Віктор Пінчук позначив партнера — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віктор Пінчук позначив партнера

Фондовий ринок
604
Компанія EastOne Віктора Пінчука знайшла російського партнера - фонд Icon Private Equity. Представник фонду ввійшов до складу наглядової ради банку "Кредит-Дніпро". Раніше EastOne заявляла про інтерес до російського фінансового ринку. І, на думку експертів, саме із цим пов'язана вчорашня подія. Однак не виключено, що Icon Private Equity увійде і в акціонерний капітал банку.
Учора банк "Кредит-Дніпро" повідомив про введення до складу наглядової ради (НР) віце-президента російського інвестиційного фонду Icon Private Equity Костянтина Мезенцева і фінансового контролера інвестиційної групи EastOne Сергія Синянського. Якщо включення до складу НР представника акціонерів банку - EastOne - цілком закономірно, то поява керівника Icon Private Equity свідчить про існування взаємозв'язку між банком і російським фондом.
Згідно ст. 39 закону "Про банки", члени НР обираються "із числа учасників банку або їхніх представників". В "Кредит-Дніпрі" намагалися не коментувати взаємини з Icon, говорячи, що кадрові ротації "підвищать кваліфікацію і професійний рівень" кредитної установи.
Інвестиційно-консалтингова група EastOne створена у вересні 2007 року для управління активами Віктора Пінчука на загальну суму понад $10 млрд. У портфелі EastOne - близько 20 видів бізнесу. Основні активи: трубно-колісна компанія "Інтерпайп", підприємства "Дніпроспецсталь" і Нікопольський завод феросплавів, банк "Кредит-Дніпро", телеканали ICTV, СТБ, "Новий канал" і М1, газета "Факти", а також блок-пакет акцій авіакомпанії "Аеросвіт".
В EastOne заявили, що раніше між інвестиційним фондом Icon Private Equity та українською компанією не існувало корпоративного зв'язку. "Ми користувалися пару раз послугами цього фонду, консультуючись щодо різного роду угод. Але, наскільки мені відомо, ні компанія, ні наш акціонер (Віктор Пінчук) не є його власниками", - відзначає джерело в EastOne. Нагадаємо, у червні цього року російський інвестфонд Icon Private Equity заявив про придбання 49% статутного капіталу українського банку "Дельта".
Восени минулого року президент EastOne Геннадій Газін повідомив, що компанія здійснила інвестицію у фінансовому секторі Росії.
За словами керівника PR-служби компанії EastOne Наталі Вовк, кадрові зміни в наглядовій раді банку "Кредит-Дніпро" не пов'язані з його продажем. "Мова не йде про продаж банку або зміну його акціонерів", - повідомила вона. Однак президент Icon Кирило Дмитрієв заявив про можливості входження фонду в капітал банку. "Я думаю, що нам можуть бути цікаві інвестиції в деякі банки (у червні фонд купив 49% акцій банку "Дельта"). Можливо, на якомусь етапі ми будемо інвестувати в тому числі і в "Кредит-Дніпро", - повідомив він. - Зараз ми дивимося на роботу низки груп і можливості інвестицій разом з ними. Не заперечую, що ми будемо працювати і з EastOne".
Фонд прямих інвестицій Icon Private Equity створений у вересні 2007 року для покупки активів у сфері фінансових послуг, медіа, IT і роздрібної торгівлі на ринках Росії, України та Білорусії. Сума зібраних коштів - $1 млрд.
Експерти впевнені, що введення в наглядову раду банку представника фонду свідчить про готовність компанії EastOne і фонду Icon інвестувати в нові фінансові проекти в Росії. "Я не думаю, що фінансові активи пана Пінчука в Icon Private дозволять йому контролювати цю компанію. Можливо, обидві компанії планують інвестиції у фінансові проекти в Росії", - повідомив аналітик ІК "Уралсиб".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас