Український фондовий ринок голосує за мир — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український фондовий ринок голосує за мир

Фондовий ринок
441
Припинення воєнних дій на Кавказі позитивно вплинуло на український ринок акцій. За тиждень індекс ПФТС виріс на 1,5%
Літній затишок на українському фондовому ринку не зміг перервати навіть російсько-грузинський конфлікт. Активність учасників як і раніше залишався незначною - середньоденний обсяг торгів акціями становив трохи більше 31 мільйона гривень. Весь минулий тиждень ринок залишався в бічному тренді, ледве не щодня міняючи свою динаміку. Підсумком нестабільного торговельного тижня (з 11 по 15 серпня) стало незначне зростання індексу ПФТС на 1,5%.
"Як і у попередні періоди, основну увагу фондовиків на минулому тижні було прикуто до зовнішніх факторів", - говорить аналітик КУА "Бонум Груп" Артем Николаєв. Однак якщо раніше основний вплив робили новини з американського ринку, то збройний конфлікт за участю Росії змусив українських трейдерів більше уваги приділяти тому, що відбувалося в цьому регіоні. Так, у п'ятницю (8 серпня), коли почалися активні воєнні дії за участю Росії, індекс ПФТС просів на 2,3%, продовжилося падіння українського ринку і в понеділок - 1,7%. "Ми бачили сильне падіння російського ринку акцій наприкінці минулого тижня (8 серпня індекс РТС звалився на 6,5%). Це викликало очікування масових розпродажів на українському ринку, що й штовхнуло індекс ПФТС до низу", - пояснює начальник торговельного відділу інвесткомпанії "Галт енд Таггарт Сек’юрітіз" Олексій Волков.
Однак вже у вівторок (на тлі заяви президента РФ Дмитра Медведєва про припинення воєнної операції в Осетії) український ринок відіграв 1,78%. "12 серпня активна фаза конфлікту завершилася, і індекс ПФТС відреагував відскоком до 634 пунктів. Індикатор російського ринку РТС зупинився на позначці 1803 пункту (+3,5%)", - говорить трейдер компанії "Мілленіум Капітал" Федір Беньямінов.
Дні тижня, що залишилися, учасники вітчизняного ринку розподілили свою увагу між американськими, європейськими та російсько-українськими новинами.
Так, світовий фінансовий сектор знову видав низку негативних даних про збитки найбільших банків. Американський банк JP Morgan попередив про ймовірне списання в III кварталі 2008 року не менш 1,5 мільярда доларів іпотечних активів. Фінансовий звіт швейцарського UBS AG показав збитки за перше півріччя в розмірі 7,1 мільярда євро (10,6 мільярда доларів), а коментар керівництва банку був зовсім не оптимістичним. Європа зовсім не радувала даними з інфляції: у Німеччині найбільше зростання оптових цін за 15 років, у Великобританії інфляція за липень склала 4,4% у річному вирахуванні.
Не в захваті вітчизняні фондовики й від прогрузинської позиції українського президента. "Іноземні інвестори побоюються ризиків, пов'язаних з підтримкою Грузії Україною, і реакції на це Росії. Ціною такої підтримки теоретично може стати підвищення Росією ціни на газ і збільшення низки мит на українські товари, наприклад, такі, як продукція металургійної та хімічної промисловості", - пояснює Федір Беньямінов.
Однак, незважаючи на перевагу негативних новин, вітчизняний ринок акцій знайшов у собі сховані ресурси для незначного зростання наприкінці тижня - +0,6%.
Однією з причин того, що індекс ПФТС зараз не так гостро реагує на негативні зовнішні новини, експерти вважають майже повну відсутність на українському ринку закордонних інвесторів. "Вплив зовнішніх факторів трохи знизився. Якщо раніше ми чітко прямували за світовими індексами, то зараз ця кореляція стала меншою, тому що основні інвестори зараз місцеві, вони більше уваги звертають на внутрішні новини", - говорить Олексій Волков.
Для віртуальних інвестицій редакції військовий конфлікт на Кавказі коштував 19 тисяч гривень. Саме стільки втратили всі наші портфелі "ДЕЛА" за період з 8 по 14 серпня.
Найбільшу втрату редакції наніс портфель з агресивною стратегією інвестування - його втрати склали більше 11 тисяч гривень. Другим невдахою став "Консервативний", подешевівши за тиждень майже на 6 тисяч. На тлі цього скромний мінус "Збалансованого" в 1,5 тисячі гривень виглядає непоганим досягненням.
"Збалансований" підвела "Мотор Січ"
Портфель, сформований з "блакитних фішок", показав кращий результат минулого тижня. Вартість його активів знизилася всього на 0,47%, або 1,5 тисячі гривень. Єдиним винуватцем негативного результату "Збалансованого" стали акції "Мотор Січ". За тиждень вони подешевшали більш ніж на 17%. Причин такого обвалу цін на папери лідера вітчизняного моторобудування відразу декілька.
По-перше, чистий прибуток цього підприємства за 6 місяців 2008 року скоротився в 22,8 рази в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. І по-друге, "Мотор Січ" більшу частину своєї продукції поставляє російським підприємствам військово-промислового комплексу. І на тлі відносин, що загострилися, між Росією та Україною інвестори починають побоюватися, що російські підприємства відмовляться від українських моторів. "Росія вже відмовилася від двигунів для крилатих ракет.
Є побоювання, що деякі контракти "Мотор Січ" з російськими підприємствами не будуть переукладені", - говорить Олексій Волков. Втім, є на ринку й альтернативна точка зору на причину невдач цих акцій. "Один з інвесторів-власників акцій продає свій досить великий пакет. Цим і викликане глибоке падіння цих паперів минулого тижня", - вважає директор з управління активами КУА "ПІО ГЛОБАЛ Україна" Сергій Уткін.
Всі інші папери в складі "Збалансованого" не понесли цінових втрат. Лідерами зростання на цьому тижні виявилися найбільш ліквідні акції вітчизняного ринку - Райффайзен Банку Аваль (+6,3%) (РБА), "Центренерго" (+4,35%) і Укрсоцбанку (+3,6%). "Великі вітчизняні банки сильно подешевшали з початку року. І зараз почалася так звана "ловля на дні", коли багато хто вирішили, що дешевше не буде, а купувати треба саме зараз", - говорить аналітик "Конкорд Капітал" Андрій Супранонок.
Акції компаній енергетичного сектора підросли на позитивних новинах, якими була багата ця галузь минулого тижня. "Центренерго" показав кращі результати роботи серед всіх електрогенеруючих компаній за перше півріччя.
Золото - у мінусі
Третій тиждень поспіль дешевшає "Консервативний" - цього разу він схуд на 1,3%, або 6 тисяч гривень. Як і раніше, основною причиною невдач цього портфеля є золото, яке стрімко дешевшає. За минулий тиждень жовтий метал знецінився на 6,7%. За останній місяць ціна золота на світових ринках знизилася вже на 13%.
Експерти називають основними причинами затяжного падіння дорогоцінного металу здешевлення нафти (-23% за місяць) і зміцнення долара (+7%). До того ж експерти запевняють, що падіння ціни влітку - закономірна тенденція. "Як правило, у серпні золото завжди падає. Технічно воно повинне було скоректуватися, тому що досить довго росло в ціні. До цього додалися тенденції зміцнення долара й падіння нафти", - розповідає заступник директора Товариства з торгівлі благородними металами Ірина Кривенко.
У ході торгів у вівторок на світових товарних біржах вартість золота опускалася до $802,34. Це мінімальний рівень з 21 грудня 2007 року.
Інші активи "Консервативного" практично не змінилися ій підтвердили статус надійних, але, на жаль, не дуже прибуткових інструментів.
Агресивні невдахи
Основна заслуга в тому, що "Агресивний" поніс найбільші збитки - 11 тисяч гривень, або 2,2%, лежать на акціях Дружківського машинобудівного заводу, які впали в ціні на 13%. Треба відзначити, що за позаминулий тиждень вартість цих паперів знизилася ще на 21%, у той час як тижнем раніше вони зросли на 53%. "Ціна на акції "Дружківки" так скаче, що складно сказати, на яких справедливих рівнях вона перебуває. Це - неліквідний папір, і однією проведеною угодою його можна "качнути" в будь-який бік", - пояснює керівник відділу торговельних операцій КУА "Тайгер Ессет Менеджмент" Роман Вареник. Ще одним невдахою в складі "Агресивного" стали папери "Азовобщемаша" - вони подешевшали майже на 8%.
Акціями, які пручалися негативним тенденціям, стали "УкрАвто" (+1,88) та "Крименерго" (+4,9%).
Які наслідки для українського фондового ринку може мати конфлікт між Росією та Грузією?
Андрій Беcп’ятов, глава аналітичного відділу інвестиційної компанії Dragon Capital
Ми завжди дотримувалися думки, що гроші люблять спокій. Складна геополітична ситуація, що вилилася у військове протистояння Росії та Грузії, звичайно ж, не несе в собі ніякого позитива для фондових ринків СНД, у тому числі й України.
Серйозно обвалити український фондовий ринок, що вже впав більш ніж на 45%, ці події навряд чи зможуть. Однак, з великою часткою ймовірності, вони істотно вплинуть на терміни його розвороту в позитивний бік і активність торговців. Ми вважаємо, що конфлікт буде чинником ризику, що буде негативно впливати на оцінку країнових ризиків як мінімум до грудня, коли очікується саміт НАТО, на якому буде розглядатися питання щодо України.
До кінця серпня, імовірно, можна чекати зниження активності на українському фондовому ринку. Швидше за все, це відбудеться за рахунок зменшення інвестиційної привабливості країн-учасниць конфлікту та їх сусідів у регіоні. Справа в тому, що частка західних інвестиційних фондів, які інвестують тільки в Україну, не дуже велика. Більшість фондів інвестують у регіони (наприклад, відразу в кілька країн Центральної та Східної Європи або СНД), тому погіршення стабільності негативно відображається не тільки на країнах-учасницях конфлікту Росії та Грузії, але й на Україні.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас