12% їхніх вкладень невідомі, а з найбільшої частини інвестицій фондів у цінні папери 63,58% - не визначено.
Венчурний фонд - це інститут спільного інвестування закритого типу, недиверсифікованого виду, що здійснює винятково приватне розміщення цінних паперів власного випуску та активи якого більш ніж на 50% складаються з корпоративних прав і цінних паперів, не допущених до торгів на біржі. Такий фонд може бути створений на 100 років, інвестувати всі свої кошти в неліквідні цінні папери одного емітента, купувати векселя й надавати позики компаніям, якими він володіє. Немає обмежень і на число його учасників.
За результатами 2007 року структура портфеля цінних паперів венчурних фондів виглядає в такий спосіб: сировинні матеріали - 4,08%, фінанси - 7,83%, комунальні послуги - 0,54%, промисловість - 6,66%, споживчі товари й послуги - 7,67% й 4,70% відповідно, нафта й газ - 0,03%, медицина - 0,3%, телекомунікації - 0,01%, змішана галузь - 4,6%.
Директор компанії з управління активами (КУА) "Форум" Наталя Кобець відзначає, що як минулого, так і цього року інвестиції венчурних фондів переважають у будівельному секторі. "Біля З0 млрд гривневих коштів венчурних фондів - це будівельні проекти, - погоджується член КУА 'Венчурні інвестиції' (член ради УАІБ) Олег Колесник.- Адже попит визначає напрямок грошей. При цьому в будівництві є певний бюджет будівництва, і ти чітко розумієш, що $8 млн - це 8 поверхів, $10 млн - 10 поверхів. Тобто ти можеш реально відчути цей бізнес. Коли був попит на житло, гроші були там".
У результаті такого стрімкого зростання частка вартості активів ІСІ у ВВП країни за 2007 рік збільшилася з 3,15% до 5,82%, у той час як частка коштів, притягнутих у банківській системі, - з 33,86% до 39,92% ВВП. На думку генерального директора КУА "Альтера Ессет Менеджмент" (член ради УАІБ) Сергія Кленина, фінансування будівництва через венчурні фонди досягло великого розмаху через недосконалість українського законодавства.
"Але контролюючі органи усвідомили й позитивний фактор у такому інвестуванні, тому що раніше будівельну сферу було практично неможливо контролювати. Тобто вони не розуміли, про які обсяги в будівельній сфері йде мова. Зараз це не важко", - говорить він.
Реінвестування за рахунок відстрочки оподатковування
Учасники ринку відзначають, що зараз в Україні спостерігається тенденція створення венчурних фондів українськими фінансово-промисловими групами (ФПГ), які почали їх активно використовувати з метою реінвестування. "З одного основного підприємства венчурний фонд як його власник отримує прибуток, що вливається у фонд і вкладається в інші компанії цієї групи, що потребують фінансування, - пояснює схему пан Кленин. - Це традиційна система реінвестування, використовувана нашими ФПГ. Так працюють в усьому світі".
У такий спосіб групи ефективніше розпоряджаються власними коштами. Адже, наприклад, купивши техніку на звичайне підприємство, власник може визволити з вартості обладнання не більше 10% за рік та амортизує його лише протягом 10 років. Створення ФПГ венчурних фондів викликає дорікання правоохоронних органів, які обвинувачують фонди в оптимізації оподатковування. "Активи фонду спеціально зменшити не можна, тому що при закритті фонду не допускається падіння його активів менш 25%, інакше компанія з управління активами втратить ліцензію", - заперечує обвинувачення Сергій Кленин.
За словами генерального директора КУА "Ліко-інвест" (член ради УАІБ) Юрія Білецького, підприємства йдуть від оподатковування, не створюючи фонди в Україні, а виводячи гроші в офшорні зони. "Венчурні фонди дозволяють ефективно працювати, - стверджує він. - Це вигідно державі, тому що гроші залишаються в обороті, і бізнес швидше розвивається". Експерт відзначає, що існує взаємозалежність зростання оподатковування в будівельній сфері й швидкості зростання активів венчурних інвестиційних фондів.
Аграрний сектор притягне венчурні інвестиції. Зі зниженням цього року темпів зростання будівельного ринку, в якому була переважна частина коштів венчурних фондів, фонди почали пошук нових прибуткових ринків для вкладень. "Через те, що банки скоротили іпотечне кредитування, штучна зупинка цін заморозила цей ринок", - говорить Олег Колесник.
Експерти впевнені, що наступні два-три роки інвестиції венчурних фондів у будівництво будуть поступово перетікати в аграрний сектор. "Перетік уже відбувається, тому що гроші перестали активно вкладати в нерухомість. Велика ймовірність, що ці гроші попливуть у землю та аграрний бізнес, - вважає Білецький. - На першому етапі в найближчий рік перетік може скласти близько 15-20% ІСІ- приблизно 4-5 млрд грн".
За словами Наталі Кобець, її компанії вже почали надходити пропозиції для інвестицій у сільськогосподарський сектор. Аналогічні заяви роблять представники й інших КУА. "А ми вже інвестуємо в новий ринок. У нас є кілька господарств, одне з них займається насінництвом, а інше - молоком", - говорить Юрій Білецький. Сергій Кленин відзначає, що в найближчі два роки буде спостерігатися не просто перетік коштів фондів з будівельного в аграрний сектор, але й збільшення потоку: "Можна чекати, що ці 30 млрд грн будуть перетікати в аграрний сектор. З урахуванням прибутку, що вони одержать до цього часу, інвестиції можуть досягти 40 млрд грн. Подібне буде відбуватися в цьому й наступному році".
Найбільші інвестиції в сільськогосподарський сектор направлять бізнес-групи, вже пов'язані з агровиробництвом. "В аграрному секторі України триває розвиток інфраструктури. Тобто повинні виникнути господарства нового типу, такі як 'Олейна', 'Астарта' та інші. Ці компанії будуть створювати собі венчурні фонди для того, щоб ефективніше використовувати прибуток, який в них утвориться, а реінвестувати вони будуть у сегмент економіки, що добре знають, тобто агросектор", - впевнений пан Білецький.
При цьому, за словами Олега Колесника, зараз проблемою номер один на аграрному ринку є дефіцит менеджерів, здатних професійно реалізовувати венчурні проекти в цьому сегменті: "У сільському господарстві важче за все, тому що в цій сфері присутнє велике злодійство й дуже мало менеджерів, які розуміють аграрний бізнес".
Максим Нефедов, старший радник ІК Dragon Capital
В Україні венчурні фонди формально виділяються із загальної маси, завдяки тому що можуть інвестувати в цінні папери, які не котируються на організованих біржових майданчиках. Однак зовсім не ця відмінність приваблює тих, хто тримає в таких фондах капітали.
У даний момент в Україні венчурний фонд - це один з найкращих інструментів оптимізації оподатковування поряд з ризиковим страхуванням. Справа в тому, що податок на прибуток від діяльності венчурного фонду не платиться до закриття його роботи й розподілу прибутку між учасниками. А існувати такий фонд може багато років.
Відповідно, управляюча компанія фонду може тривалий час не платити податки з працюючих грошей. Додатковою перевагою є легкість, з якою можна продати або купити активи фонду. Зазвичай продаж корпоративних прав вимагає досить складної процедури, що може затягтися на місяці, якщо мова йде про ВАТ і потрібен дозвіл зборів акціонерів. У той же час інвестиція у венчурний фонд, що, у свою чергу, володіє цими правами, може бути продана досить просто й швидко, так ще до того ж майже анонімно.
Крім того, венчурні фонди практично не регулюються українськими регуляторами, що робить їх більше легкими в управлінні й гнучких інструментах для інвестування. До останнього часу особливо активно венчурні фонди зустрічалися в будівництві, де поряд з оптимізаційною своєю особливістю вони використовувалися ще й для того, щоб приховувати реальних бенефіциарів бізнесу за маскою управляючої компанії фонду.
Крім того, за допомогою венчурних фондів можна легко володіти активом, зв'язок з яким не хотілося б афішувати. Втім, з уповільненням темпів зростання будівельної галузі та охолодженням ринку нерухомості інтерес інвесторів напевно буде переспрямований в інші сектори. Так, у зв'язку зі сплеском інтересу до сільськогосподарської галузі нове життя одержали земельні спекуляції.
Найбільш характерні з них - створення великих земельних банків з паїв сільськогосподарського призначення, які орендуються в дрібних фермерів. Згодом ці земельні банки можуть бути перепродані, якщо правила гри зміняться.
"Інтерес до венчурних фондів одержав периферійне забарвлення"
Євгеній Іванов, начальник управління спільного інвестування Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку
- Який обсяг венчурного капіталу зараз перебуває під управлінням компаній з управління активами?
- До початку II кварталу балансова вартість венчурних активів під управлінням КУА становила 51,267 млрд грн. До кінця року активи венчурних фондів можуть вирости до 71 млрд грн.
- Чи можна зараз говорити про бум венчурних інвестицій в Україні?
- Цей бум почався ще в 2004-2005 роках. Це був період, коли український бізнес зрозумів, що в Україні з'явилася система, що дозволяє на законних підставах вирішувати питання реінвестування з офшорів. Завдяки впровадженню нової системи інвестування почали надходити значні капіталовкладення. Сьогодні інтерес до венчурних фондів одержав периферійне забарвлення, тому що фонди почали інвестувати в регіони, особливо південні й східні. Також змінилися об'єкти інвестування. Якщо раніше це було винятково будівництво, то зараз для венчурного інвестування стає цікавим вкладати в сільське господарство, харчову промисловість і сировинні підприємства.
- З чим пов'язаний постійний інтерес правоохоронних органів до ринку венчурних фондів?
- Вони працюють над тим, щоб не допустити в цей бізнес брудні гроші й захистити права інвесторів. Не можна дозволити використовувати венчурні фонди для відмивання брудних грошей.
- Навіщо великі фінансово-промислові групи створюють при собі венчурні фонди?
- Давайте уявимо собі бізнес-групу X, в якої є свій банк, кілька підприємств, що виробляють, обслуговують, будують. Раніше система нашого великого бізнесу будувалася по горизонталі - і, природно, утворювався якийсь "чагарник". Для того, щоб мати можливість оперативно управляти системою, доцільно вибудувати вертикаль. Її вершиною, як правило, стає КУА, що управляє венчурними фондами, в яких концентруються права тих або інших підприємств, що входять до групи. Ця система дає можливість дуже чітко, злагоджено й цілеспрямовано регулювати систему фінансових потоків, а також розвивати підприємства з нуля, оскільки виникає можливість концентрації грошових потоків. Тобто вирішується питання реінвестування отриманої від підприємств групи Х прибутку й напрямку її на розвиток нових сегментів бізнесу.
"Щоб вийти з проектів нерухомості, буде потрібно два-три рок"
Андрій Петлівський, директор КУА "Раціональні інвестиційні технології"
- За рахунок чого ваш венчурний фонд одержав прибутковість понад 5000%?
- Я просив би не акцентувати увагу на цьому. У першу чергу це пов'язано з методикою, що використовує Українська асоціація інвестиційного бізнесу для розрахунку вартості чистих активів, а саме росту власного капіталу інвестора, що вклав гроші у фонд. Ми не вписуємося в цю методику, оскільки основним джерелом нагромадження капіталу для проведення подальшого спільного інвестування були кошти, які фонд одержав від угод, пов'язаних з купівлею/продажем бізнесу.
Припустимо, ми придбали цільові облігації за номіналом, тобто купили квадратний метр по $1 тис., а ринкова вартість - $2 тис., тоді маржа виходить 100%. Насправді прибутковість фонду склала 53% за рік. Але реальну прибутковість ми зможемо порахувати мінімум в 2009 році, оскільки зараз тільки були сформовані кошти для подальшого інвестування прибутку в будівельний проект.
- Який відсоток коштів ваших фондів спрямований у будівельні проекти?
- З 483 млн грн, що перебувають під нашим управлінням, будівельні проекти займають 250-300 млн грн, тобто близько 2/3 від загальних активів.
- Чому ви зосереджені саме на будівельному бізнесі?
- Це пов'язано з тим, що 2007 рік був дуже вдалим для інвестиційних компаній та українського фінансового сектору в цілому. Були здійснені дуже великі запозичення на зовнішніх ринках, проведені IPO, низка покупок іноземними банками наших кредитних установ, через що до нас надходив ресурс. Все це сприяло початку бума іпотечного кредитування. На той момент це був найприбутковіший бізнес.
- Як змінилася структура портфеля цінних паперів з початку цього року?
- Структурних змін не відбулося. Близько 80% коштів, які були інвестовані в будівельні проекти торік, продовжують перебувати в цьому бізнесі. Тому що венчурні проекти мають довгостроковий характер, з них так просто не вийдеш.
- Ви маєте намір здійснювати інвестиції в інші сектори економіки?
- Ми розглядаємо різні інвестиційні стратегії, але в найближчому майбутньому змін не передбачається, через те, що основні гроші фондів були спрямовані в нерухомість. Щоб вийти з цих проектів, буде потрібно два-три роки.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас